Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αιτήματα εκδοτών - βιβλιοπωλών

Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας τους

"Η οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει άμεσο αντίκτυπο στο βιβλίο και παρά την αύξηση της παραγωγής του δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της απορρόφησής του από την αγορά".Αυτά αναφέρονται σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Με το ίδιο ψήφισμα απευθύνονται βασικά διεκδικητικά αιτήματα του κλάδου που αφορούν συγκεκριμένα υπουργεία.

Η ΠΟΕΒ απευθυνόμενη προς το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι: Θεωρώντας κατάκτηση του κλάδου το νόμο περί ενιαίας τιμής, θα εργαστεί για την τήρηση και βελτίωση του νόμου. Αιτείται: οργάνωση ετήσιας Επαγγελματικής και Θεματικής Εκθεσης βιβλίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην οποία θα γίνεται και η απονομή των θεσπισθέντων από το ΥΠΠΟ βραβείων για τους εκδότες και βιβλιοπώλες. Οργάνωση Εκθεσης Εκποίησης στοκ. Οργάνωση Εκθέσεων Εξωτερικού. Δημιουργία Βιβλιοθηκών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της ενιαίας τιμής βιβλίου.

Από το υπουργείο Παιδείας οι εκδότες - βιβλιοπώλες ζητούν: την αναβάθμιση του θεσμού αγοράς βιβλίων για την Α/βάθμια και Δ/βάθμια Εκπαίδευση μέσω της Μαθητικής Πρόνοιας, γιατί οι αγορές στις οποίες προβαίνει το υπουργείο έχουν καταστεί ύποπτες από άποψη διαφάνειας. Υλοποίηση προγράμματος για την ένταξη 2.700 βιβλιοθηκών για τη Δ/βάθμια Εκπαίδευση και την ένταξή τους στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Εκδοση υπουργικής απόφασης για την καθιέρωση διατακτικών αγοράς από τους λειτουργούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Να νομοθετηθεί η εκπροσώπηση της ΠΟΕΒ στο Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Να προβεί το υπουργείο σε αγορά βιβλίων για την πλήρωση των διδακτικών αναγκών των σπουδαστών των ΙΕΚ για να παύσει η παράνομη φωτοτύπηση. Να εφαρμοστεί ο νόμος 682 που απαγορεύει την πώληση βιβλίων και σχολικών ειδών σε χώρους ιδιωτικών σχολείων.

Από το υπουργείο Οικονομικών ζητούν να ρυθμιστεί νομοθετικά ο επιβαλλόμενος ΦΠΑ για τη διάθεση των "Τιμής Ενεκεν" βιβλίων και από το υπουργείο Εμπορίου: να ενταχθεί η πιστή εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Εκθέσεων Βιβλίου. Τέλος προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας αιτούνται την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης Δελτίων Αγοράς βιβλίων στους εργαζόμενους και την αύξηση του ποσού από 3.600 δρχ. σε 6.000 δρχ. δεδομένου ότι οι 3.600 δρχ. μόλις και μετά βίας καλύπτουν την αγορά ενός βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ