ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδι απαξίωσης της Ιονικής

Προσέξτε το παιχνίδι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το ξεπούλημα της Ιονικής, μέσω Χρηματιστηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι τραπεζών άρχισαν να παραπονιούνται μέσω των γνωστών φερεφώνων τους ότι η τιμή εξαγοράς της Τράπεζας - την οποία η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει... περίπου στην αξία που θα έχει το 51% των μετοχών την ημέρα που θα κατατεθούν οι προσφορές, στις 24 Αυγούστου - είναι ιδιαίτερα υψηλή (!). Μπήκε λοιπόν σε εφαρμογή το σχέδιο ροκανίσματος της μετοχής, η οποία τις τελευταίες μέρες χάνει διαρκώς έδαφος, με την ανοχή βέβαια της κυβέρνησης, η οποία τάχα δεν αναμειγνύεται στην "αγορά". Ποιο είναι το ακαταμάχητο επιχείρημα που έχουν ρίξει στην πιάτσα για να αποθαρρύνουν τους "επενδυτές" να αγοράζουν τις μετοχές της Ιονικής; Οτι αν η μετοχή της παραμείνει υψηλή, η Τράπεζα δε θα πουληθεί και τότε η μετοχή θα καταρρεύσει!

Φυσικά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση παρέδωσε στους "νόμους της αγοράς" τη δημόσια περιουσία, είναι φανερό ότι θα λειτουργήσουν οι μηχανισμοί εκείνοι που θα την απαξιώσουν για να την πάρουν κοψοχρονιά. Το ζήτημα είναι να μην μπεις στο λάκκο με τα φίδια...

Δε φτάνει η οργή

Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας επίδειξης αναισθησίας, παχυδερμισμού και κυνισμού. Η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών θέλει να μας συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι κάτι φυσικό να σπέρνει πτώματα στο δρόμο της, υποτίθεται, στο βωμό των μεγάλων εθνικών στόχων, της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα λειτουργούν κανονικά, όταν άνθρωποι καίγονται από τις φωτιές που βάζει η πολιτική της και οι νόμοι της. Οτι δεν τρέχει τίποτα, όταν ανθρώπινες ζωές χάνονται από τις πλημμύρες που προκαλεί η προκλητική αδιαφορία της να προλάβει την καταστροφή. Ακόμα χειρότερα, δε διστάζει να προκαλεί, μεταθέτοντας τις ευθύνες στα ...καιρικά φαινόμενα, τον "κακό μας τον καιρό", μόνο και μόνο για να αποκρύψει την ειλημμένη απόφασή της να περικόψει τα κονδύλια για να ανταποκριθεί στα κριτήρια του Μάαστριχτ, να πουλήσει τα δάση για να εξοικονομήσει χρήματα, για να μπούμε στην ΟΝΕ, κ.ο.κ. Και είναι φυσικό, βέβαια, η αντίδραση αυτή των κυβερνώντων να εξοργίζει, καθότι, οχυρωμένοι πίσω από την εξουσία τους και τη θαλπωρή των μεγάλων αφεντικών, αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις κατά το γνωστό "μπόρα ή πυρκαγιά είναι θα περάσει". Πρέπει, όμως, να καταλάβουν όλοι ότι δεν παίρνουν από λόγια οι σημερινοί κυβερνώντες. Δεν αρκεί η κατακραυγή. Δε φτάνει το γιουχάισμα. Η οργή πρέπει να γίνει πύρινο ποτάμι αγώνα ανατροπής, που θα "κάψει" και θα κάνει "κάρβουνο" αυτή την πολιτική και τους διαχειριστές της. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ναι μεν αλλά...

Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει το θεό της! Τα δείγματα γραφής, για το πώς εννοούν τον "εκσυγχρονισμό" διαδέχονται το ένα τ' άλλο. Αντί της καθιερωμένης κοινής ενημερωτικής συνάντησης που είχαν στο παρελθόν με τους διαπιστευμένους συντάκτες των υπουργείων (μια ή και δύο φορές την εβδομάδα), οι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν επιλέξει τώρα την εξής μέθοδο: Διαρρέουν σε φιλικές τους εφημερίδες κάποιες πληροφορίες, που ξέρουν ότι θα τις προβάλλουν δεόντως και θα προπαγανδίσουν θετικά το κυβερνητικό έργο. Στη συνέχεια - και ανάλογα με την περίπτωση - είτε επιβεβαιώνουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες είτε τις διαψεύδουν είτε "κάνουν την πάπια", εντείνοντας έτσι την ασάφεια και τη σύγχυση.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και αυτή τη βδομάδα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διοχέτευσε την πληροφορία στο "ΒΗΜΑ" (δημοσιεύτηκε την Κυριακή) ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει φορολογικές ελαφρύνσεις για το λαό. Και μια μέρα μετά, το υπουργείο Οικονομικών, με επίσημη ανακοίνωσή του μας πληροφόρησε πως "τα σενάρια φορολογικών αλλαγών που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας είναι αβάσιμα". Για να μην πλήξει όμως το κύρος της συγκεκριμένης εφημερίδας - αλλά κυρίως, για να δώσει συνέχεια στην καλλιέργεια αυταπατών και εφησυχασμού - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μας πληροφορεί στη συνέχεια, ότι οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογική πολιτική του 1999 θα παρθούν φέτος "το φθινόπωρο με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή"!

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

Ο ψυχολογικός πόλεμος (1)

Μόνιμος, πολύμορφος και ανελέητος ο ψυχολογικός πόλεμος ενάντια στην Κούβα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα "Miami Herald" - φαίνεται πως ειδικεύεται στην "κουβανολογία" - κι έκαναν το γύρο του κόσμου, αφού αναμεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αναδημοσιεύτηκαν σε χιλιάδες έντυπα, ανάμεσά τους και πολλές ελληνικές εφημερίδες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα αυτή του Μαϊάμι της Φλώριδας, ο Φιντέλ Κάστρο παρέμεινε μια βδομάδα σε κωματώδη σχεδόν κατάσταση σε νοσοκομείο της Αβάνας, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη. Οπως πληροφόρησε την εφημερίδα η Κουβανέζα γιατρός Ελίζαμπεθ Τρουίλο Ιζκουιέρντο, που τότε εργαζόταν στο Κέντρο Ιατρικών και Χειρουργικών Ερευνών και σήμερα ζει στην Κόστα Ρίκα - πάντα σύμφωνα με την προαναφερόμενη εφημερίδα - ο Κουβανός ηγέτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση, όπου και νοσηλεύτηκε για μερικές μέρες. Και αφού στηθεί το σενάριο, ξεδιπλώνεται κατόπιν η φιλολογία, περί διαδόχων και μη, περί ενδεχόμενου κενού εξουσίας, σε περίπτωση θανάτου του Φ. Κάστρο κλπ. κλπ.

Ελα, όμως, που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, λέει μια λαϊκή παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι και σ' αυτή την περίπτωση. Και τούτο, γιατί την ίδια ακριβώς περίοδο, που ο Κάστρο υποτίθεται ήταν σε κωματώδη κατάσταση (22-30 Οκτώβρη), βρισκόταν στην Κούβα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίμ Ναβάρο - Βαλς, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του Πάπα και ανάμεσα στις άλλες συναντήσεις του είχε και μια πολύωρη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο. Οποιος ανατρέξει στη διεθνή ειδησεογραφία εκείνων των ημερών μπορεί πολύ εύκολα να το επαληθεύσει.

Οι εμπρηστές

Πολιτική

σωστός δαυλός,

πάει η Πεντέλη

κι ο "τρελός",

πολιτική

σαν τη βενζίνη,

η χώρα οικόπεδα

ας γίνει!

Πολιτική

σωστό στουπί

κι ένοχη πάντα

σιωπή,

σπίτια, ψυχές

αποκαϊδια,

"φταιν τα τσιγάρα,

τα σκουπίδια"!

Πολιτική

πυρπολητή

και θα βρεθούν

πάλι κουτοί,

που θα ψηφίσουν

"ήλιο" ή "δάδα"

καίγοντας όλη

την Ελλάδα!

Ο οίστρος

"Οταν είσαι άνεργος δεν επιλέγεις δουλιά. Σκύβεις το κεφάλι και δουλεύεις". Κάπως έτσι τα 'λεγε προχτές, από την πρώτη της σελίδα η "Αυριανή". Ως γνωστόν, είναι το έντυπο που στηρίζει ανελλιπώς τον "εκσυγχρονισμό" και τα νομοσχέδιά του. Οπως το τελευταίο για τις εργασιακές σχέσεις...

Γιατί τους "γράφουν"

Ελάχιστη σημασία έχουν οι δειλές και φραστικές αποδοκιμασίες της κυβέρνησης στις προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης, με τις οποίες επιδεικτικά περιφρονούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ποια είναι η πρακτική σημασία της "υπερήφανης" δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι το 1974... δεν έγινε εισβολή στην Κύπρο αλλά κάποια "σύγκρουση" (!), όταν οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι "συνεργάσιμη" και τη θεωρούν "δεδομένη"; Τι νόημα έχει η αποδοκιμασία στα λόγια των εξοργιστικών δηλώσεων των Αμερικανών ότι αποτελεί "πρόκληση" η εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο, όταν στην πράξη διαβεβαιώνουν ότι δε θα τους χαλάσουν "το χατίρι";

Γιατί, λοιπόν, να τους πάρουν στα σοβαρά οι Αμερικανοί όταν γνωρίζουν ότι σκοτώνονται για την εύνοιά τους, για το χρίσμα κάποιου "ηγεμονικού ρόλου" στην περιοχή, όταν εκλιπαρούν για κάποια "πρωτοβουλία" τους στο Κυπριακό και αλλού; Γιατί να δώσουν σημασία στις "αντιρρήσεις" τους, όταν ξέρουν ότι στο τέλος θα δείξουν "πνεύμα συνεργασίας" στα σχέδιά τους και θα πειθαρχήσουν σαν "καλά παιδιά".

Δε θα ήταν όμως καθόλου έτσι τα πράγματα αν η κυβέρνηση έδειχνε έμπρακτα διάθεση απειθαρχίας και αντίστασης στους ιμπεριαλιστές. Δε δείχνει όμως καμία τέτοια διάθεση, γεγονός που μόνο περιπέτειες για τον τόπο προοιωνίζεται.

Δημαγωγίες

ΕΝΤΑΞΕΙ, άκρως δημαγωγική η χτεσινή δήλωση Μητσοτάκη, για τη βουλευτική ασυλία. Είπε ότι το δικαίωμα της ασυλίας πρέπει να περιοριστεί στην πολιτική δράση του βουλευτή και όχι σε ποινικά θέματα.

***

Δε λέμε, καλό και δημοκρατικό ακούγεται στον ευρύ κόσμο, που ομολογουμένως έχει αγανακτήσει με ορισμένες συμπεριφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και με το δίκιο του.

***

Ομως, μήπως θυμάται ο πρώην πρωθυπουργός τις πάμπολλες περιπτώσεις, που η πολιτική δράση αναγορεύτηκε σε ποινικό αδίκημα; Οχι μόνο από τη δική του κυβέρνηση, όταν ήταν στην εξουσία, αλλά και πολύ πρόσφατα με την κυβέρνηση Σημίτη;

***

Απλά, του θυμίζουμε την περίπτωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, που η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης ακόμα λένε πως οι αγώνες των αγροτών είναι αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, συμπεριλαμβάνοντας και όσους βουλευτές συμμετείχαν.

***

Οπότε, ας αφήσει ο Κ. Μητσοτάκης τις ...δημοκρατικές ευαισθησίες τέτοιου τύπου, μια και μάλλον δε δικαιούται να μιλάει για τέτοια θέματα, με το παρελθόν που έχει.

***

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ οι φωτιές, και σήμερα στο Νομό Αττικής κάηκαν στρέμματα και κινδύνεψαν σπίτια. Και σήμερα, επίσης, κανένα ουσιαστικό μέτρο από την κυβέρνηση.

***

Δεν έχουν καταλάβει ΑΚΟΜΑ ότι προκαλούν με τον πιο έντονο τρόπο την αγανάκτηση του κόσμου; Ούτε καν στον κόπο να δείξουν μια στοιχειώδη ευαισθησία δεν μπαίνουν!

***

Τι να πει κανείς; Αρκεί και μόνο, να σημειώσουμε, πως την ώρα που χθες καιγόταν η Αττική, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας περιόδευαν στην Αργολίδα και ...θαύμαζαν την ωρίμανση λαχανικών θερμοκηπίου, με τη βοήθεια μουσικής...

Ο ψυχολογικός πόλεμος (2)

Λέει και διάφορα άλλα, όμως, η Ελίζαμπεθ Ιζκουιέρντο - δηλαδή η εφημερίδα του Μαϊάμι - σχετικά με την υγεία του Κάστρο. Ισχυρίζεται, ότι ο Κουβανός ηγέτης έπασχε από παράλυση, που είχε πλήξει το αριστερό τμήμα του προσώπου του, από τον περασμένο Αύγουστο. Γεγονός, που επαναλήφθηκε λίγο πριν ο Πάπας επισκεφτεί την Κούβα, τον περασμένο Γενάρη.

Κι όλ' αυτά, παρ' ότι ο Φ. Κάστρο έχει κάνει επανειλημμένες από τότε δημόσιες εμφανίσεις - ακόμη και σε άλλες, εκτός Κούβας, χώρες - καθώς και ορισμένες από τις συνηθισμένες, πολύωρες ομιλίες του. Για παράδειγμα, την εφτάωρη και κάτι λεπτά ομιλία του στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, στις 24 Φλεβάρη 1998, όταν επανεκλέχτηκε στη θέση του Προέδρου της χώρας, για μια νέα πενταετία.

Μπορείτε, άραγε, να φανταστείτε τα σενάρια, που θα γεννήσουν τα άρρωστα μυαλά των "κουβανολόγων", εάν ο Φ. Κάστρο δεν κάνει καμιά δημόσια εμφάνιση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή απλώς και μόνο κρυολογήσει;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ