Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διπλωματική "κινητικότητα"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο νεοδιορισθείς πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, άρχισε χτες αποστολή για την "αποτροπή μιας ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο", παράλληλα με τις προσπάθειες της Ρωσίας να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Σέρβους και Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Στην ουσία δηλαδή, ο Ρ. Χόλμπρουκ επιχειρεί με κάθε τίμημα να εδραιώσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

"Θέλουμε να εμποδίσουμε τις μάχες στο Κοσσυφοπέδιο να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν σε ένα γενικευμένο πόλεμο", δήλωσε ο Χόλμπρουκ μετά από τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στα Σκόπια.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα χτες με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που βρίσκεται στα Σκόπια και θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει αύριο συνομιλίες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα.

Μετά τα Σκόπια, ο Χόλμπρουκ επρόκειτο να μεταβεί στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο είχε πρόθεση να πιέσει να αποσύρει τα σερβικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασέφσκι και Αλεξάντρ Αντέγιεφ, συνέχιζαν χτες την αποστολή τους στην περιοχή. Ο πρώτος συναντήθηκε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο δεύτερος με ηγέτες της ΠΓΔΜ.Γιουγκοσλαβικές αιτιάσεις

Η Γιουγκοσλαβία κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την "αλβανική τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο.

"Η ανοιχτή υποστήριξη προς την Αλβανία, καθώς και η έμμεση υποστήριξη της Δύσης προς τον αποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για έναν πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης", τονίζει, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Vecernje novosti", o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζόραν Λίλιτς.

Ο μόνος τρόπος να συμβάλει η διεθνής κοινότητα σε μια επίλυση της κρίσης είναι να σταματήσει να εξοπλίζει τους "Αλβανούς τρομοκράτες" και να τους εμποδίσει να διεισδύουν στο Κοσσυφοπέδιο από τη γειτονική Αλβανία, πρόσθεσε. Ο ίδιος κατηγόρησε την Αλβανία ότι εκπαιδεύει "τρομοκρατικές ομάδες" στο έδαφός της και τις στέλνει στη Γιουγκοσλαβία.

Η ένταση στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Στην Πρίστινα, το αλβανικό ημιεπίσημο κέντρο ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι ένοπλοι Αλβανοί απήγαγαν εννέα Σέρβους. Ταυτόχρονα, μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού άρχισαν τριήμερες ασκήσεις γύρω από την Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Ο στρατός χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως τμήμα "τακτικών ετήσιων προγραμματισμένων γυμνασίων".

Επιμένει το ΝΑΤΟ...

Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, με πιθανές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Σερβίας, προειδοποίησε χτες ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας.

"Τίποτα δεν αποκλείεται", τόνισε η συμμαχική πηγή στο Ρόιτερ, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

"Από την προοπτική της αεράμυνας, η Σερβία αποτελεί περιβάλλον σαφώς απειλητικό", είπε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος. "Σ' αυτό το στάδιο είναι πάντως υπό εξέταση μια σειρά στόχων χωρίς εδαφικούς περιορισμούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ