Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Επικίνδυνες αμερικανικές διαρροές...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο αναμένεται να φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Επιτροπής Επιθεωρητών για τον Ελεγχο του ιρακινού εφοπλισμού Ρίτσαρντ Μπάτλερ, όπως ανέφεραν, χτες, ανώτερες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, που κράτησαν την ανωνυμία τους. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσαν ανώνυμες πηγές και των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ιχνη του θανατηφόρου αερίου νεύρων VX φέρεται να ανακάλυψαν, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, σε κεφαλές ιρακινών πυραύλων επιθεωρητές της UNSCOM, τον περασμένο μήνα. Η πληροφορία αυτή περιλαμβάνεται, σύμφωνα με ανώτερες πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου, στην αναφορά του Ρίτσαρντ Μπάτλερ, που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσαν, όπως υποστηρίζει, τόσο το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, όσο και η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα, πάντα, με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, η UNSCOM παρουσίασε τα ευρήματά της στην ιρακινή ηγεσία και της ζήτησε να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι, αίτημα που η Βαγδάτη δε φέρεται να αντιμετώπισε ιδιαίτερα θετικά.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, υπογράμμισε ότι "πρόκειται για άλλη μια περίπτωση, που η UNSCOM ανακάλυψε τις ιρακινές δραστηριότητες και αποδεικνύει τη σημασία της συνέχισης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, μέχρις ότου η Βαγδάτη συνεργαστεί πλήρως". Την ίδια στιγμή, η "Ουάσιγκτον Ποστ" τόνιζε ότι ανησυχία προκαλεί στους αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους το ενδεχόμενο τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που πρόσκεινται θετικά προς το Ιράκ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, να ερμηνεύσουν ως "διόλου τυχαία διαρροή" τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών και να υποστηρίξουν ότι "πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ψευδών εντυπώσεων σε βάρος του Ιράκ".

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Αμπέλ Ματούτες, εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ θα αρθεί μέχρι τον Οκτώβρη. O Αζίζ δεν απάντησε στις φήμες που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, αλλά φέρεται να δήλωσε σε ορισμένους δημοσιογράφους ότι όντως Ιρακινοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το θανατηφόρο αέριο νεύρων VX, αλλά δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν σε επίπεδο όπλου, γεγονός για το οποίο προσκόμισαν σειρά αποδείξεων στους επιθεωρητές της UNSCOM.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ