ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αιτήματα εκδοτών - βιβλιοπωλών

Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας τους

"Η οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει άμεσο αντίκτυπο στο βιβλίο και παρά την αύξηση της παραγωγής του δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της απορρόφησής του από την αγορά".Αυτά αναφέρονται σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Με το ίδιο ψήφισμα απευθύνονται βασικά διεκδικητικά αιτήματα του κλάδου που αφορούν συγκεκριμένα υπουργεία.

Η ΠΟΕΒ απευθυνόμενη προς το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι: Θεωρώντας κατάκτηση του κλάδου το νόμο περί ενιαίας τιμής, θα εργαστεί για την τήρηση και βελτίωση του νόμου. Αιτείται: οργάνωση ετήσιας Επαγγελματικής και Θεματικής Εκθεσης βιβλίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην οποία θα γίνεται και η απονομή των θεσπισθέντων από το ΥΠΠΟ βραβείων για τους εκδότες και βιβλιοπώλες. Οργάνωση Εκθεσης Εκποίησης στοκ. Οργάνωση Εκθέσεων Εξωτερικού. Δημιουργία Βιβλιοθηκών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της ενιαίας τιμής βιβλίου.

Από το υπουργείο Παιδείας οι εκδότες - βιβλιοπώλες ζητούν: την αναβάθμιση του θεσμού αγοράς βιβλίων για την Α/βάθμια και Δ/βάθμια Εκπαίδευση μέσω της Μαθητικής Πρόνοιας, γιατί οι αγορές στις οποίες προβαίνει το υπουργείο έχουν καταστεί ύποπτες από άποψη διαφάνειας. Υλοποίηση προγράμματος για την ένταξη 2.700 βιβλιοθηκών για τη Δ/βάθμια Εκπαίδευση και την ένταξή τους στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Εκδοση υπουργικής απόφασης για την καθιέρωση διατακτικών αγοράς από τους λειτουργούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Να νομοθετηθεί η εκπροσώπηση της ΠΟΕΒ στο Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Να προβεί το υπουργείο σε αγορά βιβλίων για την πλήρωση των διδακτικών αναγκών των σπουδαστών των ΙΕΚ για να παύσει η παράνομη φωτοτύπηση. Να εφαρμοστεί ο νόμος 682 που απαγορεύει την πώληση βιβλίων και σχολικών ειδών σε χώρους ιδιωτικών σχολείων.

Από το υπουργείο Οικονομικών ζητούν να ρυθμιστεί νομοθετικά ο επιβαλλόμενος ΦΠΑ για τη διάθεση των "Τιμής Ενεκεν" βιβλίων και από το υπουργείο Εμπορίου: να ενταχθεί η πιστή εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Εκθέσεων Βιβλίου. Τέλος προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας αιτούνται την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης Δελτίων Αγοράς βιβλίων στους εργαζόμενους και την αύξηση του ποσού από 3.600 δρχ. σε 6.000 δρχ. δεδομένου ότι οι 3.600 δρχ. μόλις και μετά βίας καλύπτουν την αγορά ενός βιβλίου.

Για την ελιά και την κτηνοτροφία

Το Μικρό Καζαβήτι,δηλαδή ο μικρός ορεινός Πρίνος,της Θάσου,γιορτάζει, με τα "Καζαβητιανά '98" που οργάνωσε για το διάστημα 26-31 του Ιούλη, ο πολιτιστικός σύλλογος "Μικρό Καζαβήτι". Οι αξιόλογες αυτές εκδηλώσεις άρχισαν με εγκαίνια υπαίθριου θεάτρου και αφιερώθηκαν στα παιδιά και στο θασιώτικο λάδι. Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου παρουσίασαν σκετς. Παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν, για τα παιδιά προβλήθηκαν κινούμενα σχέδια, ενώ περιέλαβε και διάλεξη της καθηγήτριας του ΑΠΘ Κ. Παπανθίμου για "Το λάδι στην αρχαιότητα". Την τρίτη μέρα παιδιά έπαιξαν μουσική, χόρεψε το συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιάς, το έργο "Βάκχος", προβλήθηκαν κινούμενα σχέδια, παρουσιάστηκε θέατρο σκιών από τον Γ. Χατζή, ενώ ο γεωπόνος Θ. Μανιταράς μίλησε για την "Καλλιέργεια της ελιάς στη Θάσο σήμερα". Χτες παρουσιάστηκαν: παιδική ζωγραφική, χοροί από παιδιά του συλλόγου "Μικρό Καζαβήτι", η χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του δήμου Ξάνθης, κινούμενα σχέδια, παράσταση του έργου "Στο γάμο του Καραγκιόζη" από το "Αρμα Θεάτρου" και η ομιλία της καθηγήτριας του ΑΠΘ Δ. Προφήτου με θέμα "Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία της ελιάς". Σήμερα χορεύουν τα παιδιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, παίζει η μαντολινάτα συλλόγων του Κιλκίς, προβάλλονται κινούμενα σχέδια, γίνεται ομιλία του διευθυντή του νοσοκομείου Καβάλας, Α. Τυρολόγου με θέμα "Το λάδι της ελιάς και η υγεία του ανθρώπου" και έπεται θασιώτικο γλέντι, με λαϊκή ορχήστρα. Αύριο, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, σειρά έχουν μακεδονικοί χοροί από το τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκαδά, η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας, η Μαντολινάτα του Κιλκίς και η γιορτή θα λήξει με πήδημα της φωτιάς.

  • "Καλοκαίρι 1998 στο χωριό" με εκδηλώσεις - από σήμερα έως την Κυριακή - οργάνωσε συντονιστική επιτροπή του Αγ. Δημητρίου Ζάρακα - Λακωνίας και τις αφιερώνει στους κτηνοτρόφους του χωριού. Σήμερα εκτός από ομιλία και αιμοδοσία, παιδιά του Δημοτικού Σχολείου θα παίξουν θέατρο, ενώ θα προβληθεί και ταινία. Η αυριανή μέρα αφιερωμένη στους κτηνοτρόφους θα περιλάβει ομιλίες, κέρασμα κτηνοτροφικών προϊόντων, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα των Χωριών, διαγωνισμό γκόγκιζας ή γκόγκας (παραδοσιακά μακαρόνια) και αθλητισμό. Το Σάββατο, πρωί κι απόγευμα έχει αθλητισμό και το βράδυ θέατρο από την ερασιτεχνική ομάδα του χωριού. Την Κυριακή θα γίνει ομιλία και συζήτηση για τη συνένωση Κοινοτήτων σε δήμο. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και γλέντι. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται και με εκθέσεις (λουλουδιών, βιβλίου, κτηνοτροφικών εργαλείων, ζωγραφικής και χειροτεχνία παιδιών και της εφημερίδας "Τα Νέα Αγίου Δημητρίου".
Υποψήφιοι Βαλκανικού Βραβείου

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το Βαλκανικό Βραβείο Λογοτεχνίας "BALKANIKA 1998".Υποψήφιοι είναι: από την Αλβανία ο Yat Koreshi με το έργο "Ο λύκος και το αστέρι", από τη Βουλγαρία ο Anton Donchev: "Ο παράξενος ιππότης του Ιερού Βιβλίου", από τη Γιουγκοσλαβία ο Goran Petrovich: "Η πολιορκία της εκκλησίας του Σωτήρα", από την Ελλάδα η Ιωάννα Καρυστιάνη: "Μικρά Αγγλία", από τα Σκόπια ο Petre Andreevski: "Οι τελευταίοι χωρικοί" και από την Τουρκία ο Jachar Kemal: "Τα νερά του Ευφράτη είναι κόκκινα σαν το αίμα". Το βραβείο θα απονεμηθεί το Δεκέμβρη του 1998 σε μια από τις βαλκανικές πρωτεύουσες. Το πρώτο Βαλκανικό Βραβείο Λογοτεχνίας "BALKANIKA 1997" απονεμήθηκε στο Σέρβο συγγραφέα Ντέιβιντ Αλμπαχάρι για το βιβλίο του "Το δόλωμα".

Πολιτισμός και μάνατζμεντ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ανακοινώνει την πρόθεσή του να καθιερώσει από τον προσεχή Δεκέμβριο, ένα καινούριο πανεπιστημιακό, μεταπτυχιακό δίπλωμα. Τίτλος του: "Πολιτιστική πολιτική και μάνατζμεντ". Αυτός ο κύκλος σπουδών θα απευθύνεται, μεταξύ άλλων στους επαγγελματίες που επιθυμούν να βαθύνουν τις γνώσεις τους στους τομείς της πολιτιστικής πολιτικής και των σχετικών με τον πολιτισμό φορέων και διαμεσολαβητικών σχέσεων. Οι δίχρονες, αυτές, σπουδές (300 συνολικά ώρες, με έξι εντατικά τμήματα), αφορούν στους τομείς: Πολιτικές για τον πολιτισμό. Οικονομία και Πολιτισμός. Πολιτιστικό μάνατζμεντ. Κυριότερα ιδρύματα - φορείς του μάνατζμεντ. Νομοθεσία και Πολιτισμός. Βιομηχανίες πολιτιστικών προϊόντων. Οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν πρέπει να στείλουν τους φακέλους τους από 7/9 - 16/10/1998. Περισσότερες πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, τηλ. 3624301 - 5). Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τηλ. 813430, 830574.

Νέες κυκλοφορίες
  • Κυκλοφόρησε το ενδέκατο τεύχος του δελτίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας "Ο Μέντωρ".Το περιοδικό περιλαμβάνει αναφορά στην παρουσίαση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατά το 1997, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το yπουργείο Πολιτισμού καθώς επίσης και αναφορά στα πενήντα χρόνια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Επίσης, γίνεται εκτενής περιγραφή της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 1998, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κυριάκου Πιττάκη.

  • Κυκλοφόρησε και το τελευταίο τεύχος του δεκαπενθήμερου περιοδικού "Ο Πολίτης".Περιλαμβάνει άρθρα των: Μαρώς Τριανταφύλλου με θέμα "Μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο τον Μπαμπινιώτη", Νίκου Κοταρίδη - Νίκου Σιδέρη για την "Πολιτική Φιλοσοφία της κοινωνίας των 2/3", Γιώργου Φαράκλα "Η φιλοσοφική νομιμοποίηση της Ελληνικής Επανάστασης", Γιώργου Μαργαρίτη "Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα", Γιάννη Παπαθεοδώρου για τους "Αντάρτες στη Μέση Ανατολή".
  • Κυκλοφόρησε, επίσης, από την Εκδοτική ΑΛΦΑ το περιοδικό "Μετά τις Εξετάσεις",χρήσιμο για τους μαθητές, που θα κληθούν να ξαναδώσουν εξετάσεις, αφού περιλαμβάνει αναλυτικά θέματα και λύσεις των Γενικών Εξετάσεων του 1998.
Μαθήματα για πνευστά

Το πρώτο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων πραγματοποιείται στο Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων από 31 Ιούλη έως 9 Αυγούστου. Θα διδάξουν: σαξόφωνο ο Γεράσιμος Ιωαννίδης,κόρνο ο Βαγγέλης Σκούρας,τρομπόνι ο Κώστας Αυγερινός,ευφώνιο και τούμπα ο Γιώργος Ραράκος,κλαρινέτο ο Σπύρος Μουρίκης και σαξόφωνο ο Γιώργος Δαραβέλης.Τη σύνθεση των διδασκόντων και του περιεχομένου των σεμιναρίων έκανε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιώργου Μπαρμπάκου.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων και το Δήμο Καλαβρύτων και στο πλαίσιο των μαθημάτων θα γίνουν ρεσιτάλ και συναυλίες από μαθητές και καθηγητές.

Ισως το Παλάτι

Οι ανασκαφές της Τουρκικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη, κοντά σε οθωμανικό κτίσμα του 17ου αι., στην περιοχή απέναντι από την Αγία Σοφία και τα τείχη του Τοπ Καπί, οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός στενού διαδρόμου, ερειπίων και ενός δωματίου με αποσπάσματα τοιχογραφιών.

Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για τμήμα του Ιερού Παλατιού των βυζαντινών αυτοκρατόρων, που χρονολογείται από τον 9ο αι. μ.Χ., χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς για ποιο τμήμα πρόκειται. Ωστόσο θεωρείται ακόμη πρόωρο να διατυπωθεί συγκεκριμένη άποψη για την ταυτότητα του χώρου, δεδομένου ότι πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω οι ανασκαφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ