Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πρόταση διαλόγου σε "ουδέτερο έδαφος"

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε χτες ότι ο πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ απέστειλε επιστολή στον Πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ, με την οποία του πρότεινε διμερείς συνομιλίες, στη διάρκεια Διάσκεψης Κορυφής των κρατών της Νότιας Ασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σρι Λάνκα από τις 29 Ιούλη.

Ο Βάτζπαϊ απέστειλε επιστολή στον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ στις 14 Ιούνη, στην οποία επανέλαβε τη δέσμευση της Ινδίας να προωθήσει ειρηνικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι δυο χώρες πραγματοποίησαν (5 και 6, αντίστοιχα) πυρηνικές δοκιμές. Οι κυβερνήσεις Νέου Δελχί και Ισλαμαμπάντ έχουν προτείνει διαφορετικές ημερομηνίες και τοποθεσίες για την επανάληψη των μεταξύ τους συνομιλιών που έχουν παγώσει, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει σημειωθεί πρόοδος.

Η Σρι Λάνκα θα φιλοξενήσει στο Κολόμπο Τριήμερη Διάσκεψη Κορυφής της εφταεθνούς Ενωσης Περιφερειακής Συνεργασίας της Νότιας Ασίας (SAARC).

Η Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία, απαντώντας στην έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Ινδία, κατέστησε ξανά χτες σαφή την πρόθεσή της να συνεχίσει τη συνεργασία με το Νέο Δελχί στον τομέα.

Κατά τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βαλερί Νεστερούτσκιν, η Ρωσία θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Κουντανκούλαμ, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της Νότιας Ινδίας.

Η σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη Κυριακή στο Νέο Δελχί από τον Ρώσο υπουργό Ατομικής Ενεργείας Εβγκένι Αντάμοφ είναι συμπληρωματική προηγούμενης συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το 1988 από την τότε Σοβιετική Ενωση.

Προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τη Ρωσία να ακυρώσει το πρόγραμμα, που προβλέπει την κατασκευή δύο αντιδραστήρων, μετά τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Ινδία τον περασμένο μήνα.

"Καλέσαμε τη Ρωσία να μη συνεχίσει την πυρηνική της συνεργασία με την Ινδία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν. "Αυτό στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή για τις προσπάθειές μας στη μάχη κατά της διάδοσης των πυρηνικών", πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ