Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΦΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΚΙΝΗΣΗ ΧΙΟΥ"
Καλούμε σε ετοιμότητα

- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο μετά τις τελευταίες φωτιές;

- Από τις τελευταίες φωτιές έχουν καεί γύρω στα 10.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι το τελευταίο περιαστικό δάσος της πόλης της Χίου καταστράφηκε ολοσχερώς.

Για την κατάσταση αυτή, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί, καθώς με την περικοπή των δαπανών που έκανε για την προστασία των δασών από τις φωτιές έφερε και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, για το Νομό της Χίου, φέτος, είχαμε 35 θέσεις λιγότερες για δασοπυροσβέστες, με αποτέλεσμα στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά να μη λειτουργεί το φυλάκιο της δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, η ανυπαρξία πυροσβεστικού αεροπλάνου στο νησί είχε σαν αποτέλεσμα - κάτι που έγκαιρα είχε εντοπιστεί, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς - τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που έφτασαν με καθυστέρηση, μετά από εντολή, να φύγουν για τη Χαλκιδική.

Εκτός των άλλων, μεγάλη ευθύνη φέρουν, τόσο η Νομαρχιακή, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Χίου. Ο νομάρχης και ο δήμαρχος, παρόλο ότι σε πρόσφατη σύσκεψη υπό την υπουργό Αιγαίου Ε. Παπαζώη είχε εντοπιστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο νησί, συμμορφώθηκαν με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό των δαπανών της πυροπροστασίας.

- Μετά τις πυρκαγιές, ακολουθεί ο χειμώνας. Πέρσι, το νησί της Χίου είχε δεχτεί "χτυπήματα" και από τις πλημμύρες. Πόσο ορατός είναι και αυτός ο κίνδυνος;

- Ο κίνδυνος που θα διατρέξει η πόλη της Χίου τον επόμενο χειμώνα δεν είναι απλά ορατός, είναι βέβαιος. Αφού τα δύο ποτάμια που διασχίζουν την πόλη έχουν τις πηγές τους στην καμένη περιοχή, οπότε θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο του περασμένου Δεκέμβρη, αφού δε θα υπάρχει πια η προστασία του περιαστικού δάσους.

Για να αποφευχθούν, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα δημιουργίας φυσικών αναχωμάτων, ώστε να εμποδιστεί ο όγκος των νερών, να ξηλωθούν άμεσα οι κατασκευές, που υπάρχουν στις κοίτες των ποταμών και, φυσικά, να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η έκταση. Την ίδια ώρα, πρέπει να σκεφτούμε τους πληγέντες, στους οποίους πρέπει να καταβληθεί η αποζημίωση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική.

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η θέση της Αυτοδιοίκησης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων;

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι διεκδικητική σε κάθε απόφαση περικοπής δαπανών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Αυτή είναι και η διαφορά μας σαν "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" από τους άλλους συνδυασμούς, γιατί πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο της ΤΑ και όχι σ' αυτόν που της επιφυλάσσει η κυβέρνηση του φοροεισπράκτορα και του διεκπεραιωτή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Να σημειώσουμε ότι στο νησί δεν είχαμε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές, χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και του κόσμου, που με κάθε μέσο και τρόπο βοήθησε στην κατάσβεση της φωτιάς. Εμείς ως παράταξη καλούμε για μια ακόμα φορά το λαό της Χίου σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε από τη μια, να διαφυλάξει τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, από την άλλη, να βάλει στο περιθώριο τους κάθε λογής σωτήρες, που, προσπαθώντας να βρουν αγωνιστικές περγαμηνές, αυτοαποκαλούνται "αντιστασιακοί και διωκόμενοι" ή υποβάλλουν παραιτήσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ