Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικές πιέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δυτικοί αξιωματούχοι συνέχιζαν την "πίεση σε διπλή κατεύθυνση", τόσο προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και προς τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς, προκειμένου να τους πειθαναγκάσουν να "κάνουν περισσότερα..." στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε ότι έχει υλοποιήσει την απαίτηση - "κλειδί" στη συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς, να αποσύρει δηλαδή τις ειδικές της δυνάμεις από την επαρχία. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Vecernje Novosti" έγραψε, βασιζόμενη σε πληροφορίες στρατιωτικών πηγών, ότι όλα τα στρατεύματα που στάλθηκαν στην επαρχία για την περιστολή της εξέγερσης των Αλβανών Κοσσοβάρων από το Φλεβάρη έχουν αποσυρθεί και μόνο οι αστυνομικές δυνάμεις, που προϋπήρχαν, παραμένουν στην περιοχή.

Το NATO και δυτικές κυβερνήσεις "αμφισβητούν πάντως τους ισχυρισμούς", σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι "η απειλή αεροπορικών επιδρομών εναντίον σερβικών θέσεων παραμένει" αν δεν πληρωθεί το αίτημα της συμφωνίας της 12ης Οκτώβρη. Στο μεταξύ ο Αμερικανός απεσταλμένος Κρις Χιλ και Ευρωπαίοι πρεσβευτές συναντήθηκαν στην Πρίστινα με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, επιχειρώντας να τον πείσουν να ξαναρχίσει συνομιλίες με το Βελιγράδι.

"Θορυβημένοι" από τη σποραδική βία στο Κόσσοβο, οι διπλωμάτες πιέζουν ώστε να μη συνεχιστούν οι επιθέσεις από πλευράς τμημάτων του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) που "θέτουν εν αμφιβόλω" την πολιτική λύση.

"Ζητούμε από το λαό του Κοσσόβου και ειδικά τους ενόπλους να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόκληση", είπε ο Βόλφγκανγκ Πέτρις, Αυστριακός πρεσβευτής στη Γιουγκοσλαβία κι απεσταλμένος της ΕΕ στο Κόσσοβο, μετά τη συνάντησή του με τον Ρουγκόβα.

Ομως το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσόβου, ανέφερε χτες ότι τέσσερα μέλη μιας αλβανικής οικογένειας - τρία παιδιά ανάμεσά τους - σκοτώθηκαν κι άλλα δύο τραυματίστηκαν όταν "άνδρες του Γιουγκοσλαβικού στρατού άνοιξαν πυρ" στην περιοχή της Ντζακοβίτσα. Η πληροφορία δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στο μεταξύ το επιχειρησιακό σχέδιο για την εναέρια επιτήρηση του Κοσσυφοπεδίου εγκρίθηκε χτες από το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η επιχείρηση φέρει την κωδική ονομασία "Αετίσιο Μάτι" και προβλέπει τη συμμετοχή 20 αναγνωριστικών αεροσκαφών.

Η Συμμαχία αποδέχτηκε συμμετοχή της Ρωσίας στην επιχείρηση, στην οποία θα μετέχουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οσον αφορά ψήφισμα του ΟΗΕ που να "κυρώνει" τη συμφωνία Χόλμπρουκ -Μιλόσεβιτς, αυτό έμοιαζε χτες να "κολλάει" λόγω των αντιρρήσεων Ρωσίας και Κίνας σε μια φραστική διατύπωση υπέρ στρατιωτικής δράσης, αν το Βελιγράδι παραβεί τη συμφωνία. Πάντως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ εξέφρασε "την πεποίθησή του" ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα ψηφίσουν απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα αποτελέσει "μια πρόσθετη πίεση προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο", όπως είπε χτες από το Βουκουρέστι.

Η Ρωσία απείλησε να ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης, που προβλέπει ενδεχόμενη προσφυγή στη βία, στην περίπτωση που το Βελιγράδι δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ο Κουκ τόνισε ότι η απόφαση "θα καθιστά σαφές ότι υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας". Ο Κουκ, ο οποίος είχε την Τρίτη συνομιλίες στα Σκόπια με τον διαπραγματευτή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Μεχμέτ Αγκάνι, και επέμεινε στην ανάγκη να οργανωθούν "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" στο Κόσσοβο, υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ