ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
"Πράσινο φως" στους συνεταιρισμούς για να τσιμεντώσουν δάση!

Την ίδια στιγμή που καίγονται τα τελευταία δάση της Αττικής και πολλών άλλων περιοχών της χώρας, στο περιβόητο δασοκτόνο νομοσχέδιο Τζουμάκα - επονομαζόμενου πλέον, απόλυτα δικαιολογημένα, και ως "Νέρωνα" - προστίθενται και νέες διατάξεις, με τις οποίες ανάβει το "πράσινο φως" για την οικιστική ανάπτυξη οικοδομικών συνεταιρισμών, που είχαν αγοράσει δασικές εκτάσεις μέχρι πριν από 20 χρόνια!

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι ανοίγει ακόμη πιο πολύ την όρεξη διαφόρων επιτηδείων, οι οποίοι θέλουν να τσιμεντοποιήσουν δασικά "φιλέτα" ή ακόμη και αναδασωτέες εκτάσεις, που κάηκαν κατά καιρούς.

Με τις νέες εμπρηστικές αυτές διατάξεις, δίνεται συγκεκριμένα η δυνατότητα να τσιμεντοποιηθούν ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, εφόσον είχαν πάρει θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων πριν από το τέλος του 1979, δηλαδή από τότε που άρχισε να ισχύει ο νόμος 947/79 για την προστασία των δασών. Οι διατάξεις αυτές θεωρείται ότι καλύπτουν περίπου 20 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους συνεταιρισμούς αυτούς έχουν εκτάσεις στις περιοχές που κάηκαν τις τελευταίες μέρες στην Αττική!

Ετσι, συμπληρώνεται το παζλ των δασοκτόνων διατάξεων του νομοσχεδίου αυτού, το οποίο, όπως είναι γνωστό, νομιμοποιεί καταπατήσεις δασικών εκτάσεων που είχαν γίνει μέχρι το 1975, ενώ παράλληλα φροντίζει να τις αποχαρακτηρίσει, παραδίδοντάς τες στην ασύδοτη τσιμεντοποίηση.

Να σημειώσουμε ότι με τις νέες πρόσθετες διατάξεις που μπήκαν στο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και άλλα οικιστικά σωματεία που είχαν αγοράσει δασικές εκτάσεις πριν από το 1979 να συνάψουν οριστικά συμβόλαια αγοράς. Παράλληλα, με άλλη διάταξη, επιχειρεί μια τέτοια προσέγγιση της έννοιας του δάσους, ώστε να μην θεωρούνται ως δάσος, δασικές εκτάσεις με ...αραιά βλάστηση. Ουσιαστικά, δηλαδή δίνει το δικαίωμα για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, οι οποίες στο μεταξύ έχουν καεί, επιβραβεύοντας έτσι πανηγυρικά τους εμπρηστές και τους οικοπεδοφάγους!

Με το γενικότερο πλέγμα των διατάξεων αυτών, επιχειρείται η απεμπλοκή περίπου 140 οικοδομικών συνεταιρισμών σ' όλη τη χώρα, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χτίσουν, λόγω προβλημάτων που αφορούν τη δασική νομοθεσία ή το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Βέβαια, μόνο ως "σύντομο ανέκδοτο" μπορεί να χαρακτηριστεί η διάταξη που θέτει ως προϋπόθεση οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να φροντίζουν, ώστε οι οικοδομήσιμοι χώροι να μην ξεπερνούν το 10% της δασικής έκτασης και να διατηρούν και ...αναπτύσσουν τη δασική βλάστηση στους χώρους ανάμεσα στις οικοδομές ή να προβαίνουν στην αναδάσωσή τους εφόσον χρειαστεί. Κι αυτό, γιατί, πρακτικά, το μόνο που θα γίνει θα είναι η ...βλάστηση του τσιμέντου!

Να προσθέσουμε, τέλος, ότι οι αντιπεριβαλλοντικές αυτές ρυθμίσεις, πολύ λίγη πρακτική σημασία θα είχαν, καθώς θεωρείται σχεδόν αδύνατον τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα για την τσιμεντοποίηση των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων να "περάσουν" από το Ε Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο έχει διαμορφώσει αυστηρότατη νομολογία. Φρόντισαν, όμως, και γι' αυτό, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, οι οποίοι ψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος, με προοπτική, ώστε ακριβώς να επιτρέπεται η οικοδόμηση των δασών που ανήκουν σε ιδιώτες!

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

"Μέσα στα επιτρεπτά όρια"

Μη μου αρχίσετε πάλι την γκρίνια, τη μουρμούρα και τα παράπονα. Οι πυρκαγιές ήταν μόνο 180, οι νεκροί 4, τα καμένα σπίτια 50. Ηταν μέσα στα επιτρεπτά όρια. Θα μπορούσε να ήταν 300 ή και περισσότερες.

Οι συνθήκες ήταν προκλητικά ανεπίτρεπτες για την εποχή, πού ακούστηκε, 42 βαθμοί και λίβας 9 μποφόρ. Ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε ρολόι (σκέψου να μη δούλευε). Δασική υπηρεσία πασάρει στην Πυροσβεστική. Μέσα στα επιτρεπτά όρια.

***

Το καινούριο νομοσχέδιο για την απασχόληση είναι ό,τι χρειάζεται τη σήμερον ημέρα. Μη δυσανασχετείτε λοιπόν. Ωραία, το οκτάωρο γίνεται εννιάωρο και δεκάωρο. Τι μ' αυτό; Είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Θα μπορούσε να είναι και 12 και 14 ώρες. Ξεχάσατε τον Μεσαίωνα; Κι όσο για τις οργανώσεις στους χώρους δουλιάς; Μην τρομάζετε! Η "Χρυσή Αυγή" δεν άφησε μήτε τηλέφωνο, μήτε διεύθυνση.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις και άδειες παραμονής στη χώρα (με το αζημίωτο φυσικά) γίνονται με την εγγύηση, την προστασία και τη σφραγίδα υψηλά ιστάμενων. Είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Και ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης - και μην εκπλήσσεστε - είναι κι αυτός πάντα μέσα στα επιτρεπτά όρια. Το τσαλαβούτισμα που γίνεται στα παγκάρια της εκκλησίας από ιερωμένους και κολλητούς κοσμικούς, είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Το ξύλο που έπεσε από τις δυνάμεις καταστολής στους συνταξιούχους, στους εκπαιδευτικούς, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους στο ΜΙΝΙΟΝ και στην Ιονική ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια. Καταλαβαίνετε τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί; Δε θα λησμονήσατε δα τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη. (Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή).

Και μη μου στραβομουτσουνιάζετε όταν αναφέρεστε στα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών που ξεφουσκώσαμε. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάψει κι αυτά κι εσάς μαζί. Ποιος θα μας εμπόδιζε άλλωστε; Τι διάβολο εξουσία είμαστε και μάλιστα "σοσιαλιστική", και μάλιστα "εκσυγχρονιστική"; Κι όσο για τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών, αποδείξαμε πως είμαστε κυβέρνηση που πολιτεύεται χωρίς να μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών της. Είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Πωλήσεις, ξεπουλήματα μέσα σε επιτρεπτά όρια.

***

"Εμείς - λέει - ο Κος της Πόπης, τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου δεν τ' αντιμετωπίζουμε με καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες και ξυλοδαρμούς. Τ' αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και βρίσκονται πάντα μέσα στα επιτρεπτά όρια". Ολα όσα γίνονται, είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια και μόνο η οργή και η αγανάκτηση του λαού, που όσο πάει και φουντώνει - φοβάμαι - πως δε θα είναι πια μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Τι να το κάνει το Εθνικό Κτηματολόγιο η κυβέρνηση, όταν είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα πάντα σε εμπρηστές, καταπατητές και οικοπεδοφάγους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ