Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινδυνολογία και απειλές από Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Δραματική παρουσίασε χτες ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν την κατάσταση στη χώρα μετά την οικονομική κρίση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής αναταραχής, σε κοινή συνεδρίαση της κυβέρνησης, της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή).

Ο Γιέλτσιν υπογράμμισε ότι η Δούμα, η οποία έχει συχνά σταθεί εμπόδιο στην ψήφιση νομοσχεδίων της κυβέρνησης και έχει αντιταχθεί στη βούληση του Προέδρου, πρέπει αμέσως να εγκρίνει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριένκο, γιατί διαφορετικά θα λάβει "άλλα μέτρα", απειλώντας πάλι έμμεσα για διάλυση της Δούμας.

Μετά την ομιλία του Γιέλτσιν, ο Κιριένκο παρουσίασε την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αλλαγή του φορολογικού συστήματος, μείωση των δαπανών, προστασία του ρουβλίου και σχέδια για μείωση κατά το ήμισυ των επιτοκίων, που σήμερα φτάνουν το 60%. "Η η κυβέρνηση θα καταφέρει να θέσει τις βάσεις της φορολογικής της πολιτικής, πράγμα απαραίτητο για μια δημοκρατική κοινωνία, ή θα σταματήσουμε να μιλάμε για δημοκρατία και θα παραδεχτούμε ότι η ηγεσία της χώρας δεν είναι σε θέση να κινήσει τους απαραίτητους μοχλούς για τη διαχείριση της οικονομίας", υπογράμμισε ο Κιριένκο και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τους αναγκαίους νόμους, που προτείνει η κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι "η ασφάλεια του κράτους θα απειληθεί", αν δεν τους υιοθετήσουν.

Ο πρόεδρος της Ανω Βουλής Γεγκόρ Στρόγεφ, λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο και αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες εργατών που ζητούν την καταβολή απλήρωτων μισθών, τόνισε ότι η κοινωνία "βράζει", ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Ντουμπίνιν τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό, αλλά ότι είναι πιθανό να επηρεαστεί από την κρίση.

Για μεγάλες πιθανότητες υποτίμησης του ρουβλίου, μίλησε ο κομμουνιστής πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, ο οποίος προέβλεψε πιθανή πτώση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Σελεζνιόφ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για το επιπλέον δάνειο που διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο, το πρόγραμμα του Κιριένκο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καταρτίστηκε κυρίως από τον Γεγκόρ Γκαϊντάρ, τον πρώτο πρωθυπουργό της "θεραπείας σοκ" μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, πάντα επί προεδρίας Γιέλτσιν. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Γιέλτσιν επιμένει πεισματικά να χρησιμοποιεί τα ίδια άτομα, που με τις "μεταρρυθμίσεις" τους έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή καταστροφική κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ