ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μήδεια" - γέφυρα αρχαίων πολιτισμών

Δύο αρχαίοι πολιτισμοί, ο ελληνικός κι ο κινεζικός, σμίγουν στη "Μήδεια" του θιάσου όπερας "Χομπέι Μπαγκ Τζι" από τη Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας, που παρουσιάζεται αύριο (9.30μμ), στο "Θέατρο Βράχων", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.Η παράσταση, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο σκηνοθέτης και διευθυντής της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνο Λούο Τζιν Λιν,αποτελεί δημιουργικό πάντρεμα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με την παραδοσιακή κινέζικη όπερα. "Σκηνοθετώντας, είπε, τη "Μήδεια", είχα ως βασική ιδέα να συνδυάσω την παράδοση της αρχαίας τραγωδίας και της παραδοσιακής κινεζικής όπερας και να χρησιμοποιήσω απευθείας τους εκφραστικούς τρόπους της δεύτερης για την απόδοση της τραγωδίας. Μεταξύ των 317 διαφορετικών μορφών της παραδοσιακής κινεζικής όπερας, διάλεξα τη μορφή "Χομπέι Μπαγκ Τζι", όπερα της επαρχίας του Χομπέι, που είναι μια από τις σημαντικότερες και διαδεδομένη σε όλη τη βόρεια Κίνα". Για να αντιμετωπιστούν οι εκφραστικές ανάγκες της όπερας του "Χομπέι Μπαγκ Τζι", χρειάστηκε να προσαρμοστεί το κείμενο του Ευριπίδη. Γι' αυτό ο σκηνοθέτης ανέθεσε στον Τζι Ζιου Τσάο,να κάνει τη διασκευή. Το ευριπιδικό κείμενο, στην παράσταση του κινέζικου συγκροτήματος, εντάσσεται ως τελευταίο μέρος μιας επικής αφήγησης που προηγείται και αφηγείται τα προηγηθέντα, την Κολχίδα, την Ιωλκό, τον Πελία κ.ά. Αυτό το μέρος ακολουθεί την τεχνική της τυπικής όπερας: Ερωτικές σκηνές, μάχες με δράκοντες, μονομαχίες, μαγικές τελετές. Εδώ ο θίασος δίνει ένα ρεσιτάλ με οικεία μέσα, εργαλεία και τρόπους. Από την άφιξη, όμως, στην Κόρινθο και πέρα, το διασκευασμένο κείμενο του Ευριπίδη ακολουθείται πιστά. Υποχωρούν οι εντυπωσιακές τεχνικές και το δράμα παίρνει το λυρικό του τόνο και τη μελοδραματική του ροπή.

Ο θίασος αποτελείται από 40 μέλη, στα οποία περιλαμβάνεται ζωντανή ορχήστρα. Το κείμενο του Ευριπίδη μεταφράστηκε από τον καθηγητή Λούο Νιαν Σενγκ,Κινέζο ελληνιστή, μεταφραστή των Ελλήνων κλασικών στα κινεζικά, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η πολυβραβευμένη ηθοποιός της κινεζικής όπερας Πενγκ Χουί Χενγκ (με το ρόλο της "Μήδειας" το πρώτο βραβείο όπερας της Κίνας).

Η "Μήδεια" πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 1991 και μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στην Ιαπωνία, στη Λατινική Αμερική κ.α.

"Αριστείο" στα... μέτρα της ΕΕ

Στη Στοκχόλμη που ανακηρύχτηκε "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" της φετινής χρονιάς θα ανακοινωθούν (28/9) και θα απονεμηθούν (11/11 σε ειδική τελετή) τα φετινά βραβεία του "Αριστείου" ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και μετάφρασης.Από ελληνικής πλευράς υποψήφιοι για το βραβείο λογοτεχνίας είναι οι συγγραφείς: Ιωάννα Καρυστιάνη για το μυθιστόρημά της "Μικρά Αγγλία" (εκδόσεις Καστανιώτη) και ο Λάκης Προγκίδης για το δοκιμιακό βιβλίο του (γραμμένο στα γαλλικά) "Η κατάκτηση του μυθιστορήματος - Από τον Παπαδιαμάντη στον Βοκκάκιο".Για το βραβείο μετάφρασης προτείνονται οι: Αλέξανδρος Ισαρης για τη μετάφρασή του από τα γερμανικά του έργου του σπουδαίου, πρόωρα χαμένου Αυστριακού, Τόμας Μπέρνχαρντ "Μπετόν" και η Καρίν Κορέση για τη μετάφραση από τα ελληνικά στα γαλλικά της "Γυφτοπούλας" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.Την υποψηφιότητα της Κ. Κορέση υποστηρίζει και η Γαλλία.

Το "Αριστείο", που απονέμεται από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από κριτικούς λογοτεχνίας, συγγραφείς και μεταφραστές από 17 χώρες, συνοδεύεται με το ποσό των 20.000 ECU. Η υποβαθμισμένη από την ελληνική πολιτική βιβλίου και περιφρονημένη από την πολιτική της ΕΕ ελληνική λογοτεχνία, που μέχρι τώρα έχει διακριθεί μόνο με "Αριστείο" μετάφρασης και στη φετινή, 8η απονομή του, θα έχει να αντιμετωπίσει το σκληρό "συναγωνισμό" των ισχυρών ευρωπαϊκών γλωσσών και εξ αυτού κυρίως του λόγου προβεβλημένους πεζογράφους, ποιητές, δοκιμιογράφους και μεταφραστές. Θα έχει, όμως να αντιμετωπίσει και το "συναγωνισμό" μεταφράσεων έργων από γλώσσες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που από πολιτική σκοπιμότητα πρόσφατα "ανακαλύφθηκαν" από τους αρμοδίους της ΕΕ και βιαστικά "εισήχθησαν" και στην υπόθεση του "Αριστείου".

Εκθεση Κούρδων στην Ερμούπολη

Ομαδική έκθεση 11 Κούρδων καλλιτεχνών, με 140 έργα ζωγραφικής και 20 γλυπτικής, εγκαινιάστηκε χτες στο αμφιθέατρο του Α Γυμνασίου Ερμούπολης της Σύρου και θα διαρκέσει είκοσι μέρες. Η έκθεση, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Σύρο, διοργανώνεται από την "Εθελοντική Εργασία Αθήνας", σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Ερμουπόλεια '98" και αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να επιδείξει τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις που αναπτύσσουν καλλιτέχνες - πρόσφυγες από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή είναι η 8η με έργα Κούρδων του Ιράκ που οργανώνει η "Εθελοντική Εργασία Αθήνας", σωματείο εθελοντών για τη στήριξη προσφύγων από το Ιράκ, που με εθελοντές και εθελόντριες προσφέρει και μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ξένους, σε σχολική στήριξη αναλφάβητων παιδιών στην περιοχή του Γκαζιού και στον τομέα υποστήριξης ασθενών στα μεγάλα ψυχιατρεία. (Σχετικές πληροφορίες στα τηλέφωνα 33.02.182, 38.02.773, 80.40.697). Στην έκθεση στην Ερμούπολη μετέχουν ο γλύπτης Σιρουάν Σαϊντ Σόφι και οι ζωγράφοι Τσινάρ Μπουρχάν, Αμάντζ Καμίλ, Αλί Χουσεϊν που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και οι ζωγράφοι Χαλίντ Μοχάμεντ, Χίουα Καρίμ, Σαμάν Ρας, Αλί Οσμάν (που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ολλανδία), ο Ντεσάντ Κιστανί (Γερμανία), Χάντι Ομάρ (Σουηδία), Αζάτ Σάμπερ (Βρετανία).

Προεδρεύοντος του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Διαγόρα Χρονόπουλου ,

Προεδρεύοντος του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Διαγόρα Χρονόπουλου,συνεδρίασε προχτές το ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.Ο Δ. Χρονόπουλος ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, σ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. Υποσχέθηκε: άρτια συνεργασία με όλα τα μέλη του ΔΣ και όλους τους φορείς και τα τμήματα του θεάτρου (όπερα, χοροθέατρο), τους εργαζόμενους και την αξιοποίηση όλων. Προγραμματισμό ρεπερτορίου που θα στοχεύει στην ποιότητα, χωρίς να απορρίπτει την εμπορικότητα και συνέχιση της δραστηριότητας του ΚΘΒΕ στην Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης.

Θεατρικές διαδρομές
  • Από το Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων, ξεκινά σήμερα (9μμ) τις παραστάσεις του το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,με τον "Κύκλο με την κιμωλία" του Μπρεχτ.Μετάφραση Οδυσσέας Ελύτης,σκηνοθεσία Κώστας Ν. Φαρμασώνης,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλης Σδούγκος,μουσική Κώστας Θωμαϊδης.Παίζουν οι: Σταύρος Παράβας, Ελευθερία Βιδάκη, Γ. Κρανάς, Μ. Γκούτζιου, Τ. Κορόζης, Μ. Καρατζά κ.ά. Σημειώνουμε ότι η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 6 Αυγούστου στο Ηρώδειο.
  • Την Τρίτη (9.30μμ), ο θίασος "Διόνυσος" του θεάτρου "Κνωσός", θα παρουσιάσει στο Λυκαβηττό,την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Ταύροις".Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Λάμπρος Τσάγκας,"μπαίνοντας στη διαδικασία αυτής της παράστασης προσπάθησα να κατανοήσω, πέρα από την εντύπωση της πρώτης ανάγνωσης, τη διαδικασία της εξέλιξης του μύθου και τους λόγους που έκαναν τον Ευριπίδη να τον χρησιμοποιήσει για το κοινό - σε παράσταση". Τη μετάφραση του έργου έκανε ο Χρίστος Τσάγκας.Τα σκηνικά είναι του Νίκου Κούνδουρου,τα κοστούμια του Αντώνη Κυριακούλη,η μουσική του Κυριάκου Σφέτσα και οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη.Παίζουν οι: Μαίρη Βιδάλη, Θεόφιλος Βανδώρος, Λάμπρος Τσάγκας, Στέργιος Αποστολίνας, Τάκης Λιατζιβίρης, Δημήτρης Θεοδώρου, Παναγιώτα Κότσιρα.
  • Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου,παρουσιάζει σήμερα και αύριο στο Θέατρο Δάσους,την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη,σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή,μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και χορογραφία Σοφίας Σπυράτου.Παίζουν: Σωτήρης Μουστάκας, Κώστας Δημητρίου, Σταύρος Λούρας, Ελενα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Παυλίδου, Σπύρος Σταυρινίδης κ.ά.

"Ιφιγένεια εν Ταύροις" με το θίασο "Διόνυσος"

Η Ιωάννα Καρυστιάνη υποψήφια για το "Αριστείο"

Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων της έκθεσης στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου,η ΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει σήμερα (10πμ) αρχαιολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα "Ιστορία και πολεοδομική οργάνωση της πρωτεύουσας των Χαλκιδέων".

Τραγουδούν σήμερα
  • Στη Ζάκυνθο (εθνικό στάδιο) θα δώσει συναυλία σήμερα (9.30μμ) ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας.
  • Σήμερα, επίσης, στη Θάσο (κοινοτικό γήπεδο Παναγίας) θα δώσουν συναυλία οι Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάριος Φραγκούλης και η μικρή Αντιγόνη Ψυχράμη.Η συναυλία εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τίτλο "Σε βουνό και θάλασσα, σε πράσινο και γαλάζιο".
  • Στην πλατεία Αγ. Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, αύριο (10μμ) θα δόσει συναυλία ο Μιχάλης Τερζής,με τραγουδιστές τους: Τάκη Κωνσταντακόπουλο, Μαρά Σουλτάτου, Γιώργο Μπαγιώκη, Αγνή.
"Αγώνας για περισσότερη δημοκρατία" τιτλοφορούνται οι διεθνείς

"Αγώνας για περισσότερη δημοκρατία" τιτλοφορούνται οι διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις (17/5 - 19/9/98) που πραγματοποιούνται στη Γερμανία. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς καιΑντώνης Σαμαράκης,ο οποίος θα μιλήσει για "Το χρέος του συγγραφέα στην εποχή μας".

Μπιενάλε Νέων Δημιουργών

Η Ρώμη θα φιλοξενήσει τον Ιούνη του 1999, την 9η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Μεσογείου.Στην Μπιενάλε - που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια - η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με 36 συμμετοχές (μεμονωμένοι δημιουργοί και ομάδες), που θα αποτελούνται από καλλιτέχνες εκπροσώπους 14 τομέων της τέχνης. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν ύστερα από πανελλήνιο διαγωνισμό στους τομείς: Σχέδιο/ντιζάιν, κόσμημα, γραφικές τέχνες, κόμικς και εικονογράφηση, εικαστικές τέχνες, βίντεο/τέχνη, κυβερνοτέχνη, φωτογραφία, σινεμά/βίντεο, μουσική, λογοτεχνία (ποίηση, μυθιστόρημα, δοκίμιο), χορός, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στην πόλη, θέατρο. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν νέοι και νέες μέχρι 30 ετών, που θα υποβάλουν την εργασία τους στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων (Ακαδημίας 6), μέχρι τις 30 Αυγούστου 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ