Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι "Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης" πλουτίζουν, συνεχώς, με νέα σημαντικά βιβλία, την ελληνική βιβλιογραφία όλων σχεδόν των επιστημών και τεχνών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα παρακάτω νέα βιβλία: Μίκαελ φον Αλμπεχτ "Ιστορία της Ρωμαϊκής Λογοτεχνίας" με υπότιτλο "από τον Ανδρόνικο ως τον Βοήθιο και η σημασία της για τα νεότερα χρόνια" (α τόμος), σε επιμέλεια Δ. Ζ. Νικήτα, απόδοση των Ε. Αρχοντόγλου, Π. Αντώνιος Βήχος, Α. Μαστρογιάννη, Ι. Πάσχου, Β. Τσιότρας, Χρ. Τσίτσιου. Πενήντα ένα έγγραφα για τις κρητικές αρχαιότητες που αφορούν στα χρόνια 1883 - 1898, όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο, περιέχει το βιβλίο του καθηγητή Αρχαιολογίας και ανασκαφέα σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης Γιάννη Σακελλαράκη "Αρχαιολογικές αγωνίες στην Κρήτη του 19ου αιώνα". Το εικονογραφημένο βιβλίο περιέχει πρόλογο, τα έγγραφα, σημειώσεις στα έγγραφα, σχόλια, βιογραφικά σημειώματα και ευρετήριο. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα - μελέτη του Βασίλη Δημητριάδη "Η Θεσσαλονίκη της παρακμής", με υπότιτλο "Η ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης κατά τη δεκαετία του 1830 με βάση ένα οθωμανικό κατάστιχο απογραφής του πληθυσμού της". Ο τόμος συγκροτείται σε δώδεκα κεφάλαια (α μέρος), ενώ το β μέρος αποτελούν τα κείμενα των διαταγών, τα έγγραφα των διαταγών σε μετάφραση, το κατάστιχο, η βιβλιογραφία, το ευρετήριο και το παράρτημα εικόνων.

Από τον Καστανιώτη, κυκλοφόρησαν: Ο β τόμος της αρχαιολογικής μελέτης του πρόωρα χαμένου Ανδρέα Λεντάκη "Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα", με υπότιτλο "Η περίοδος πριν από την πατριαρχία". Ο τόμος είναι πλούσια εικονογραφημένος με μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων σχετικών με το θέμα της μελέτης. Στέφαν Τσβάιχ "Αμέρικο. Αναδρομή σ' ένα ιστορικό λάθος". Το βιβλίο αφορά στην ανακάλυψη και βάπτιση του "Νέου κόσμου", (μετάφραση Βασίλη Πατέρα). Τζέιμς Πέτιφερ - Μιράντα Βίκερς "Αλβανία: Από την αναρχία σε μια βαλκανική ταυτότητα" (μετάφραση Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου). Η μελέτη του Π. Φιλόθεου Φάρου "Η ίαση ως υγείας ολοκληρία", με υπότιτλο "Η ολιστική ιατρική ως εκκλησιαστική παράδοση και επιστημονική πρωτοπορία". (Ο συγγραφέας έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, νομικά, θεολογία και ποιμενική ψυχολογία). Γιώργος Σκαμπαρδώκης "Η ψίχα της μεταλαβιάς. Ακριανή λωρίδα" (διηγήματα).

- "Εν Μυτιληνίοις την... " τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της Κούλας Καραμηνά --Πόθου για την "ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας στο χωριό μας" (όπως υποτιτλίζεται), που κυκλοφόρησε από το Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Μυτιληνιών Σάμου. Ενα βιβλίο που με αγάπη και έγνοια για τη γενέτειρα, καταγράφει τη ζωή, τα ήθη, τα έθιμα και το μόχθο των Μυτιληνιών του παρελθόντος.

- Κλεόβουλου Α. Δενδρινού "Αγνωστες σελίδες από τη Μακρόνησο (1948 - 1950) ", "γραμμένες το Μάρτη του 1950, εκεί στον ίδιο τόπο, του ομαδικού και συνεχούς μαρτυρίου και της δίψας", όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας (έκδοση του ίδιου, Αθήνα 1998).

- "Αφιέρωμα στο Νίκο Γρηγοριάδη" τιτλοφορείται το βιβλίο που αφιερώνει στη μνήμη και το έργο του η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (Πολυτεχνείου 6, Αθήνα, τηλ. 5243.434).

- Από το "Πλέθρον" στη σειρά "Μικρόκοσμος" κυκλοφόρησαν δύο από τα πιο γνωστά έργα του στοχαστή Μισέλ Φουκό, σε μετάφραση - σημειώσεις Γιώργου Σπανού και επιμέλεια Παντελή Κυπριανού. Πρόκειται για τα έργα του "Ο στοχασμός του έξω" (αφορά στο έργο του Μορίς Μπλανσό) και "Αυτό δεν είναι πίπα" (αφορά στο γνωστό πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ). Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησε και το έργο του Χάρολντ Μπλουμ "Η θραύση των δοχείων" με πρόλογο, μετάφραση, σημειώσεις του Γιάννη Σκαρπέλου (το βιβλίο αφορά στη θεωρία και πρακτική της κριτικής της λογοτεχνίας).

- Από την Εταιρία Αρχείου και Μελετών "Μνήμες" κυκλοφόρησε το πλουσιότατα εικονογραφημένο με φωτογραφίες και κείμενα του Φώντα Λάδη λεύκωμα "Οπου γη Ελλάδα. Το έπος της μετανάστευσης σε εικόνες". (Διάθεση εταιρία "Μνήμες", Εφέσου 73, Ν. Σμύρνη, 17124 τηλ. 9334.248).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ