Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ"
Φτηνή κατάρτιση αντί για μόρφωση
  • Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση"
  • Απ. Τασούλας: Οργανώνεται ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση των "Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων"(ΤΕΕ) άρχισε να συζητιέται χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως προκύπτει από τις διατάξεις του πρόκειται για μια προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης του διαχωρισμού της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ιδρύονται τα ΤΕΕ τα οποία ανήκουν στη δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης και σε αυτά εισάγονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου. Οι σπουδές διαρκούν έως και τρία χρόνια και οργανώνονται σε δύο κύκλους, από τους οποίους ο πρώτος διαρκεί δύο χρόνια με δυνατότητα παράτασης σε όσες ειδικότητες μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα της μαθητείας και ο δεύτερος ένα χρόνο.

Οι απόφοιτοι του πρώτου κύκλου μπορούν είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο δεύτερο κύκλο είτε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας μετά από πιστοποίηση των ικανοτήτων τους και απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος είτε εάν το επιθυμούν να εγγραφούν στη Β τάξη του Ενιαίου Λυκείου.

Οι δε απόφοιτοι του δεύτερου κύκλου έχουν δυνατότητα να συνεχίσουν είτε σε ΙΕΚ είτε στα ΤΕΙ μετά όμως από τριετή επαγγελματική εμπειρία και εξετάσεις που θα διενεργούνται από τα ίδια τα ΤΕΙ. Οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτά, μπορούν να εγγραφούν στο πρώτο έτος των ΤΕΕ με δικαίωμα κατοχύρωσης των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς στο Ενιαίο Λύκειο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, αναπτύσσοντας την αντίθεση του Κόμματος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι αυτό δεν αλλάζει τη σημερινή κατάσταση απλώς οργανώνει καλύτερα το διαχωρισμό της εκπαίδευσης, δημιουργώντας έναν παράπλευρο δρόμο για τα παιδιά "ενός άλλου θεού". Ενα δρόμο που δε δίνει κανένα εφόδιο στους μαθητές των φτωχών οικογενειών, αλλά, αντίθετα, θα τους παρέχει χαμηλού επιπέδου κατάρτιση. Οπως προκύπτει από το πρόγραμμα των ΤΕΕ, είπε ο Απ. Τασούλας, δεν πρόκειται για παροχή μόρφωσης, αλλά για χορήγηση περιορισμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους κάθε λογής επιχειρηματίες.

Εξάλλου και μέσα στα ΤΕΕ υπάρχουν φραγμοί, καθώς καθιερώνονται δύο κύκλοι σπουδών, ενώ με τη θεσμοθέτηση της "μαθητείας", η οποία θα παρέχεται από τους επιχειρηματίες θα δημιουργούνται "εξαρτήματα" για την καθημερινή τους παραγωγή.

Ο Απ. Τασούλας τόνισε ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται οι απαραίτητες δαπάνες, κάτι που δημιουργεί τη βάσιμη υποψία ότι τα ΤΕΕ θα τα χρηματοδοτούν οι ιδιώτες, προσαρμόζοντάς τα κατά το δοκούν, επιδιώκοντας τη μαζική παραγωγή μονοσήμαντα καταρτισμένων σπουδαστών. Επίσης, είπε ότι τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων είναι ανύπαρκτα, δεν προβλέπονται τίτλοι σπουδών ενώ κλείνει και την πρόσβαση που είχαν οι απόφοιτοι των ΤΕΛ στα ΤΕΙ. Πρόβλημα, επίσης, δημιουργείται με τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα ΤΕΛ και τις ΤΕΣ, καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία αποκατάστασής τους, ενώ τους επιφυλάσσεται ο ρόλος του τεχνίτη και όχι του εκπαιδευτικού. Το ΚΚΕ, είπε ο βουλευτής, προτείνει το ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, που θα παρέχει γενική μόρφωση, αλλά και τεχνικές γνώσεις, πρόταση που δε χωράει στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και στις υποδείξεις των διάφορων διευθυντηρίων. Μέχρι να καθιερωθεί κάτι τέτοιο πρέπει να διατηρηθούν τα Πολυκλαδικά και τα Τεχνικά Λύκεια, καθώς και οι Τεχνικές Σχολές όχι βέβαια με τη σημερινή κατάσταση, αλλά με ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Ο Γερ. Αρσένης στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και είπε ότι είναι ήδη έτοιμες οι εγκύκλιοι που αφορούν τα θέματα της κτιριακής υποδομής και του προσωπικού. Με τροπολογία δε που κατέθεσε προτείνει διάφορους τρόπους για τη συντόμευση των διαδικασιών ανάθεσης των προγραμματισμένων έργων και ενεργειών για την απορρόφηση του "Πακέτου Ντελόρ".

Αντίθετη στο ν/σχέδιο δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ