Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Το κράτος δε σέβεται τίποτα...

"Αντί να μας βοηθήσει, μας εμποδίζει να προστατεύσουμε ό,τι πράσινο έχει απομείνει", τονίζει ο Νίκος Ρογκάκος

Η πυρκαγιά στον Υμηττό μπορεί να έσβησε αλλά οι τέσσερις νεκροί που άφησε μέσα στο καμένο δάσος συνθέτουν μια τραγωδία που επιβάλλει αμείλικτα ερωτήματα. Ποιος έχει την ευθύνη; Τι κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία του δάσους; Ποιος είναι αρμόδιος για τη φύλαξή του; Αυτά ήταν τα πρώτα ερωτήματα που απευθύναμε στον δήμαρχο του Βύρωνα Ν. Ρογκάκο, λίγο μετά την απομάκρυνση τού πύρινου εφιάλτη. Οι απαντήσεις όμως που πήραμε δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. "Είναι ένα έγκλημα διαρκές, τονίζει ο δήμαρχος και ο λαός πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα. Δεν ήταν τίποτα τυχαίο. Το κράτος δε σέβεται τίποτα. Ανοίγει το δρόμο στους καταπατητές. Για τέτοιο κράτος μιλάμε. Αντί να μας βοηθήσει, μας εμποδίζει να προστατεύσουμε ό,τι πράσινο έχει απομείνει".

Στην ερώτησή μας "τι κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση", ο δήμαρχος απάντησε: "Και στο Βύρωνα και στην Καισαριανή και στην Ηλιούπολη έχει κάνει πολύ περισσότερα από όσα έχει κάνει το κράτος. Ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει πάρει ούτε μία δραχμή από το κράτος για εξοπλισμό αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου. Κι όμως, καταφέραμε να προμηθευτούμε δύο πυροσβεστικά οχήματα, δύο βυτιοφόρα και μία ειδική σκούπα. Προχωρήσαμε στην αγορά συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας, αγοράσαμε μόνοι μας τον εξοπλισμό των εθελοντών και ιδρύσαμε Νομικό Πρόσωπο Πρασίνου. Παράλληλα οργανώσαμε δασοφυλακή με 150 πυροφύλακες που φυλάνε σε 24ωρη βάση, τουλάχιστον τα τέσσερα χρόνια που είμαι δήμαρχος αλλά και από πριν, το δάσος. Ενα έργο που κοστίζει 15 εκατομμύρια ετησίως στο δήμο".

Ο Υμηττός όμως ουσιαστικά έμεινε και πάλι ανυπεράσπιστος, επισημαίνουμε, αλλά η απάντηση που ακολουθεί ισχυροποιεί το ερώτημα αν τελικά κάποιοι θέλουν δάσος ή οικόπεδα.

"Γιατί το κράτος δε σέβεται τίποτα", απαντά κοφτά ο Νίκος Ρογκάκος. "Ο παραλογισμός τους δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Πέρασαν την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με τα τραγικά αποτελέσματα του χαμού των τεσσάρων ανθρώπων. Κατασκεύασαν το νομοθέτημα που στην ουσία οικοπεδοποιεί τα δάση. Και παράλληλα κλείνουν ουσιαστικά το δρόμο σε όποιον πάει να σώσει ό,τι έχει απομείνει. Εμείς, ως δήμος πήγαμε, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, να προστατεύσουμε την περιοχή στο Κουταλά. Αποτέλεσμα; Το Δασαρχείο Πεντέλης μού επέβαλε προσωπικό πρόστιμο 2.365.000 δραχμών. Γιατί; Γιατί μια Φιλοδασική Ενωση ισχυρίζεται ότι έχει παραχωρητήρια για την έκταση. Για την ίδια υπόθεση αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή σύρθηκε πέρυσι και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου όμως αθωώθηκε. Ο παραλογισμός δε σταματάει όμως εδώ. Για μια περιοχή στη λεωφόρο Κατεχάκη είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου στο χώρο να γίνουν γεωτρήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις. Κάποιοι οικολόγοι της περιοχής ενοχλήθηκαν γιατί θα χάλαγε η ησυχία τους και μετά από παρεμβάσεις τους διεκόπη η σύμβαση και το έργο".

Είμαστε υπό διωγμό και κάθε φορά που πάμε να παρέμβουμε για να προστατέψουμε το δάσος μάς διώκουν διοικητικά, τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: "Στη διασταύρωση του Καρέα με την Κατεχάκη εμφανίστηκαν διάφοροι διεκδικητές του χώρου. Πήγαμε να κάνουμε ένα στέκι για τους προσκόπους προκειμένου μαζί με τις ομάδες δασοπροστασίας να προστατευτεί η περιοχή. Μας έστειλαν δασοφύλακες να μας εμποδίσουν. Στο Σκοπευτήριο λειτουργούσε μια καντίνα με μια παράξενη λογική της νύχτας. Εκλεισα το κέντρο αλλά δε μας παραχωρούν το χώρο προκειμένου να παρέμβουμε και να δημιουργήσουμε την υποδομή και για την προστασία του δάσους". Για τα θέματα αυτά, όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος, έχουν γίνει παρεμβάσεις στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Το αποτέλεσμα όμως μέχρι σήμερα, μηδέν. Κι από δω και πέρα τι; Ο Υμηττός θα μείνει στο έλεος της αδιαφορίας; Παρά τις διώξεις που ο ίδιος έχει υποστεί, η απάντηση του δημάρχου είναι κατηγορηματική. "Εμείς, τονίζει, θα συνεχίσουμε μαζί με τους πυροφύλακες, μαζί με το λαό, μαζί με όλο τον κόσμο. Θα μας βρουν μπροστά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ