Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΤΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί

"Ρε παιδιά, έχω νερό στο βυτίο, πού να πάω;". Το ερώτημα, που δεν ήταν ρητορικό, ούτε φανταστικό, απευθύνθηκε - τυχαία - από κάτοικο, ιδιοκτήτη μικρού βυτιοφόρου, από την Κοινότητα Κριεζών,στην αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας και κοντά στους κατοίκους, που πάλευαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους, το βιο τους, το ίδιο το δάσος, που τους γέμιζε οξυγόνο.

Το παραπάνω ερώτημα, οι φωνές απελπισίας των κατοίκων, οι εκκλήσεις σε όποιον "ξένο" έβλεπαν "να κάνει κάτι" γιατί καμιά βοήθεια δεν έβλεπαν από τα "κόκκινα αυτοκίνητα", "κανένας από τη Νομαρχία δεν είχε περάσει", αντανακλούσε την πραγματικότητα που ζούσαν εκείνη τη στιγμή που "λαμπάδιαζε" ο γερο - πλάτανος δίπλα στο σπίτι του κτηνοτρόφου απ' το Μαντράκι και δεν υπήρχε κανένας να ρίξει λίγο νερό. Οι ίδιοι πάλευαν με κλαριά και νερολάστιχα να τη σβήσουν.

Αντανακλούσε την πραγματικότητα που έζησαν προχτές τα μεσάνυχτα οι κάτοικοι των οικισμών Συκιάς και Καλάμου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για όλο το βράδυ τα σπίτια τους, για να μη θρηνήσουμε και νέα θύματα της πυρκαγιάς. Αντανακλούσε την πραγματικότητα της έλλειψης οργάνωσης, σχεδιασμού και συντονισμού, την έλλειψη προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης των ελάχιστων (7 πυροσβεστικά οχήματα με 21 πυροσβέστες) πυροσβεστικών δυνάμεων που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους αλλά δεν έφταναν. Ιδιωτικά βυτιοφόρα και σκαπτικά μηχανήματα ενεργούσαν αλλά κατά το... δοκούν. Οι κάτοικοι το ίδιο. Πρόσφεραν τις δυνάμεις τους από την Οκτωνιά που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι το Δύστο που δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη.

Μια τεράστια δασική έκταση, τελικά, χιλιάδων στρεμμάτων, χιλιάδες ελαιόδεντρα και δεκάδες ζώα εξαφανίστηκαν. Το μαύρο αποτελεί το χρώμα της περιοχής.

Η σύλληψη και η παραπομπή στον εισαγγελέα του Σταύρου Τζένη από το Πλατανιστό Κύμης,ενός ανθρώπου που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και φέρεται ως αυτός που προκάλεσε τον εμπρησμό δε λύνει το πρόβλημα, αφού, οι "ψυχολογικά ισορροπημένοι" κυβερνώντες, ανοίγουν τους δρόμους στους πραγματικούς εμπρηστές, οικοπεδοφάγους και μεγαλοκαταπατητές.

Και η Οκτωνιά με την παραλία της Μουρτερής απ' όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, καθώς και οι άλλες περιοχές που κάηκαν, ενώθηκαν σ' αυτή την κατηγορία.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών, η γρήγορη και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων για το χαμένο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και η αναστολή των πληρωμών των πληγέντων προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

Επίσης, η ΝΕ Εύβοιας ζήτησε την άμεση συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και να ενισχυθεί ο νομός Εύβοιας με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Η ΝΕ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τον "Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας", να αποσύρει το δασοκτόνο ν/σ, καθώς και να προχωρήσει στη σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ