Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκλημα εκ προμελέτης

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Καρέα ξεκίνησε λίγο μετά τις 1.30 μμ από τους πρόποδες του Υμηττού, κοντά στην εκκλησία Αγία Μαύρα Ηλιούπολης. Οπως μας κατήγγειλε ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος,η φωτιά τα τελευταία δέκα χρόνια ξεκινά από το ίδιο σημείο, κοντά στη συνοικία "αστυνομικά" της Ηλιούπολης. "Εχουμε καταγγείλει επανειλημμένα την πολιτεία που δε δίνει τα αναγκαία μέσα στους δήμους για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Δε δόθηκαν κονδύλια για την πρόσληψη πυροφυλάκων".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, τόνισε ότι οι γεωτρήσεις στην περιοχή δε λειτουργούν, ενώ ο Γ. Εξαρχόπουλος,μέλος της Επιτροπής Δασοπυρόσβεσης Καισαριανής, κατήγγειλε ότι η φωτιά εξαπλώθηκε διότι δεν υπήρχε η απαραίτητη υποδομή, αλλά και η οργάνωση για να εφοδιάζονται με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ετσι και οι βόρειοι άνεμοι βοήθησαν την εξάπλωση της φωτιάς. Τα πύρινα μέτωπα που δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγη ώρα ήταν τέσσερα. Στην Ανω Ηλιούπολη, στο μοναστήρι Αγιος Ιωάννης Καρέα, στην Καισαριανή και τον Προφήτη Ηλία. Αμέσως έγινε γνωστό ότι κάηκαν ολοσχερώς ένα σπίτι και δύο αυτοκίνητα στην Ανω Ηλιούπολη, κοντά στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Στον τόπο έσπευσαν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής με 100 άνδρες και πέντε αεροπλάνα που πραγματοποίησαν περίπου 80 ρίψεις μέχρι το βράδυ.

Δύο ώρες αργότερα, στις 3.55 μμ, βρέθηκαν απανθρακωμένοι, οι δύο αρχιπυροσβέστες Δημήτρης Μαλούκος, 47 χρόνων, ο Θεμιστοκλής Μαυραειδής, 41 χρόνων και ο πυροσβέστης Αλέξανδρος Διαβολής, 26 χρόνων (σ. σ. πρόσθετο στοιχείο στην τραγωδία: ο Αλέξανδρος ήταν τεχνικός τηλεπικοινωνιών και δεν είχε πάρει καμία εκπαίδευση στην κατάσβεση πυρκαγιών).

Τα απανθρακωμένα σώματα των τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - των οποίων τα ίχνη είχαν χαθεί από τις 2.55 μμ - εντοπίστηκαν αγκαλιασμένα σε πευκόφυτη περιοχή κάτω από το Μοναστήρι Αγιος Ιωάννης, στην περιοχή του Καρέα. Ενα χιλιόμετρο μακριά τους βρέθηκε το καμένο πυροσβεστικό όχημα χωρίς σταγόνα νερού. Εικάζεται ότι οι τρεις πυροσβέστες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, που το είχαν τυλίξει οι φλόγες, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν. Στις 6 μμ βρέθηκε στο ίδιο σημείο απανθρακωμένο και τέταρτο σώμα, ενός πολίτη, του οποίου τα στοιχεία δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χτες αργά το βράδυ. Επίσης, ο πυροσβέστης Ευάγγελος Νιάκος και ο πολίτης Βασίλης Δασκαλέλης, μεταφέρθηκαν στο "Ασκληπιείο" Βούλας με εγκαύματα.

Στις 5 μμ έσβησε η φωτιά στην Ηλιούπολη και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Καρέα. Σημειώνεται, ότι η πλαγιά στην Ηλιούπολη που κάηκε, ήταν η μόνη που είχε γλιτώσει από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια.

Να σημάνει συναγερμός

Στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης."Οι πρόσφατες πυρκαγιές απέδειξαν ότι το έγκλημα συνεχίζεται" είπε. "Είμαστε στην αρχή της καταστροφής. Είναι φανερές οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που προωθεί για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων εκτάσεων. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη και έχει φτάσει στα όρια της ανθρώπινης φαντασίας, κάτι που φαίνεται και από το θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων. Πρέπει να σημάνει παλλαϊκός συναγερμός και να αναπτυχθεί ένα μέτωπο προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναδάσωση, αλλά και ενόψει του χειμώνα με τον κίνδυνο να υπάρξουν πλημμύρες".

"Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών - μερικοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν από τις πυρκαγιές του Αιγίου - το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο, που τίθεται ξανά το θέμα της αφαίρεσης της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τους πυροσβέστες και της λήψης συνολικών μέτρων πρόληψης και δασοπροστασίας. Πρέπει να επισημάνουμε και τη μεγάλη συνεισφορά των εργαζομένων στην καταστολή των δύο μεγάλων πυρκαγιών". Στη Σαρωνίδα

Στη Σαρωνίδα η φωτιά ξεκίνησε από τον Πύργο Μελισσουργού στα Καλύβια. "Ηταν κοντά στον δρόμο", μας είπε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Α. Φράγκος. "Υποψία μου είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό", πρόσθεσε. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε μια περιοχή ανάμεσα στο Λαγονήσι και την Ανάβυσσο. Στον τόπο έσπευσαν 40 οχήματα με 350 άτομα (τα 60 στρατιώτες), που πάλεψαν με τις φλόγες οι οποίες είχαν εισβάλει στις αυλές των σπιτιών. Τρία σπίτια και μια εκκλησία υπέστησαν ζημιές.

"Η δουλιά μας ήταν δύσκολη", μας είπαν οι πυροσβέστες. "Ο αέρας ήταν δυνατός και υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού". Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκράτησαν τη φωτιά που δεν υπερπήδησε τη λεωφόρο Σαρωνίδας, αφού δίπλα της υπάρχει πευκοδάσος.

Στη Χαλκιδική

Στις φλόγες παραδίδονται η μία μετά την άλλη οι δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει στην περιοχή Αγ. Παρασκευής προς τον Αγ. Γεώργιο και μέχρι τώρα έχει αποτεφρώσει περίπου 15.000 στρέμματα του δάσους της Κασσάνδρας, νέα φωτιά εκδηλώθηκε χτες λίγο μετά το μεσημέρι, στη δασική περιοχή της Σάνης, κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας), στο δασύλλιο προς τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η κατασκήνωση από τα 530 παιδιά που βρίσκονταν μέσα. Η φωτιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ. Το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν 4 εστίες ταυτόχρονα, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, αποτελεί ένδειξη εμπρησμού. Στο έργο κατάσβεσης συμμετείχαν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 άνδρες. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις, ενώ παράλληλα 10 χωματουργικά μηχανήματα που επιστρατεύτηκαν από τη Νομαρχία συνεπικουρούσαν στο έργο, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες.

Στο μεταξύ, θαμνώδεις εκτάσεις κάηκαν από τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες το πρωί σε περιοχές της Καβάλας.Στην περιοχή του Αγίου Σύλλα μέσα στο Δάσος της Καβάλας, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στο περιγιάλι και στο Μακρυχώρι Χρυσούπολης.

Η φωτιά στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου της Θάσου έσβησε λίγο πριν το μεσημέρι, έχοντας κάψει συνολικά 15 στρέμματα πευκοδάσους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιές σε Λούτσα, Αρκαδία και Θεσσαλονίκη (2020-07-04 00:00:00.0)
Δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη χώρα (2019-08-29 00:00:00.0)
Πύρινος κλοιός σε δύση και ανατολή (2015-07-18 00:00:00.0)
Νεκρός σε πυρκαγιά (2011-07-15 00:00:00.0)
Κάηκαν 50 στρέμματα (2005-07-12 00:00:00.0)
Nεκροί στις πυρκαγιές (2000-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ