ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ... ΣΩΣΤΟΙ ΦΟΡΟΙ

Στις 7 Ιούλη 1998, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης,επιχείρησε - με σειρά δημόσιων δηλώσεων - να φορέσει το μανδύα του κυβερνήτη, που έχει στην έγνοια του τη "φορολογική δικαιοσύνη" και κάθε άλλο παρά είναι φορομπήχτης, όπως άλλοι τον κατηγορούν! Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στη Λαμία, τον ακούσαμε να δηλώνει - μεταξύ άλλων - και το εξής: "Δεν είμαι ο πρωθυπουργός των φόρων. Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός των σωστών φόρων"...

Με το πρώτο σκέλος της δήλωσής του, ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να αποποιηθεί τον τίτλο του φορομπήχτη πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι "δεν είναι πρωθυπουργός των φόρων". Λέει άραγε αλήθεια ή ψεύδεται ο Κ. Σημίτης; Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα, βρίσκεται στα επίσημα στοιχεία του κράτους. Βασικό κριτήριο, για να χαρακτηριστεί κάποιος "πρωθυπουργός των φόρων", είναι όταν το ετήσιο ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) του κράτους, ξεπερνούν το ετήσιο ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού. Και δυστυχώς, για τον Κ. Σημίτη, τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν τον ισχυρισμό του, καθώς δείχνουν ότι στην τελευταία τριετία (1996 - 1998) το ποσοστό αύξησης των φόρων δεν είναι μόνο μεγαλύτερο του πληθωρισμού, αλλά χρόνο με το χρόνο η "ψαλίδα" αυτή μεγαλώνει.

Ιδού και τα τεκμήρια:. Στην τελευταία τριετία (1996 - 1997 - 1998) που ο Κ. Σημίτης προϊσταται της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", έχουμε αύξηση πληθωρισμού γύρω στο 19,3% και αύξηση των φορολογικών εσόδων 41,9%.Δηλαδή το ποσοστό αύξησης των φόρων είναι υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού. Το 1996 με ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού 8,2% το ποσοστό αύξησης των φόρων ήταν 9,8%.Το 1997, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού έπεσε στο 5,5%,αλλά το ποσοστό αύξησης των φόρων αντί να μειωθεί ανέβηκε στο 14,7% και φέτος, που ο Κ. Σημίτης διανύει το τρίτο έτος της πρωθυπουργίας του, η κυβέρνηση προϋπολόγισε ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού 4 - 4,5% και των φόρων12,7%.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία δικαίως ο Κώστας Σημίτης αποκαλείται"πρωθυπουργός των φόρων".

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος - και δικαιολογημένα: Είναι κακό για ΟΛΟΥΣ (και για τους πλούσιους και για τους φτωχούς) το να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα ταχύτερα από τον πληθωρισμό; Θα ήταν δηλαδή κακό για τα πλατιά λαϊκά στρώματα αν κάποια κυβέρνηση και κάποιος πρωθυπουργός εξασφάλιζε αύξηση των φορολογικών εσόδων, ταχύτερη από τον πληθωρισμό, αλλά μόνο από την αύξηση των φόρων στους κεφαλαιοκράτες (μεγαλοεισοδηματίες - μεγαλοεπιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες κλπ), χωρίς να θίξει τους μισθωτούς τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους αγρότες κλπ; Η απάντηση είναι, σαφώς ΟΧΙ. Δε συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο με την πολιτική της κυβέρνησης. Η, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Από τα αναλυτικά και επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι στην τελευταία τριετία - που τα λαϊκά εισοδήματα μειώνονται, λόγω της αντιλαϊκής εισοδηματικής και γενικότερης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας - έχουμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, σε σχέση με τους μεγαλοεισοδηματίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις (το μερίδιο των φόρων των οποίων παραμένει στάσιμο ή και μειώνεται) παρά το γεγονός, πως τα κέρδη των τελευταίων γνωρίζουν μέρες δόξης λαμπρής...

Kαι επειδή ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός, ήξερε ότι με τη δήλωσή του "δεν είμαι πρωθυπουργός των φόρων", δεν έπειθε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων, προσπάθησε να θολώσει τα νερά. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του "θέλω να είμαι πρωθυπουργός των σωστών φόρων". Αυτόματα, όμως, τίθεται το ερώτημα: Υπάρχουν "σωστοί" και "λάθος" φόροι; Η οικονομική επιστήμη, δεν περιλαμβάνει τέτοια ορολογία και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο καθηγητής - πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Αν ρωτήσεις κάποιον απλό πολίτη - μισθωτό, συνταξιούχο, αγρότη κλπ - τι καταλαβαίνει με τον όρο "σωστός φόρος" αυτόματα σου απαντά "δίκαιος φόρος". Είναι λοιπόν φανερό, πως η δήλωση του Κ. Σημίτη "θέλω να είμαι πρωθυπουργός των σωστών φόρων" είναι, τουλάχιστον, εκ του πονηρού. Χρησιμοποιώντας τον όρο "σωστοί φόροι", ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε να διεκδικεί τον τίτλο του πρωθυπουργού που πασχίζει για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, με φορολογικές ελαφρύνσεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η δήλωση του Κ. Σημίτη "θέλω να είμαι πρωθυπουργός των σωστών φόρων" είναι ειλικρινής, πάντα με την έννοια ότι η κυβέρνησή του εργάζεται και επιδιώκει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να πιστέψουμε, ότι ο Κ. Σημίτης, με τον όρο "σωστοί φόροι" εννοούσε ότι διεκδικεί να εφαρμόσει το άρθρο 4 του Συντάγματος, που ορίζει ρητά πως "κάθε Ελληνας πολίτης πρέπει να μετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα". Η συγκεκριμένη συνταγματική επιταγή παραβιάστηκε και συνεχίσει να παραβιάζεται- συστηματικά και συνειδητά - στα 24 χρόνια από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η τρίχρονη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον "εκσυγχρονιστή" καθηγητή Κ. Σημίτη, έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής, ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε σήμερα με βεβαιότητα το εξής: Και να θέλει δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές στην κατεύθυνση μιας δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κι αυτό για τον απλό λόγο ότι είναι δέσμια των επιλογών της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τουν στόχου ("εθνικό στόχο" τον αποκαλεί) για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, που θέλουν το λαό να πληρώνει όλο και πιο πολλούς φόρους για να παραμένει στο απυρόβλητο ή και να βελτιώνεται το καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τον όρο "σωστοί φόροι", νιώθει εντάξει με τον εαυτό του και τη συνείδησή του, καθώς ποτέ δεν είπε ότι εννοεί "δίκαιους φόρους". Και από την άλλη προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και το λαό. Στην πραγματικότητα, όμως, για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του, πίσω από τον όρο "σωστοί φόροι" κρύβεται η "βελτίωση", επί το αντιλαϊκότερο, του ισχύοντος φορομπηχτικού φορολογικού συστήματος. Και είναι σίγουρο, πως αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση στην ακολουθούμενη πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, η κυβέρνηση Σημίτη - υλοποιώντας την πρωθυπουργική εξαγγελία για "σωστούς φόρους" με τον ίδιο τρόπο που εφάρμοσε την πολιτική για τους "έχοντες και κατέχοντες" - θα φορτώσει και νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Στην τελευταία τριετία (1996 - 1997 - 1998), που ο Κ. Σημίτης προϊσταται της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", έχουμε αύξηση πληθωρισμού γύρω στο 19,3% και αύξηση των φορολογικών εσόδων 41,9%. Δηλαδή το ποσοστό αύξησης των φόρων είναι υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού. Και είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι χρόνο με το χρόνο η "ψαλίδα" μεγαλώνει, ενώ ταυτόχρονα, βαθαίνει το ταξικό περιεχόμενο της φορολογικής πολιτικής


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΦΑΡΣΑΡΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΜΕ ΤΗ"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Για μια νομαρχία διεκδικητική

- Ποιοι είναι οι στόχοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ηρακλείου", ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη;

- Αυτή τη στιγμή και ενόψει των νομαρχιακών εκλογών, στο Ηράκλειο έχουν ανακοινωθεί τρεις υποψηφιότητες. Εμείς σαν ΝΑΣ προσβλέπουμε σε εκείνες τις δυνάμεις που έχουν δώσει το "παρών" σε όλους τους διεκδικητικούς αγώνες και θέλουν μία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μακριά από κυβερνητικούς εναγκαλισμούς, οικονομικά ανεξάρτητη, που θα διεκδικεί αγωνιστικά όσα της ανήκουν και που θα είναι πρώτη σε κάθε λαϊκό αγώνα για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό, στο πλευρό όλων των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε όλες τις ζωντανές αγωνιστικές δυνάμεις σε επίπεδο νομού, να αποφασίζουμε συλλογικά, να προβάλλουμε και να διεκδικούμε τη λύση των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Επίσης επιδιώκουμε τη σύνδεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα και μαζί με τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές οργανώσεις να αγωνιστούμε για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης σε ένα καλύτερο περιβάλλον και με καλύτερες προϋποθέσεις.

- Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι; Και ποια είναι η στάση της νομαρχίας απέναντι σ' αυτά;

- Το απαρχαιωμένο επαρχιακό συγκοινωνιακό δίκτυο είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, για το οποίο η νομαρχία δεν έχει κάνει τίποτα για τη βελτίωσή του. Την ίδια ώρα, σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στα αγροτικά ιατρεία των χωριών του Ηρακλείου, αλλά και στα δύο μεγάλα νοσοκομεία ("Βενιζέλειο" και "Περιφερειακό").

Απέναντι σ' αυτά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κρατάει στάση ουδέτερη και αδιάφορη, δεν έχει αντισταθεί ούτε στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων, αλλά ούτε και έχει διεκδικήσει αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί, την ώρα, μάλιστα, που υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Οπως αποδεικνύεται από τη θητεία της, δε θέλει να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική και ενώ είναι οξύτατο το πρόβλημα της παρέμβασης της κυβερνητικής εξουσίας, μέσω του περιφερειάρχη και του περιφερειακού ταμείου, η νομαρχία το αντιμετωπίζει ...φιλικά. Την ίδια ώρα, έχει μετατραπεί σε μακρύ χέρι, που επεμβαίνει, σχεδιάζει, υλοποιεί και διαθέτει τις πιστώσεις, ερήμην του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ενώ ευλογεί το νόμο "Καποδίστρια", που διαιρεί τις τοπικές κοινωνίες, αντιπαραθέτοντας τους πληθυσμούς των οικισμών που βίαια συνενώθηκαν.

- Ποια είναι η θέση της ΝΑΣ απέναντι σ' όλα αυτά;

- Η ΝΑΣ Ηρακλείου προτάσσει την εμμονή της και τη δέσμευσή της ότι θα αγωνιστεί για την τροποποίηση του νόμου "Καποδίστρια", ενώ θα προτείνει, οι συνενώσεις να γίνονται προαιρετικά και αφού θα νομοθετηθούν ισχυρά κίνητρα, που θα έχουν σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με την επιβολή νέων φόρων.

Η ΝΑΣ θα αγωνιστεί για να είναι η νομαρχία πραγματικά το κυρίαρχο αποφασιστικό όργανο για τον προγραμματισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση των αποφάσεών του σε επίπεδο νομού. Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή νέων φόρων με οποιαδήποτε ονομασία και αν τους σερβίρουν και απαιτούμε να επιχορηγείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι φορολογούμενοι του Ηρακλείου, όπως και όλοι οι Ελληνες, καταβάλλουν πολλούς φόρους και απαιτείται ένα μέρος από αυτά να δίδεται στην Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή και Τοπική, για να επιτελέσουν το σκοπό τους.

Ε. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ