Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προωθούνται οι Σέρβοι, ενώ το ΝΑΤΟ "προετοιμάζεται"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σκληρές μάχες στο Κεντρικό Κόσσοβο απέτρεψαν χτες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις από το να φθάσουν και να παράσχουν βοήθεια στους Αλβανούς πρόσφυγες.

Αλβανικές πηγές ισχυρίζονταν ότι η περιοχή της Ντρενίτσα ήταν "στις φλόγες" και πολιορκούμενη από τους Σέρβους. Οι Σέρβοι φέρονται να "ελέγχουν" κατά το μεγαλύτερό της μέρος την περιοχή.

Οι ίδιες πηγές έδιναν την εικόνα πως οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους και παρουσίαζαν τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως "ψευδόμενο" την περασμένη εβδομάδα, όταν υποσχέθηκε ότι οι επιχειρήσεις κατά των μαχητών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) θα σταματήσουν.

Ωστόσο, οι Σέρβοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι "προκλήθηκαν" από επιθέσεις από μέρους του UCK.

Η πρόσβαση στις περιοχές όπου υπάρχουν πρόσφυγες ήταν αδύνατη, λόγω της συνέχισης των μαχών. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κρις Τζανόφσκι, εξήγησε πως "δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε ένα πεδίο μάχης". Μίλησε ακόμη για κινήσεις που "θυμίζουν Βοσνία", αναφερόμενος σε "εθνικές εκκαθαρίσεις".

Ακριβή στοιχεία για τις συγκρούσεις δεν ήταν χτες διαθέσιμα. Ωστόσο, το προσκείμενο στους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς "Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου" ανέφερε ότι οι Σέρβοι προωθούνται στην περιοχή Σέρμπιτσα και στο δρόμο προς το Λίκοβατς - αμφότερα "προπύργια" του UCK.

Το Κέντρο ανέφερε επίσης πως περίπου 2.000 πολίτες προσπάθησαν το βράδυ της Τρίτης να διαφύγουν στο Μοντενέγκρο, αλλά απωθήθηκαν από τη σερβική αστυνομία.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Κρίστοφερ Χιλ, μετέβη χτες στο Οράχοβατς - πόλη που οι Σέρβοι κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα - για να εκτιμήσει την κατάσταση και το κατά πόσον είναι εφικτή η επιστροφή των προσφύγων. "Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ταχύτατα", είπε. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα και νερό έχουν περισσότερα από 70.000 άτομα που εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας των συγκρούσεων.

Χτες αναμενόταν στο Βελιγράδι ρωσική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει με τις δύο πλευρές.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σίσελ, εξακολουθεί να περιμένει απάντηση στην επιστολή που έστειλε στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την οποία ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ΝΑΤΟ πάντως προωθεί ορισμένες επείγουσες επιλογές για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες όμως θα πρέπει να επικυρωθούν τις επόμενες ημέρες από το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας, δήλωσε εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, επέρριψε "ευθύνη για το αδιέξοδο" τόσο στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και στους Κοσσοβάρους Αλβανούς.

"Στην παρούσα διένεξη και οι δύο πλευρές δεν επιδεικνύουν την ετοιμότητα για να συζητήσουν τη χορήγηση ενός καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε, ενώ μίλησε για "ανάγκη πίεσης" και στις δύο πλευρές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύσκολες "αποστολές" σε μία λίαν επικίνδυνη ζώνη... (1999-06-20 00:00:00.0)
Νέος σφοδρότερος καταιγισμός βομβών (1999-06-09 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές πιέσεις (1998-10-23 00:00:00.0)
Επιτείνονται ξανά οι μάχες, ο Μιλόσεβιτς προτείνει νέες εκλογές (1998-09-09 00:00:00.0)
Διπλωματική "κινητικότητα" (1998-06-24 00:00:00.0)
Αναμενόμενες οι νέες κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου (1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ