Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ζυμώσεις - υπολογισμοί στην ψηφοφορία για το ΝΑΤΟ

ΡΩΜΗ.-

Αιωρούμενος ο Πρόντι; Μάλλον όχι, καθώς όλα τα κόμματα, με εξαίρεση την Κομμουνιστική Επανίδρυση, έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και τη θέλησή τους να συνεχιστεί η διαδικασία της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι μάλλον αναμενόμενα, καθώς τόσο η "Δημοκρατική Ενωση" του Φραντζέσκο Κοσίγκα όσο και η "Φόρτσα Ιτάλια" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης. Το σύνολο της ιταλικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά εκμεταλλεύεται το ζήτημα για να πλήξει την εύθραυστη κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς το γεγονός έκανε και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να ζητήσει χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, από όλα τα μέλη της Βουλής, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο Πρόντι ζήτησε ανοιχτά τη βοήθεια από την κεντρώα "Δημοκρατική Ενωση" (UDR), που είχε υποσχεθεί τη βοήθειά της εάν και εφόσον της ζητηθεί. "Ζητώ από όλους τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση και ειδικότερα από τη "Δημοκρατική Ενωση" που είχε προσφέρει τη βοήθειά της, αλλά και από αυτούς που δεν είχαν προσφερθεί να ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ", είπε ο Πρόντι σε μια ομιλία συναισθηματικά φορτισμένη, στην οποία επίσης τόνισε ότι είναι "απαράδεκτο" για τα κόμματα να αναγάγουν σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής ένα τόσο σημαντικό όσο το ΝΑΤΟ, το οποίο εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στη Δύση για περισσότερο από μισό αιώνα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι ο ορατός κίνδυνος να καταρρεύσει εξαιτίας της άρνησης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", που ελέγχει και την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, να ψηφίσει υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Οι 34 βουλευτές του κόμματος εμμένουν στην αντίθεσή τους προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Κρίσιμη όμως θεωρείται η στάση του Κοσίγκα, που διαθέτει 31 έδρες στη Βουλή, είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της διεύρυνσης, εφόσον ο Πρόντι ζητήσει τη βοήθειά του, γεγονός που θα σημάνει πάντως ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχεται με τον τρόπο αυτό ότι δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα. Η Γερουσία, στην οποία ο Πρόντι διαθέτει σαφή πλειοψηφία, έχει εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά καθοριστική είναι η απόφαση της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ