ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Και τα... ρέστα ζητάει ο ΣΕΒ, σε στημένο παιχνίδι!

Ακρόαση φορέων χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Χρ. Πολυζωγόπουλος: Να μην αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Παιχνίδια "δηλώσεων" για την εξαπάτηση των εργαζομένων

Η απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων για την παροχή ακόμα μεγαλύτερης "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας αλλά και η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ υπέρ του... να μην αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ωρου, των κλαδικών συμβάσεων και άλλων θεμελιωδών εργατικών κατακτήσεων! Αυτά ήταν τα δύο στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χτεσινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής της Βουλής που εξετάζει το εν λόγω νομοθέτημα, που είχε σαν αντικείμενο την ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων. Παράλληλα πασιφανές ήταν το... στημένο παιχνίδι, αφού ο ΣΕΒ ζήτησε... να αποσυρθεί το νομοσχέδιο προσφέροντας προφανώς "πάτημα" στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας έτσι τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο οποίος υπερτόνιζε πως το νομοσχέδιο παρέχει ευελιξία στην αγορά εργασίας διασφαλίζοντας παράλληλα τα εργατικά δικαιώματα!

Ολα... ελεύθερα

Εκ μέρους του ΣΕΒ ο εκπρόσωπός του Νίκος Αναλυτής, τάχτηκε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν έντονα στοιχεία γραφειοκρατικών διαδικασιών και κρατικού παρεμβατισμού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της "θεσμοθέτησης" των λεγόμενων άτυπων μορφών εργασίας (π. χ. φασόν) και της μερικής απασχόλησης καθώς και στο θέμα της "διευθέτησης του χρόνου εργασίας" σημειώνοντας ότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να ρυθμίζονται ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες χωρίς την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εννοεί καν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οπως είπε ένα μέτρο θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη διαιτησίας που όμως θα δημιουργούσε προβλήματα στην αγορά εργασίας αφού "θα ήταν καλύτερα να συνάπτονται ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων - εργοδοτών", ζητώντας να αφεθεί "ελεύθερη" αυτή η εξέλιξη. Οσον αφορά την κατάργηση του 8ωρου μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ο Ν. Αναλυτής χαρακτήρισε την ύπαρξη "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας "φυσιολογική εξέλιξη"! Καταλήγοντας ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τον εναρμονισμό της ελληνικής νομοθεσίας με τα παραπάνω. Με τις επισημάνσεις αυτές τάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρήστος Φώλιας όσο και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου.

"Αυτοαπασχολούμενους" και "ελεύθερους επαγγελματίες" χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κ. Κανελλόπουλος τους εργαζόμενους που δουλεύουν "φασόν" λέγοντας ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και να ασφαλίζονται στα αντίστοιχα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα υποστήριξε ότι στον χώρο των ΜΜΕ επιχειρήσεων δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού αφού... το δικαίωμα καταστρατήγησης του 8ωρου αποκλείει τις επιχειρήσεις με λιγότερα από 5 άτομα. Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε την έμμεση αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις - "αετονύχηδες" που θα χρησιμοποιούν τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που εισαγάγει το νομοσχέδιο σε βάρος των μικρομεσαίων.

Δεν είναι ευχάριστα αλλά...

Ενδεικτική για το ποιες αντιλήψεις σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την κατάργηση βασικών εργατικών κατακτήσεων, ήταν η ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι αν και... αλλά θα ήθελε, η ΓΣΕΕ αναγκάζεται να... προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του σχετικά με το ότι "δε μας είναι ευχάριστη η διευθέτηση του χρόνου εργασίας" (βλέπε 9ωρο) "όμως είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη". Το ίδιο ισχυρίστηκε και για τη μερική απασχόληση λέγοντας ότι "η μερική απασχόληση υπάρχει" άρα πρέπει να υπάρξουν και ρυθμίσεις για το πώς θα εφαρμόζεται. Μάλιστα υποστήριξε ότι "η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης" για να καταλήξει στο ότι "δε με βρίσκει σύμφωνο η απόσυρση του νομοσχεδίου" αλλά η τροποποίησή του σε αρκετά σημεία.

Κυβέρνηση - "Νέρωνας"!

Η Ελλάδα καίγεται από άκρου εις άκρον. Το φυσικό περιβάλλον, μόχθοι μιας ζωής, γίνονται αποκαϊδια. Και, το πλέον τραγικό, από τις φονικές φλόγες έχουν, ήδη, ανασυρθεί 7 νεκροί. Τα σχετικά στοιχεία είναι καταθλιπτικά. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και ενώ ακόμα βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, έχουν καεί 700.000 στρέμματα! Δηλαδή, μέχρι τώρα έχουν γίνει παρανάλωμα εκτάσεις διπλάσιες σε αριθμό απ' όσες είχαν παραδοθεί στις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Κι όμως! Για την κυβέρνηση, η οποία ατενίζει την πύρινη λαίλαπα, τα πράγματα, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος, πηγαίνουν "πολύ καλά"!

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μια σειρά πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη. Κι όμως, τα αεροπλάνα, που έχει στη διάθεσή της η χώρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, είναι της εποχής του ...Β Παγκοσμίου Πολέμου. Μόλις προχτές 13 από τα 15 είχαν καθηλωθεί στο έδαφος, καθώς δεν μπορούν πια να επιτελέσουν το έργο τους, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών. Την ίδια ώρα, φέτος στη μάχη κατά της φωτιάς έχουν δώσει και την τελευταία ικμάδα τους 10.500 περίπου άτομα, απασχολούμενα και στις αστικές και στις δασικές πυρκαγιές, όταν πέρσι απασχολούνταν, μόνο στη δασοπυρόσβεση, περίπου 16.500 άνθρωποι. Και ενώ όλοι βλέπουν τα παραπάνω, ενώ οι ίδιοι οι πυροσβέστες "φωνάζουν", η κυβέρνηση απαντά: Ολα πηγαίνουν "πολύ καλά"!

Αυτή η στάση έσχατης αθλιότητας που κρατά η κυβέρνηση, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα καίγεται, είναι απόλυτα συνεπής με την "εμπρηστική" πολιτική της. Με την πολιτική του νόμου, που μετέφερε την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, και χωρίς καμία προετοιμασία! Με την πολιτική του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, όπως προωθείται μέσα από το "δασοκτόνο" νομοσχέδιο Τζουμάκα. Με την πολιτική της νομιμοποίησης κάθε αυθαιρεσίας σε δασικές εκτάσεις, όπως προωθείται από τις ρυθμίσεις του κυρίου Δρυ. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν παρέχει 110 δισ. δραχμές για την αγορά 25 σύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά μπορεί να χαρίζει θαλασσοδάνεια εκατοντάδων δισ. δραχμών και πλέον, στον κάθε κύριο της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", που θέλει να ξεδιπλώσει τις κερδοσκοπικές δραστηριότητές του.

Η κυβερνητική τακτική είναι απόλυτα συμβατή με την πρακτική του πρωθυπουργού, που, την ώρα που φλέγεται ο τόπος, εκείνος κάνει περιοδείες διαφήμισης του ...αγροτοτουρισμού και προβαίνει σε εκτενείς δηλώσεις για τη σημασία της βιολογικής ντομάτας. Είναι απόλυτα συμβατή με την άρνηση της κυβέρνησης να συγκληθεί έκτακτα η ολομέλεια της Βουλής, όπως ζητά το ΚΚΕ, για να τοποθετηθούν οι πάντες γύρω από το πρόβλημα και να παρθούν μέτρα, τώρα, πριν γίνουν όλα στάχτη. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα συνεπής στο ύφος και ήθος Τζουμάκα, που, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, αντί να παραιτηθεί, αντί να κρυφτεί - έστω - βγαίνει και μιλάει για το "παρακράτος" των δασικών! Αυτή είναι η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ. Τόσο "εκσυγχρονιστική", όσο η εξουσία του Νέρωνα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 Αυγούστου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 5 Αυγούστου, στις 7μμ στην πλατεία Κάνιγγος διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος διατρανώνοντας την αντίθεσή τους με το αντεργατικό νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση θα συνεχίζεται εκείνη τη μέρα στο Α θερινό τμήμα της Βουλής.

"Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας εναντίωση στο νομοσχέδιο", τονίζει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που επιμένουν να μην συντονίζουν τη δράση των εργατοϋπαλλήλων, καθώς και για το ότι ηγετικά τους στελέχη κατ' αρχήν βρήκαν θετικό το νομοθετικό τερατούργημα, υπονόμευσαν την απεργία για να υπηρετήσουν τη φιλοεργοδοτική τους στάση και για να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους την αίσθηση ότι "δε γίνεται τίποτα".

Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να ενισχύσουν το ταξικό ρεύμα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να δημιουργήσουν επιτροπές υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στο εργοστάσιο, στην υπηρεσία, στη γειτονιά.

Σε μέτωπο και αγώνα καλεί η ΟΒΣΑ

Την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους και τα στρώματα που πλήττονται από το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και καλεί όλους όσοι πλήττονται να συμμαχήσουν "για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα αυτής της πολιτικής".

Η ανακοίνωση της ΟΒΣΑ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και μέχρι 4 εργαζόμενους επιχειρήσεις που αποτελούν και το 95% των ΕΒΕ ξέρουν πολύ καλά ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, θα ενταθεί και θα είναι ακόμα πιο άνισος σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και καταλήγοντας τονίζει ότι το μεγάλο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, αλλά από όλα τα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ