Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Το βαμβάκι στην "πυρά" της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Απορρίφθηκε το υπόμνημα της ελληνικής κυβέρνησης, χαριστική βολή για τους βαμβακοπαραγωγούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

"Η Κομισιόν συμπεριφέρεται κατά τρόπο απαράδεκτο και δε διευκολύνει το έργο της ελληνικής διοίκησης να εξυγιάνει τη λειτουργία του καθεστώτος βάμβακος. Είναι προφανές ότι υπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες (...). Το θέμα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία για την ελληνική κυβέρνηση και καλώ την Κομισιόν να καταλάβει επιτέλους (...). Οι προτάσεις μας δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, και δε ζητάμε να καταργηθεί καμία διάταξη του ισχύοντος καθεστώτος", δήλωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, όταν στο περιθώριο του Συμβουλίου, η Κομισιόν απέρριψε και τυπικά το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μέρος του ελληνικού υπομνήματος για το βαμβάκι που έχει υποβληθεί (...) από το 1996. Το βαμβάκι δεν είναι στη φετινή διαπραγμάτευση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας που πρέπει να αποφασίσει οριστικά μέχρι την Πέμπτη για το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών της περιόδου 1997 - '98 και τις αναθεωρήσεις αγορών στο λάδι και τον καπνό. Αλλά στη χθεσινή δεύτερη μέρα του Συμβουλίου, το ελληνικό "μνημόνιο" για επιμέρους βελτιώσεις στο καθεστώς του βαμβακιού απορρίφθηκε και επίσημα, αφού μετά την απόρριψη της Κομισιόν αρχές του χρόνου, τέθηκε για ψηφοφορία στο Συμβούλιο και απορρίφθηκε οριστικά με ψήφους 14 - 1. Ολοι οι άλλοι "εταίροι" ψήφισαν υπέρ των προτάσεων της Κομισιόν και μόνη και απομονωμένη η ελληνική πλευρά ψήφισε "αρνητικά" υπέρ του "μνημονίου" της. Πρόκειται για δραματική επιβεβαίωση της ανικανότητας της κυβέρνησης, αφού όχι μόνο αποδέχτηκε την καταστροφική αναθεώρηση βάμβακος τον Ιούνη του 1995 για μια πενταετία, αλλά αποδείχτηκε ανίκανη να απαιτήσει και να επιβάλει ακόμη και επιμέρους μικροαλλαγές. Οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι απέναντι στην αντι - αγροτική μανία των Βρυξελλών.

Απόρριψη ελληνικών επιμέρους αιτημάτων για το βαμβάκι

"Είχα θέσει το θέμα το 1996 και υπέβαλα το 1997 ειδικό υπόμνημα στις υπηρεσίες της Κομισιόν. Σε διάφορες συναντήσεις με τον Επίτροπο είχα τη διαβεβαίωση ότι η Κομισιόν θα κατέβαλλε κάθε προσπάθεια. Υστερα από ένα χρόνο, (πράγμα που δε θα συνέβαινε για κανένα άλλο προϊόν απ' αυτά που συνήθως ευνοεί η Κομισιόν), η Κομισιόν προτείνει ορισμένες απαράδεκτες ρυθμίσεις", δήλωσε χθες αγανακτισμένος ο Στ. Τζουμάκας. Αλλά ειδικά χθες, η απόρριψη δεν ήταν μόνο της Κομισιόν αλλά και όλων, των δεκατεσσάρων, "συναδέλφων" του Στ. Τζουμάκα, αφού δε βρέθηκε ούτε καν μία "λευκή" ψήφος έτσι για (...) προσωπική συμπαράσταση. Και αν η απόρριψη της Κομισιόν χρεώνεται σ' ολόκληρη την κυβέρνηση, το χθεσινό 14 - 1 στο Συμβούλιο βαραίνει ιδιαίτερα τον Στ. Τζουμάκα. Ο κατάλογος περιείχε τέσσερα αιτήματα:

(1) Κοινοτικές ενισχύσεις απευθείας στους παραγωγούς και όχι μέσω των εκκοκκιστών. (2) Περιφερειακή κατανομή της ποσόστωσης και σύστημα περιφερειοποίησης των ποινών. (3) Διαφορετικό σύστημα εκτίμησης της παραγωγής. (4) Αλλη ρύθμιση του συντελεστή προσαύξησης της αναμενόμενης παραγωγής.

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με τις εντολές της Κομισιόν, απέρριψε εντελώς τα δύο πρώτα αιτήματα, και "μαγείρεψε" κατά τρόπο "απαράδεκτο" (Στ. Τζουμάκας) τα υπόλοιπα δύο.

Ετσι ο συντελεστής προσαύξησης που χρησιμοποιείται για την εκτιμώμενη παραγωγή, όταν καθορίζονται οι προκαταβολές των ενισχύσεων που χορηγούνται κατά τον εκκοκκισμό του προϊόντος, παραμένει στο σημερινό 15% καθ' όλη την κρίσιμη περίοδο του πρώτου τριμήνου έντονης εκκόκκισης από το Σεπτέμβρη μέχρι το Νοέμβρη. Οι προκαταβολές του Δεκέμβρη θα δίνονται με μειωμένο συντελεστή προσαύξησης στο 7,5%, δηλαδή στο μισό του αρχικού συντελεστή. Ο υπουργός εξεμάνη, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώσουν. Οι διαπραγματεύσεις για το "μαύρο πακέτο" τιμών της φετινής περιόδου, το λάδι και τα καπνά συνεχίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ