ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν στο φασιστικό "κώδικα δεοντολογίας"

Λεων. Αυδής: Σε εξέλιξη, επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, με τελικό στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης. Χρειάζεται αντίσταση στα σχέδια εκφασισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Να φιμώσουν τη φωνή που αντιστέκεται, επιμένουν οι πολιτικοί και δημοτικοί εκπρόσωποι των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων, με την προώθηση "κώδικα δεοντολογίας" για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ετσι επί δύο περίπου ώρες, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος και οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) Δ. Αβραμόπουλος και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) Ε. Κουλουμπής αναζητούσαν, σε χτεσινή σύσκεψη, εύσχημο τρόπο για να περάσουν τα σχέδιά τους, κατορθώνοντας, παράλληλα, να εκτονώσουν όσες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μετά την κατάθεση του φασιστικής έμπνευσης κώδικα του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, που κατόπιν παραγγελίας του ετοίμασε η εταιρία της Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), πριν από λίγο καιρό.

Η "φόρμουλα" που επιλέχθηκε τελικά είναι η σύσταση επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα μετέχουν και εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, η οποία αναλαμβάνει μέχρι τις 20 Αυγούστου να επεξεργαστεί και να καταθέσει τον - ουσιαστικά, γνωστό από τώρα - κώδικα, ο οποίος θα είναι σε αυτή τη φάση "προτρεπτικός", ώστε μετά τις εκλογές να εξεταστεί η... αποτελεσματικότητά του και κατά συνέπεια η νομοθετική ρύθμισή του.

Οι μεθοδεύσεις αυτές συνιστούν επιχείρηση επιστροφής σε ένα μαύρο παρελθόν,σχολίασε χτες η "Συμπαράταξη για την Αθήνα",ο υποψήφιος δήμαρχος της οποίας Λεων. Αυδής είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, με τελικό στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης" και γι' αυτό χρειάζεται "όλοι οι δημοκρατικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούν και να αντισταθούν στα σχέδια εκφασισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ετσι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Εσωτερικών αντί να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το φασιστικό κώδικα που προωθεί η ΚΕΔΚΕ, τον παρέλαβε - όπως και ανάλογη παρέμβαση της ΕΝΑΕ - και αναμένεται έτσι να αποτελέσουν τα δύο βασικά κείμενα, στα οποία θα στηριχτεί η όποια επεξεργασία της επιτροπής.

Να σημειώσουμε ότι τα κυρίαρχα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αφήνονται πάντα έξω απ' τις ρυθμίσεις - να πριμοδοτούν κατά τα συμφέροντά τους όσους υποψήφιους τα υπερασπίζονται - με αποτέλεσμα τα περί ελέγχου των δαπανών και διαφάνειας να αφορούν μόνο τους ενισχυτές των "φτωχών" παρατάξεων, που επιχειρείται ο εκφοβισμός τους.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", που έχει αποκαλύψει και καταγγείλει ένα προς ένα τα στοιχεία εκφασισμού της Αυτοδιοίκησης, μέσω του αρχικού σχεδίου του κώδικα που κατατέθηκε, σχολίασε χτες σε σχετική ανακοίνωσή της ότι "ο υπουργός Εσωτερικών, αφού εξασφάλισε την κατάθεση δύο απαράδεκτων κειμένων - ένα από την ΚΕΔΚΕ και ένα από την ΕΝΑΕ - τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως βάση συζήτησης, εμφανίζεται τώρα να μη γνωρίζει τίποτα για το "φόνο" και δηλώνει απλά ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές δεν επιτρέπει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Παραπέμπει, όμως, σε μια "συμφωνία κυρίων", που θα προκύψει μέσα από μια επιτροπή, στην οποία εκ των προτέρων είναι μοιρασμένοι οι ρόλοι και κατά συνέπεια γνωστό το αποτέλεσμα"...

Ετσι, όπως σημειώνει η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη", "μία απλή ανάγνωση, τόσο του φασιστικής έμπνευσης κειμένου της ΕΕΤΑΑ, που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ, όσο και του σημειώματος που κατέθεσε η ΕΝΑΕ, αποκαλύπτει ότι αυτό που ενδιαφέρει όσους έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στα κυρίαρχα ιδιωτικά ΜΜΕ, είναι να αποκλειστεί η πρόσβαση όποιας άλλης φωνής στο μόνο χώρο που μπορεί να έχει πρόσβαση, δηλαδή, στο δρόμο και τη γειτονιά".Πραγματικά, τι άλλο σημαίνει το αίτημα "να πληρώνει όποιος ρυπαίνει", που αναφέρεται "στις αφίσες, τα φέιγ βολάν, τα μεγάφωνα και τις ντουντούκες"...

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό πλαφόν για τις προεκλογικές δαπάνες, η Συμπαράταξη σημειώνει ότι "έχουμε δηλώσει πως δε μας αφορά, καθώς όποιο πλαφόν κι αν οριστεί δεν πρόκειται να το καλύψουμε. Επιστρέφουμε, όμως, ως απαράδεκτες τις ρυθμίσεις που επιχειρούν μία επιστροφή σε ένα μαύρο παρελθόν, όπου η ανακάλυψη από την Ασφάλεια ενός κουπονιού οικονομικής ενίσχυσης ισοδυναμούσε με εισιτήριο για την εξορία".

Τέλος - όπως υπογραμμίζει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" - "προκαλεί εντύπωση η απουσία από κάθε δήλωση ή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σήμερα όποιας αναφοράς στο γεγονός ότι συνιστά άμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων υποψηφίων η επιλεκτική προβολή τους, ειδικά από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, όπου κάθε λεπτό μετάδοσης - για παράδειγμα, ενός πάρτι - ισοδυναμεί με διαφήμιση αρκετών εκατομμυρίων"...

Χαρακτηριστικά - να σημειώσουμε - ο ΣΥΝ προέκυψε για μια ακόμη φορά χτες "κυβερνητικότερος" της κυβέρνησης, όταν ο υπεύθυνός του για τον τομέα την Αυτοδιοίκησης έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση γιατί δεν κάνει από τώρα νόμο του κράτους τον κώδικα!

Στην εξαμελή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που θα επεξεργαστεί τον κώδικα, θα μετέχουν η γενική γραμματέας του υπουργείου Ε. Σερέλη ως πρόεδρος και ο σύμβουλος του υπουργού Δ. Τούμπης και από δύο εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, που θα οριστούν από τις ενώσεις τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ο αγώνας θα δώσει λύσεις

Με εργαζόμενους στο Δήμο Καλλιθέας συναντήθηκε χτες ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά

"Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζεται σε βάρος των εργαζομένων, χρειάζεται αγώνας, συσπείρωση και συντονισμός της πάλης των εργαζομένων". Αυτό τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής,στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας που πραγματοποίησε μαζί με το γενικό γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Στρατηγό,στους χώρους δουλιάς των εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας.

Οι εργαζόμενοι αυτή τη φορά, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, πρέπει να σκεφτούν και να κρίνουν τη δράση της κάθε παράταξης. Να ενισχύσουν τη ΝΑΣ για να ενισχυθεί η αντίληψη ότι οι δήμοι δε θα αποτελέσουν προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θα παλεύουν μαζί τους για λύσεις φιλολαϊκές. Ο λαός πρέπει να δώσει ένα μήνυμα ότι θέλει δημάρχους, νομάρχες, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια που θα νοιάζονται γι' αυτόν και δε θα ασκούν πολιτική με νέους φόρους.

Αναφερόμενος στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, επισήμανε ότι την πρώτη ευθύνη την έχει μεν η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει, αλλά δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Μια πολιτική που χαρακτηρίζεται και από τους κυβερνώντες "σφιχτή", που πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και δίνει νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την ανάγκη ανάπτυξης πάλης για να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική, επισήμανε και ο γεν. γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Στρατηγός, στη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε με τους εργαζόμενους και τόνισε ότι οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια ευκαιρία έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας στην κυβερνητική πολιτική.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μέσα επιβολής αντιλαϊκών μέτρων

Συνέντευξη της Φρόσως Κορτζίδου, στελέχους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", στον "902 Αριστερά στα FM"

"Οχημα" ιδιωτικοποίησης και των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) αποτελούν τα "περίφημα" ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία δίνονται σε αυτήν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό τόνισε η Φρόσω Κορτζίδου,στέλεχος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", σε συνέντευξή της στον "902 Αριστερά στα FM".

Πρόκειται για προγράμματα που αποτελούν το βασικό μέσο παρέμβασης της ΕΕ στην ΤΑ και δίνονται με βάση "κριτήρια επιλεξιμότητας", που "εκ προοιμίου επιβάλλουν τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή το να μοιράζει τα χρήματα - τα οποία δίνει η ΕΕ στην Αυτοδιοίκηση - και στον ιδιωτικό τομέα".

Αναφερόμενη στο "πακέτο Σαντέρ" είπε ότι αυτό "κατά προτεραιότητα θα δοθεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις". Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και την Αυτοδιοίκηση, αφού αν μία επιχείρηση ανήκει στο δημόσιο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και δεν μπαίνει στη λίστα προτεραιότητας.

Ηδη, σε 6 δήμους της Δυτικής Αθήνας, "τρέχουν" προγράμματα της ΕΕ ύψους 20 δισεκατομμυρίων δραχμών (!), τα οποία διατίθενται στα λεγόμενα "προγράμματα κατάρτισης ανέργων". "Την ίδια στιγμή, βέβαια, στη Δυτική Αθήνα, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που απορρέει από τις συνθήκες Μάαστριχτ κλπ., κλείνουν επιχειρήσεις και πετιούνται κατά εκατοντάδες οι άνεργοι στο δρόμο".

Σημείωσε ότι οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό περιορίζονται, ενώ παρακρατούνται αυθαίρετα οι πόροι που δικαιούνται οι δήμοι να λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. "Από την άλλη πλευρά έχουμε αυτό τον πακτωλό των χρημάτων, ο οποίος διατίθεται σε δήμους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να παίξουν και στο παιχνίδι της κυρίαρχης πολιτικής" εφαρμόζοντάς την. "Τα προβλήματα, όμως, φυσικά, δε λύνονται, παρ' όλο που διατίθενται εκατοντάδες εκατομμύρια. Το μόνο που λύνεται είναι το μοίρασμα της ανεργίας, το ξεγέλασμα του καημού των ανέργων για ένα χρονικό διάστημα και η διατήρηση ενός μηχανισμού ο οποίος θα ελέγχει συνειδήσεις και θα εκβιάζει κόσμο".

Περί "ανταρτών"

Το στέλεχος της "ΝΑΣ" τόνισε ότι "τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι ΕΒΕ, οι άνεργοι, δεν είναι προβλήματα που περιορίζονται στα όρια ενός δήμου. Οφείλονται στην κεντρική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται στη χώρα μας, που είναι πολιτική η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κατά συνέπεια στενεύουν και τα περιθώρια των δήμων να τα αντιμετωπίσουν, εάν δε συγκρουστούν με αυτή την πολιτική".

"Κι όταν λέμε να λύνουν προβλήματα" συνέχισε, "εννοούμε προς όφελος του λαού, γιατί μερικοί θεωρούν ότι η λύση των προβλημάτων είναι αδιάφορη από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Ακούς πολλούς δημάρχους και νομάρχες να λένε: "Ο κόσμος θέλει παιδικούς σταθμούς, σχολεία. Θα φορολογήσουμε το λαό για να κάνουμε σχολεία". Ομως δε λύνει το πρόβλημα των εργαζομένων η εφαρμογή μιας τέτοιας άγριας εκμετάλλευσης και αρπαγής εισοδήματος. Καταργείς κοινωνικό δικαίωμα. Αυτά λέγονται από υποψήφιους που δε θέλουν να πάρουν θέση απέναντι στα κυρίαρχα προβλήματα που προβάλλονται σήμερα", όπως η ιδιωτικοποίηση και η ανταποδοτικότητα. Ετσι "παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος, προσπαθώντας να αποφύγει την τοποθέτηση απέναντι στα κυρίαρχα ζητήματα των δημοτικών εκλογών".

"Το πόσο ανεξάρτητος είναι κάποιος, ο οποίος δεν πήρε το χρίσμα από το κόμμα στο οποίο ανήκει και αποφάσισε να κατέβει "αντάρτης", αυτό οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να το κρίνουν. Κι επίσης να κρίνουν, τι στάση κράτησε ο καθένας, όχι τώρα παραμονές των εκλογών, αλλά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, όταν όλες αυτές οι εξελίξεις λάμβαναν χώρα στην Αυτοδιοίκηση. Πού ήταν, τι έλεγε, τι ψήφιζε μέσα στα Συμβούλια. Εχουμε φαινόμενα, αντιδήμαρχοι και στελέχη διοικήσεων δήμων, οι οποίοι παραμένουν στα πόστα τους εκλεγμένοι με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, να εμφανίζονται και να το "παίζουν" αντάρτες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ