ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προωθούνται οι Σέρβοι, ενώ το ΝΑΤΟ "προετοιμάζεται"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σκληρές μάχες στο Κεντρικό Κόσσοβο απέτρεψαν χτες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις από το να φθάσουν και να παράσχουν βοήθεια στους Αλβανούς πρόσφυγες.

Αλβανικές πηγές ισχυρίζονταν ότι η περιοχή της Ντρενίτσα ήταν "στις φλόγες" και πολιορκούμενη από τους Σέρβους. Οι Σέρβοι φέρονται να "ελέγχουν" κατά το μεγαλύτερό της μέρος την περιοχή.

Οι ίδιες πηγές έδιναν την εικόνα πως οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους και παρουσίαζαν τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως "ψευδόμενο" την περασμένη εβδομάδα, όταν υποσχέθηκε ότι οι επιχειρήσεις κατά των μαχητών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) θα σταματήσουν.

Ωστόσο, οι Σέρβοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι "προκλήθηκαν" από επιθέσεις από μέρους του UCK.

Η πρόσβαση στις περιοχές όπου υπάρχουν πρόσφυγες ήταν αδύνατη, λόγω της συνέχισης των μαχών. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κρις Τζανόφσκι, εξήγησε πως "δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε ένα πεδίο μάχης". Μίλησε ακόμη για κινήσεις που "θυμίζουν Βοσνία", αναφερόμενος σε "εθνικές εκκαθαρίσεις".

Ακριβή στοιχεία για τις συγκρούσεις δεν ήταν χτες διαθέσιμα. Ωστόσο, το προσκείμενο στους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς "Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου" ανέφερε ότι οι Σέρβοι προωθούνται στην περιοχή Σέρμπιτσα και στο δρόμο προς το Λίκοβατς - αμφότερα "προπύργια" του UCK.

Το Κέντρο ανέφερε επίσης πως περίπου 2.000 πολίτες προσπάθησαν το βράδυ της Τρίτης να διαφύγουν στο Μοντενέγκρο, αλλά απωθήθηκαν από τη σερβική αστυνομία.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Κρίστοφερ Χιλ, μετέβη χτες στο Οράχοβατς - πόλη που οι Σέρβοι κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα - για να εκτιμήσει την κατάσταση και το κατά πόσον είναι εφικτή η επιστροφή των προσφύγων. "Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ταχύτατα", είπε. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα και νερό έχουν περισσότερα από 70.000 άτομα που εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας των συγκρούσεων.

Χτες αναμενόταν στο Βελιγράδι ρωσική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει με τις δύο πλευρές.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σίσελ, εξακολουθεί να περιμένει απάντηση στην επιστολή που έστειλε στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την οποία ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ΝΑΤΟ πάντως προωθεί ορισμένες επείγουσες επιλογές για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες όμως θα πρέπει να επικυρωθούν τις επόμενες ημέρες από το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας, δήλωσε εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, επέρριψε "ευθύνη για το αδιέξοδο" τόσο στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και στους Κοσσοβάρους Αλβανούς.

"Στην παρούσα διένεξη και οι δύο πλευρές δεν επιδεικνύουν την ετοιμότητα για να συζητήσουν τη χορήγηση ενός καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε, ενώ μίλησε για "ανάγκη πίεσης" και στις δύο πλευρές.

ΙΡΑΚ
Προς νέα κρίση;

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΑΝΑΜΑ.-

Μια ακόμη φορά το εύφλεκτο υλικό που συνθέτει την εικόνα του Κόλπου δείχνει να πυροδοτείται. Για ακόμη μία φορά η αφορμή είναι πάντα η ίδια. Το χημικό οπλοστάσιο των Ιρακινών.

Η χτεσινή "κατάρρευση" των συνομιλιών του επικεφαλής της Ειδική Επιτροπής του ΟΗΕ (UNSCOM) Ρίτσαρντ Μπάτλερ,με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ,προοιωνίζονται μια ενδεχόμενη ένταση, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε ανοιχτή κρίση και στρατιωτική αναμέτρηση, παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις του Μπάτλερ, που απέφυγε συστηματικά να προσδώσει ένα τόσο επιθετικό χαρακτηρισμό για να περιγράψει τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Μπάτλερ συντόμευσε την αποστολή του στη Βαγδάτη μετά το αδιέξοδο, γεγονός άνευ προηγουμένου από τη σύσταση της Επιτροπής το 1991.

Κατά την άφιξή του σήμερα στο Μπαχρέιν, ενδιάμεσο σταθμό της επιστροφής του από τη Βαγδάτη προς τη Νέα Υόρκη - όπου την ερχόμενη Πέμπτη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - ο Μπάτλερ είπε ότι το Ιράκ απέρριψε την πρότασή του για παράταση επί ένα μήνα του έργου της Επιτροπής για τους πυραύλους και τα χημικά όπλα, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη έκθεση στον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Μπάτλερ ο κ. Αζίζ φάνηκε αδιάλλακτος (;) στις θέσεις του και ζήτησε να κλείσουν αμέσως οι σχετικοί φάκελοι, ενώ επέμεινε ότι ο αφοπλισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί, κάτι όμως που ο ίδιος, όπως τόνισε, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει.

Ο Μπάτλερ βρέθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα για να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αζίζ, αλλά μετά το πέρας της πρώτης 6ωρης συνάντησης, όπου διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων αποφάσισε να βραχύνει την παραμονή του και να αναχωρήσει. Βέβαια, είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής συντομεύει την επίσκεψή του διαπιστώνοντας αποτυχία. Μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης των υπολοίπων συναντήσεων, σε δηλώσεις του ο Ιρακινός αντιπρόεδρος χαρακτήρισε το προτεινόμενο πρόγραμμα "μάταιο", τονίζοντας ότι το Ιράκ έχει αφοπλιστεί και πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν το 1990, ενώ και οι δυο αξιωματούχοι, αντάλλαξαν στη χτεσινή συνάντησή τους σκληρές λέξεις. Ο Αζίζ κατηγόρησε τον συνομιλητή του ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν τις κυρώσεις και τον χαρακτήρισε "ανέντιμο".

Η ένταση δείχνει να παίρνει την... ανιούσα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει το αμέσως επόμενο διάστημα για τις κινήσεις που θα γίνουν. Παρ' όλα αυτά οι ευρωπαϊκές χώρες, με προεξέχουσες τη Γαλλία και τη Ρωσία, εκδήλωσαν ήδη την ανησυχία τους για τις τελευταίες ενδείξεις, ενώ σπεύδουν ταυτόχρονα να συστήσουν στο Ιράκ και την UNSCOM να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Μόνο η Βρετανία υπερασπίστηκε τον Ρίτσαρντ Μπάτλερ, λέγοντας ότι η κριτική του Ιράκ για την εργασία του είναι "απολύτως παράλογη".

Σε μία παράλληλη εξέλιξη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προχτές και πριν τις εξελίξεις, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε με 407 ψήφους υπέρ, έναντι έξι κατά, τη μη δεσμευτικού χαρακτήρα απόφαση, που θέλει το Ιράκ υπεύθυνο για την "ουσιώδη και απαράδεκτη παραβίαση" των διεθνών υποχρεώσεών του, κυρίως για παραβάσεις στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ και την απόκρυψη στοιχείων των οπλικών του προγραμμάτων, που θα ήταν δυνατόν να ερμηνευτεί και ως προτροπή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

ΚΙΝΑ
Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ενας ολόκληρος λόχος Κινέζων στρατιωτών παρασύρθηκε και πνίγηκε στα νερά του ποταμού Γιανγκτσέ το Σάββατο, στην κομητεία Ζιάγιου της επαρχίας Χουμπέι στην Κεντρική Κίνα, όταν από την υπερχείλιση των υδάτων έσπασαν τα αντιπλημμυρικά φράγματα, δήλωσε χτες ανώνυμα στο "Ρόιτερ" τοπικός αξιωματούχος.

Ο λόχος αριθμεί περισσότερους από 100 στρατιώτες. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κομητεία Ζιάγιου, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις πλημμύρες.

Αλλος αξιωματούχος της κομητείας Ζιάγιου δήλωσε ότι 200 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και στρατιώτες χάθηκαν στον Γιανγκτσέ, όταν κατέρρευσαν τα αντιπλημμυρικά φράγματα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η στάθμη του νερού είναι πολύ υψηλή και δεν επιτρέπει να γίνει περισυλλογή των πτωμάτων.

Οι πλημμύρες που γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες η Κίνα είναι οι χειρότερες από το 1954. Ηδη, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.

(;;;;; )

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι παγιδεύτηκαν στα ερείπια ενός επταώροφου κτιρίου διαμερισμάτων, που κατέρρευσε χτες στη Βομβάη της Ινδίας. Είκοσι άτομα διασώθηκαν. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί από τις αρχές ως "μη ασφαλές"...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παγιδευμένοι σε τόνους τσιμέντου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ισχυρή έκρηξη, που προκλήθηκε πιθανόν από διαρροή υγραερίου, έκανε μία πολυώροφη πολυκατοικία να καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο και να καταπλακώσει κάτω από τόνους τσιμέντου αρκετούς από τους ενοίκους της. Το έργο των σωστικών συνεργείων, που με μηχανήματα προσπαθούν να εντοπίσουν ίχνη ζωής, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο, επειδή υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθούν τόνοι τσιμέντου και να σκοτωθούν οι παγιδευμένοι, που υπολογίζονται σε περίπου έξι άτομα, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο παιδί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακρίσεις για την Τσιλέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν χτες τη διενέργεια ανακρίσεων σε βάρος της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ και του επιχειρηματία συζύγου της, ύστερα από επίσημη έκθεση με την οποία κατηγορείται το ζεύγος για διαφθορά, κατά το πρακτορείο "Ανατολή".

Κατά το πρακτορείο, το γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών η οποία αναφέρει ότι η Τσιλέρ απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης στο Κοινοβούλιο.

Η έκθεση υποβλήθηκε τον Ιούνη σε επιτροπή του Κοινοβουλίου η οποία ερευνά την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους. Οι ανακρίσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες και μπορεί να οδηγήσουν σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, δήλωσαν νομικοί κύκλοι.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο έκρινε ένοχο το σύζυγό της, Οζέρ Τσιλέρ, για παραπλάνηση της επιτροπής με πλαστά έγγραφα, σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους στις ΗΠΑ. Του επιβλήθηκε συμβολική χρηματική ποινή με αναστολή για πέντε χρόνια.

Η Τανσού κι ο Οζέρ Τσιλέρ έχουν εταιρίες και περιουσία σε Τουρκία και ΗΠΑ, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε εκατομμύρια δολάρια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ