Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν στο φασιστικό "κώδικα δεοντολογίας"

Λεων. Αυδής: Σε εξέλιξη, επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, με τελικό στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης. Χρειάζεται αντίσταση στα σχέδια εκφασισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Να φιμώσουν τη φωνή που αντιστέκεται, επιμένουν οι πολιτικοί και δημοτικοί εκπρόσωποι των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων, με την προώθηση "κώδικα δεοντολογίας" για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ετσι επί δύο περίπου ώρες, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος και οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) Δ. Αβραμόπουλος και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) Ε. Κουλουμπής αναζητούσαν, σε χτεσινή σύσκεψη, εύσχημο τρόπο για να περάσουν τα σχέδιά τους, κατορθώνοντας, παράλληλα, να εκτονώσουν όσες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μετά την κατάθεση του φασιστικής έμπνευσης κώδικα του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, που κατόπιν παραγγελίας του ετοίμασε η εταιρία της Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), πριν από λίγο καιρό.

Η "φόρμουλα" που επιλέχθηκε τελικά είναι η σύσταση επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα μετέχουν και εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, η οποία αναλαμβάνει μέχρι τις 20 Αυγούστου να επεξεργαστεί και να καταθέσει τον - ουσιαστικά, γνωστό από τώρα - κώδικα, ο οποίος θα είναι σε αυτή τη φάση "προτρεπτικός", ώστε μετά τις εκλογές να εξεταστεί η... αποτελεσματικότητά του και κατά συνέπεια η νομοθετική ρύθμισή του.

Οι μεθοδεύσεις αυτές συνιστούν επιχείρηση επιστροφής σε ένα μαύρο παρελθόν,σχολίασε χτες η "Συμπαράταξη για την Αθήνα",ο υποψήφιος δήμαρχος της οποίας Λεων. Αυδής είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, με τελικό στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης" και γι' αυτό χρειάζεται "όλοι οι δημοκρατικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούν και να αντισταθούν στα σχέδια εκφασισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ετσι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Εσωτερικών αντί να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το φασιστικό κώδικα που προωθεί η ΚΕΔΚΕ, τον παρέλαβε - όπως και ανάλογη παρέμβαση της ΕΝΑΕ - και αναμένεται έτσι να αποτελέσουν τα δύο βασικά κείμενα, στα οποία θα στηριχτεί η όποια επεξεργασία της επιτροπής.

Να σημειώσουμε ότι τα κυρίαρχα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αφήνονται πάντα έξω απ' τις ρυθμίσεις - να πριμοδοτούν κατά τα συμφέροντά τους όσους υποψήφιους τα υπερασπίζονται - με αποτέλεσμα τα περί ελέγχου των δαπανών και διαφάνειας να αφορούν μόνο τους ενισχυτές των "φτωχών" παρατάξεων, που επιχειρείται ο εκφοβισμός τους.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", που έχει αποκαλύψει και καταγγείλει ένα προς ένα τα στοιχεία εκφασισμού της Αυτοδιοίκησης, μέσω του αρχικού σχεδίου του κώδικα που κατατέθηκε, σχολίασε χτες σε σχετική ανακοίνωσή της ότι "ο υπουργός Εσωτερικών, αφού εξασφάλισε την κατάθεση δύο απαράδεκτων κειμένων - ένα από την ΚΕΔΚΕ και ένα από την ΕΝΑΕ - τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως βάση συζήτησης, εμφανίζεται τώρα να μη γνωρίζει τίποτα για το "φόνο" και δηλώνει απλά ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές δεν επιτρέπει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Παραπέμπει, όμως, σε μια "συμφωνία κυρίων", που θα προκύψει μέσα από μια επιτροπή, στην οποία εκ των προτέρων είναι μοιρασμένοι οι ρόλοι και κατά συνέπεια γνωστό το αποτέλεσμα"...

Ετσι, όπως σημειώνει η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη", "μία απλή ανάγνωση, τόσο του φασιστικής έμπνευσης κειμένου της ΕΕΤΑΑ, που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ, όσο και του σημειώματος που κατέθεσε η ΕΝΑΕ, αποκαλύπτει ότι αυτό που ενδιαφέρει όσους έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στα κυρίαρχα ιδιωτικά ΜΜΕ, είναι να αποκλειστεί η πρόσβαση όποιας άλλης φωνής στο μόνο χώρο που μπορεί να έχει πρόσβαση, δηλαδή, στο δρόμο και τη γειτονιά".Πραγματικά, τι άλλο σημαίνει το αίτημα "να πληρώνει όποιος ρυπαίνει", που αναφέρεται "στις αφίσες, τα φέιγ βολάν, τα μεγάφωνα και τις ντουντούκες"...

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό πλαφόν για τις προεκλογικές δαπάνες, η Συμπαράταξη σημειώνει ότι "έχουμε δηλώσει πως δε μας αφορά, καθώς όποιο πλαφόν κι αν οριστεί δεν πρόκειται να το καλύψουμε. Επιστρέφουμε, όμως, ως απαράδεκτες τις ρυθμίσεις που επιχειρούν μία επιστροφή σε ένα μαύρο παρελθόν, όπου η ανακάλυψη από την Ασφάλεια ενός κουπονιού οικονομικής ενίσχυσης ισοδυναμούσε με εισιτήριο για την εξορία".

Τέλος - όπως υπογραμμίζει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" - "προκαλεί εντύπωση η απουσία από κάθε δήλωση ή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σήμερα όποιας αναφοράς στο γεγονός ότι συνιστά άμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων υποψηφίων η επιλεκτική προβολή τους, ειδικά από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, όπου κάθε λεπτό μετάδοσης - για παράδειγμα, ενός πάρτι - ισοδυναμεί με διαφήμιση αρκετών εκατομμυρίων"...

Χαρακτηριστικά - να σημειώσουμε - ο ΣΥΝ προέκυψε για μια ακόμη φορά χτες "κυβερνητικότερος" της κυβέρνησης, όταν ο υπεύθυνός του για τον τομέα την Αυτοδιοίκησης έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση γιατί δεν κάνει από τώρα νόμο του κράτους τον κώδικα!

Στην εξαμελή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που θα επεξεργαστεί τον κώδικα, θα μετέχουν η γενική γραμματέας του υπουργείου Ε. Σερέλη ως πρόεδρος και ο σύμβουλος του υπουργού Δ. Τούμπης και από δύο εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, που θα οριστούν από τις ενώσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ