Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε πύρινο κλοιό και χτες έξι περιοχές!

Η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση του ΚΚΕ για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Εξι περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα φλέγονταν χτες. Οι πυρκαγιές σε Κασσάνδρα Χαλκιδικής και Αιγιάλεια Αχαϊας συνεχίζουν να καταστρέφουν, εδώ και αρκετές μέρες, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Από προχθές το βράδυ στις φλόγες παραδόθηκε και ο Ολυμπος.Η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση Κρανιά,πάνω από τη Βροντού Πιερίας,σε υψόμετρο 1.200 μέτρα και όλη μέρα χθες μαινόταν μέσα σε δύσβατη περιοχή. Χτες το απόγευμα έσβησε η φωτιά στο Γράμμο που νωρίς τα ξημερώματα πέρασε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στη θέση "Φούσια". Φωτιές επίσης έκαιγαν στην Κούβελα Κυπαρισσίας,τον Ποδοβαρά Αιτωλίας,ενώ σε ύφεση ήταν η φωτιά στην Εύβοια. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των περιοχών της Πεντέλης μέτραγαν τις πληγές από την προχτεσινή μεγάλη καταστροφή.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την άρνηση, ουσιαστικά, της κυβέρνησης στο αίτημα του ΚΚΕ, που διατυπώθηκε προς τον πρόεδρο της Βουλής, για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και τη διενέργεια συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με αντικείμενο το θέμα των πυρκαγιών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Δ. Ρέππας στον οποίο τέθηκε το ζήτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρνήθηκε να προβεί σε ευθεία απάντηση για το αν η κυβέρνηση αποδέχεται το αίτημα. "Το θέμα αυτό το χειρίζεται ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σε συνεννόηση με την κυβέρνηση θα δώσει απάντηση, μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών", ήταν η αρχική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οταν, δε, του ζητήθηκε να εκφράσει την κατ' αρχήν θέση της κυβέρνησης και να απαντήσει αν τοποθετείται θετικά ή αρνητικά στην πρόταση του ΚΚΕ, ο Δ. Ρέππας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε: "Παρακαλώ να ικανοποιηθείτε από τη μη ικανοποιητική για σας απάντηση. Αλλωστε είναι θέμα ολίγων ωρών για να πληροφορηθείτε ποια είναι η απάντηση που δίνει ο πρόεδρος της Βουλής στο σχετικό αίτημα"...

Φυσικά, απάντηση δεν υπήρξε χτες από τον πρόεδρο της Βουλής, καθώς το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό - κάτι που το γνώριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μιλώντας χτες στο "Ρ" και στο ερώτημα αν, τελικά, θα συγκληθεί η Ολομέλεια, απάντησε ως εξής: "Δε φαίνεται να υπάρχουν κενές ημερομηνίες εντός του Αυγούστου για να συγκληθεί η Βουλή"...

Χαλκιδική

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής της Κασσάνδρας, αλλά και των γύρω Κκινοτήτων που για έβδομη μέρα χτες βίωναν την αδιαφορία του κράτους να προστατέψει τα δάση, τις περιουσίες τους ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές από τα οργανωμένα κυκλώματα εμπρηστών που λυμαίνονται τις δασικές περιοχές της χώρας και κερδοσκοπούν κλέβοντας το οξυγόνο των πολιτών.

Μετά από μία βδομάδα ανεξέλεγκτης καταστροφικής δράσης των πύρινων μετώπων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Νομαρχία Χαλκιδικής, να μπουν στη μάχη κατάσβεσης της φωτιάς και οι δασικοί υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως το Δασαρχείο Κασσάνδρας θα βοηθά στο έργο της πυρόσβεσης έχοντας καθαρά συμβουλευτικό ρόλο. Παράλληλα η Νομαρχία αποφάσισε να ρίξει στη μάχη και τους δασεργάτες του Δασικού Συνεταιρισμού Αρναίας, ενώ από την πρώτη κιόλας μέρα, αντιμέτωποι με τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι εθελοντές με ό,τι μέσα διέθεταν.

Στο μεταξύ και χτες όλη μέρα απειλούνταν κατοικημένες περιοχές ενώ υπήρχε κίνδυνος το δυτικό μέτωπο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να πάει προς Πευκοχώρι και Χανιώτη.Στο μεταξύ ανεξέλεγκτο παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ και το μέτωπο προς Νέα Σκιώνη.Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μετά τις πρωινές ρίψεις που πραγματοποίησαν, έφυγαν γιατί παρουσίασαν βλάβη. Στη θέση τους κλήθηκαν τα αεροπλάνα που σταθμεύουν στο Βόλο και εκείνη την ώρα επιχειρούσαν ρίψεις στη δύσβατη περιοχή του Ολύμπου.

Ολυμπος

Σε επιφυλακή ήταν όλη τη μέρα χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στρατιώτες και ομάδες εθελοντών από την περιοχή του Λιτοχώρου, καθώς εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής δεν ήταν δυνατό να παρέμβουν για την κατάσβεση της φωτιάς. Οι ελπίδες εναποτέθηκαν στις ρίψεις νερού από αέρα, που δυστυχώς ήταν ελάχιστες, αφού τα αεροπλάνα είχαν αποσπαστεί στα μέτωπα της Κασσάνδρας. Ετσι η φωτιά στη θέση Κρανιά στον Ολυμπο, μαινόταν ανεξέλεγκτη μέσα σε μεγάλες χαράδρες, κατακαίγοντας το πανέμορφο δάσος της περιοχής.

Γράμμος

Νωρίς το απόγευμα έσβησε η φωτιά στο Γράμμο. Και εκεί η επιχείρηση έγινε κυρίως από τον αέρα. Οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν αφού η φωτιά απλώθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονταν τοποθετημένες νάρκες από την περίοδο του εμφυλίου και έσκαγαν η μία μετά την άλλη.

Τέλος και στις Μαριές Θάσου, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, αφού προηγούμενα έκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

  • Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συγχαίρει τους πυροσβέστες που καθημερινά δοκιμάζονται "και αποδεικνύουν το μεγαλείο ψυχής και την αυταπάρνηση με την οποία παλεύουν για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί". Επίσης συμμετέχει στη θλίψη για τον άδικο χαμό των τριών πυροσβεστών και εκφράζει τα "θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων συνανθρώπων μας που θυσίασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια πυρόσβεσης".

Το ΕΚΑ απαιτεί άμεση νομική ρύθμιση, με την οποία θα καθίσταται αδύνατη η οικοδόμηση των καμένων περιοχών, γεγονός που θα αποτρέψει νέες πυρκαγιές, αύξηση των κονδυλίων για τη δασοπροστασία, ενίσχυση της Πυροσβεστικής με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, άμεση αναδάσωση των καμένων περιοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ