ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ"
Φτηνή κατάρτιση αντί για μόρφωση
  • Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση"
  • Απ. Τασούλας: Οργανώνεται ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση των "Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων"(ΤΕΕ) άρχισε να συζητιέται χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως προκύπτει από τις διατάξεις του πρόκειται για μια προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης του διαχωρισμού της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ιδρύονται τα ΤΕΕ τα οποία ανήκουν στη δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης και σε αυτά εισάγονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου. Οι σπουδές διαρκούν έως και τρία χρόνια και οργανώνονται σε δύο κύκλους, από τους οποίους ο πρώτος διαρκεί δύο χρόνια με δυνατότητα παράτασης σε όσες ειδικότητες μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα της μαθητείας και ο δεύτερος ένα χρόνο.

Οι απόφοιτοι του πρώτου κύκλου μπορούν είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο δεύτερο κύκλο είτε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας μετά από πιστοποίηση των ικανοτήτων τους και απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος είτε εάν το επιθυμούν να εγγραφούν στη Β τάξη του Ενιαίου Λυκείου.

Οι δε απόφοιτοι του δεύτερου κύκλου έχουν δυνατότητα να συνεχίσουν είτε σε ΙΕΚ είτε στα ΤΕΙ μετά όμως από τριετή επαγγελματική εμπειρία και εξετάσεις που θα διενεργούνται από τα ίδια τα ΤΕΙ. Οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτά, μπορούν να εγγραφούν στο πρώτο έτος των ΤΕΕ με δικαίωμα κατοχύρωσης των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς στο Ενιαίο Λύκειο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, αναπτύσσοντας την αντίθεση του Κόμματος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι αυτό δεν αλλάζει τη σημερινή κατάσταση απλώς οργανώνει καλύτερα το διαχωρισμό της εκπαίδευσης, δημιουργώντας έναν παράπλευρο δρόμο για τα παιδιά "ενός άλλου θεού". Ενα δρόμο που δε δίνει κανένα εφόδιο στους μαθητές των φτωχών οικογενειών, αλλά, αντίθετα, θα τους παρέχει χαμηλού επιπέδου κατάρτιση. Οπως προκύπτει από το πρόγραμμα των ΤΕΕ, είπε ο Απ. Τασούλας, δεν πρόκειται για παροχή μόρφωσης, αλλά για χορήγηση περιορισμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους κάθε λογής επιχειρηματίες.

Εξάλλου και μέσα στα ΤΕΕ υπάρχουν φραγμοί, καθώς καθιερώνονται δύο κύκλοι σπουδών, ενώ με τη θεσμοθέτηση της "μαθητείας", η οποία θα παρέχεται από τους επιχειρηματίες θα δημιουργούνται "εξαρτήματα" για την καθημερινή τους παραγωγή.

Ο Απ. Τασούλας τόνισε ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται οι απαραίτητες δαπάνες, κάτι που δημιουργεί τη βάσιμη υποψία ότι τα ΤΕΕ θα τα χρηματοδοτούν οι ιδιώτες, προσαρμόζοντάς τα κατά το δοκούν, επιδιώκοντας τη μαζική παραγωγή μονοσήμαντα καταρτισμένων σπουδαστών. Επίσης, είπε ότι τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων είναι ανύπαρκτα, δεν προβλέπονται τίτλοι σπουδών ενώ κλείνει και την πρόσβαση που είχαν οι απόφοιτοι των ΤΕΛ στα ΤΕΙ. Πρόβλημα, επίσης, δημιουργείται με τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα ΤΕΛ και τις ΤΕΣ, καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία αποκατάστασής τους, ενώ τους επιφυλάσσεται ο ρόλος του τεχνίτη και όχι του εκπαιδευτικού. Το ΚΚΕ, είπε ο βουλευτής, προτείνει το ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, που θα παρέχει γενική μόρφωση, αλλά και τεχνικές γνώσεις, πρόταση που δε χωράει στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και στις υποδείξεις των διάφορων διευθυντηρίων. Μέχρι να καθιερωθεί κάτι τέτοιο πρέπει να διατηρηθούν τα Πολυκλαδικά και τα Τεχνικά Λύκεια, καθώς και οι Τεχνικές Σχολές όχι βέβαια με τη σημερινή κατάσταση, αλλά με ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Ο Γερ. Αρσένης στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και είπε ότι είναι ήδη έτοιμες οι εγκύκλιοι που αφορούν τα θέματα της κτιριακής υποδομής και του προσωπικού. Με τροπολογία δε που κατέθεσε προτείνει διάφορους τρόπους για τη συντόμευση των διαδικασιών ανάθεσης των προγραμματισμένων έργων και ενεργειών για την απορρόφηση του "Πακέτου Ντελόρ".

Αντίθετη στο ν/σχέδιο δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
"Η ειρήνη δεν καίγεται"

Με αφορμή την εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, με θέμα "τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος". Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι ο πόθος της ειρήνης έχει βαθιές ρίζες στο φιλειρηνικό λαό της πατρίδας μας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε μια περιοχή που χτυπιέται άγρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι κάτοικοι, αλλά και παραθεριστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του φιλειρηνικού κινήματος, πλημμυρίζοντας ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πόλης. Η εκδήλωση αυτή, εκτός ότι απέδειξε ότι η "ειρήνη δεν καίγεται", αναδείχτηκε σε ένα αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε, το ιδιαίτερα ενθουσιώδες κοινό, εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενδυνάμωσης του φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και της πλατύτερης λαϊκής κινητοποίησης, για μην περάσουν τα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τρομοκρατικής τάξης.

Συγκινητική ήταν στην εκδήλωση η προσφορά από το Χορευτικό του Λυκείου Λουτρακίου και της χτυπημένης από τους εμπρησμούς Περαχώρας, με την εκπληκτική Χορωδία της.

Το ψήφισμα της εκδήλωσης

Μετά το τέλος των ομιλιών εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

"1. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, από τις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, είναι σοβαρή και επικίνδυνη για όλη την περιοχή των Βαλκανίων και τη χώρα μας.

2. Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο δείχνουν καθαρά ότι εφαρμόζεται σχέδιο των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, για διαμελισμό και υποταγή της Νέας Γιουγκοσλαβίας, το μοίρασμα νέων ζωνών επιρροής κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Θα ενθαρρύνει κυβερνήσεις και αντιδραστικές και εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις να προβάλλουν αξιώσεις αλλαγής συνόρων, με πρόσχημα την υπεράσπισημειονοτήτων και δικαιωμάτων εθνοτήτων.

3. Με την υποστήριξη των ίδιων δυνάμεων η Τουρκία εντείνει τις εδαφικές αξιώσεις και προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Οι λεγόμενοι σύμμαχοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, κρατάνε ίσες αποστάσεις. Ασκούν πιέσεις στη χώρα μας για υποχωρήσεις, όπως δείχνει και η νυχτερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κλίντον με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

4. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Μυστικά ανανέωσε τη συμφωνία για τις βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για επιθετικές ενέργειες των αμερικανοΝΑΤΟικών.

5. Σε αυτές τις συνθήκες διατίθενται αστρονομικά ποσά για εξοπλισμούς. Η χώρα μας ξοδεύει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, από όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, για εξοπλισμούς, για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και όχι μόνο για την άμυνα της χώρας μας.

6. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και εντείνεται η χρόνια λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και οι φορολογίες. Ακόμα και η επίθεση για την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που εξασφαλίστηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες".

Και το ψήφισμα καταλήγει:

"Ζητάμε

  • Να σταματήσουν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών δυνάμεων σε βάρος άλλων χωρών. Να είναι σεβαστά τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Να αφεθούν οι λαοί, να λύνουν μόνοι τους τις διαφορές τους ειρηνικά με διαπραγματεύσεις, χωρίς επεμβάσεις.
  • Η κυβέρνηση και τα κόμματα να υποστηρίξουν σταθερά τη θέση, να μη γίνει καμιά αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων και ότι δε διεκδικούν εδάφη από άλλες χώρες.
  • Να μη συμμετέχει η χώρα μας σε καμία δραστηριότητα που στρέφεται εναντίον άλλης ή άλλων χωρών.
  • Να απομακρυνθούν οι βάσεις θανάτου και τα πυρηνικά από τη χώρα μας. Να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα. Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.
  • Να ανακληθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας μας που βρίσκονται στη Βοσνία και την Αλβανία.
  • Να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και να περιοριστούν μόνο στις αναγκαίες για την άμυνα της χώρας μας.

Καλούμε το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία, να συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα της Ειρήνης, γιατί δεν είναι αρκετό να θέλουμε την ειρήνη, αλλά χρειάζεται αγώνας για να την κατακτήσουμε".

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Ρωσία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχωρεί σήμερα Τετάρτη 5 Αυγούστου για τη Ρωσία.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί το Λένινγκραντ και τη Μόσχα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα γίνει αμοιβαία ενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες, τη δράση των κομμουνιστών και τους αγώνες των εργαζομένων σ' αυτές, ενώ θα συζητηθούν και τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα. Τις αντιπροσωπείες θα απασχολήσουν, ιδιαίτερα, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα έχει, επίσης, συναντήσεις και επαφές με εργατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, καθώς και με εκπροσώπους του αντιΝΑΤΟικού κινήματος της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ