Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε με το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη έκανε ο Αρειος Πάγος (ΑΠ), καθώς ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος, ενεργώντας "πυροσβεστικά", υπέβαλε πρόταση στην Ολομέλεια του ΑΠ, ζητώντας να αναιρεθεί υπέρ του νόμου η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, με εκείνη την απόφασή του, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλους τους κοινωνικούς φορείς και την επιστημονική κοινότητα, είχε διατάξει την απάλειψη από κάθε μελλοντική έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, της καταχρηστικής ερμηνείας που δίνεται στο λήμμα "Βούλγαρος".

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, στην πρότασή του, χαρακτηρίζει νομικώς εσφαλμένη την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ την απαγόρευση που επέβαλε αντισυνταγματική. Παράλληλα, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 14 του Συντάγματος, περί ελευθερίας του Τύπου και 16 παρ. 1, όπου αναγνωρίζεται η ελευθερία της επιστήμης και της έρευνας, ενώ ανάγει σε υποχρέωση του κράτους την ανάπτυξη και την προαγωγή της.

Η πρόταση του εισαγγελέα Π. Δημόπουλου θα τεθεί για κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ