Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μήδεια" - γέφυρα αρχαίων πολιτισμών

Δύο αρχαίοι πολιτισμοί, ο ελληνικός κι ο κινεζικός, σμίγουν στη "Μήδεια" του θιάσου όπερας "Χομπέι Μπαγκ Τζι" από τη Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας, που παρουσιάζεται αύριο (9.30μμ), στο "Θέατρο Βράχων", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.Η παράσταση, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο σκηνοθέτης και διευθυντής της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνο Λούο Τζιν Λιν,αποτελεί δημιουργικό πάντρεμα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με την παραδοσιακή κινέζικη όπερα. "Σκηνοθετώντας, είπε, τη "Μήδεια", είχα ως βασική ιδέα να συνδυάσω την παράδοση της αρχαίας τραγωδίας και της παραδοσιακής κινεζικής όπερας και να χρησιμοποιήσω απευθείας τους εκφραστικούς τρόπους της δεύτερης για την απόδοση της τραγωδίας. Μεταξύ των 317 διαφορετικών μορφών της παραδοσιακής κινεζικής όπερας, διάλεξα τη μορφή "Χομπέι Μπαγκ Τζι", όπερα της επαρχίας του Χομπέι, που είναι μια από τις σημαντικότερες και διαδεδομένη σε όλη τη βόρεια Κίνα". Για να αντιμετωπιστούν οι εκφραστικές ανάγκες της όπερας του "Χομπέι Μπαγκ Τζι", χρειάστηκε να προσαρμοστεί το κείμενο του Ευριπίδη. Γι' αυτό ο σκηνοθέτης ανέθεσε στον Τζι Ζιου Τσάο,να κάνει τη διασκευή. Το ευριπιδικό κείμενο, στην παράσταση του κινέζικου συγκροτήματος, εντάσσεται ως τελευταίο μέρος μιας επικής αφήγησης που προηγείται και αφηγείται τα προηγηθέντα, την Κολχίδα, την Ιωλκό, τον Πελία κ.ά. Αυτό το μέρος ακολουθεί την τεχνική της τυπικής όπερας: Ερωτικές σκηνές, μάχες με δράκοντες, μονομαχίες, μαγικές τελετές. Εδώ ο θίασος δίνει ένα ρεσιτάλ με οικεία μέσα, εργαλεία και τρόπους. Από την άφιξη, όμως, στην Κόρινθο και πέρα, το διασκευασμένο κείμενο του Ευριπίδη ακολουθείται πιστά. Υποχωρούν οι εντυπωσιακές τεχνικές και το δράμα παίρνει το λυρικό του τόνο και τη μελοδραματική του ροπή.

Ο θίασος αποτελείται από 40 μέλη, στα οποία περιλαμβάνεται ζωντανή ορχήστρα. Το κείμενο του Ευριπίδη μεταφράστηκε από τον καθηγητή Λούο Νιαν Σενγκ,Κινέζο ελληνιστή, μεταφραστή των Ελλήνων κλασικών στα κινεζικά, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η πολυβραβευμένη ηθοποιός της κινεζικής όπερας Πενγκ Χουί Χενγκ (με το ρόλο της "Μήδειας" το πρώτο βραβείο όπερας της Κίνας).

Η "Μήδεια" πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 1991 και μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στην Ιαπωνία, στη Λατινική Αμερική κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ