Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δύσκολες "αποστολές" σε μία λίαν επικίνδυνη ζώνη...

Ενα 24ωρο μετά την άφιξη των πρώτων ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι του περιοδικού "ΣΤΕΡΝ" σκοτώνονται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μία μέρα μετά ανακοινώνεται ο θάνατος δύο Κοσσοβάρων προσφύγων από έκρηξη νάρκης σε μεθοριακή περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και δύο μέρες μετά ο σοβαρότατος τραυματισμός δύο Ιταλών στρατιωτών σε περιοχή έξω από το Πετς, πάλι από έκρηξη νάρκης. Στις αρχές της βδομάδας εφημερίδα της Γλασκόβης δημοσιεύει πως δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από πυρά άγνωστου ένοπλου (ίσως ελεύθερου σκοπευτή). Εως να τελειώσει η πρώτη βδομάδα από την πρώτη ημέρα άφιξης των πρώτων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, είχε γίνει γνωστός ο θάνατος τουλάχιστον έξι Σέρβων αμάχων της επαρχίας από αντάρτες του "UCK", οι απαγωγές περίπου 20 άλλων, πάλι από μέλη της ίδιας οργάνωσης, πράξεις βανδαλισμών και εκφοβισμού μοναχών σε μοναστήρι του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου από περίπου 30 αντάρτες και ο άγριος ξυλοδαρμός 15 Τσιγγάνων στην πόλη Πρίζρεν από αντάρτες του "UCK", επειδή οι πρώτοι... θεωρήθηκαν φιλικά προσκείμενοι προς τους Σέρβους!

Περιστατικά όπως τα παραπάνω, που περιγράφουν σε αδρές γραμμές τα κρούσματα βίας στο Κοσσυφοπέδιο, δεν είναι σπάνια, αλλά τείνουν να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ειδησεογραφίας από τη μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς επαρχία. Εάν τα θύματα δεν τραυματίζονται ή σκοτώνονται από νάρκες, θα πέφτουν θύματα πυρών ανδρών του "UCK" ή ρίψεις βλημάτων στον αέρα από ελεύθερους σκοπευτές αγνώστου, προς το παρόν, ταυτότητας. Αν είναι ένα τουλάχιστον πράγμα καθαρό στο ισοπεδωμένο, ως επί το πλείστον, από τις ΝΑΤΟικές βόμβες, Κοσσυφοπέδιο, είναι το ακόλουθο: Η περιοχή είναι μία λίαν επικίνδυνη ζώνη, αφενός, γι' αυτούς που ζούσαν εδώ και αιώνες σ' αυτή τη γη (Κοσσοβάροι Αλβανοί πρόσφυγες που επιστρέφουν ατάκτως και κατά κύματα παρά τους κινδύνους, στην κόλαση των κατεστραμμένων σπιτιών, και Σέρβοι Κοσσοβάροι που εγκαταλείπουν άρον - άρον τις εστίες τους από το φόβο πράξεων αντεκδίκησης των ανταρτών του "UCK") και αφετέρου για τις δυνάμεις κατοχής!

Τα προβλήματα των Κοσσοβάρων Αλβανών που επιστρέφουν...

Οι μεν Κοσσοβάροι Αλβανοί επιδιώκουν τον επαναπατρισμό τους με κάθε κόστος, περνώντας τα μεθοριακά φυλάκια της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας κατά χιλιάδες. Η αρχική λαχτάρα στη θέα του τελικώς κατεστραμμένου σπιτιού αντικαθίσταται από την απελπισία και την απόγνωση της παντελούς έλλειψης τρεχούμενου νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν και από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία προβάλλονται εντέχνως και σχεδόν αποκλειστικά οι μαρτυρίες Κοσσοβάρων Αλβανών για τάχα αποτρόπαια εγκλήματα και μαζικές εκτελέσεις ομοεθνών τους από σερβικές ομάδες, η σχεδόν ολική ισοπέδωση κάθε πόλης και χωριού του Κοσσυφοπεδίου από τις ΝΑΤΟικές βόμβες των 70 και πλέον ημερών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ακόμη και εάν "υπονομεύεται" - τρόπον τινά κυρίως με τη "μέθοδο της αποσιώπησης"... Ετσι, ουσιαστικά, μερικές χιλιάδες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, που έχουν ήδη επιστρέψει, είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν τη ζωή τους σε συνθήκες κόλασης.

...και το μαζικό κύμα Σέρβων προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου!

Ωστόσο, εξίσου σκληρή μοίρα αντιμετωπίζει η σερβική κοινότητα της επαρχίας, η οποία προ του πολέμου, αποτελούσε το περίπου 10% του πληθυσμού (περίπου 200.000 άτομα). Μέσα στην πρώτη βδομάδα άφιξης των πρώτων ΝΑΤΟικών δυνάμεων και των ανταρτών του "UCK" είχαν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς περισσότεροι από 50.000 Σέρβοι άμαχοι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, έσπευδαν να ακολουθήσουν τις αυτοκινητοπομπές των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων, προκειμένου να αισθανθούν κάποια στοιχειώδη ασφάλεια από ενδεχόμενες πράξεις βίας των ανταρτών.

Την ίδια ώρα, ο ξεριζωμός της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου συνοδεύεται από τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς για παροχή εγγυήσεων προστασίας στις μειονότητες όχι μόνον των Σέρβων, αλλά και άλλων εθνικοτήτων και από τις λεκτικές διαβεβαιώσεις των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων της "KFOR" πως αυτό θα καταστεί δυνατόν άμα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξης όλων των δυνάμεων κατοχής... Και οι ΗΠΑ; Που υποτίθεται πως ξεκίνησαν τις επιδρομές για τα... ανθρώπινα δικαιώματα; Τι λένε για το κύμα των χιλιάδων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου;

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον αφού επαναλάβουν το τροπάριο περί εξασφάλισης των εναπομεινάντων Σέρβων, με την ολοκλήρωση ανάπτυξης των ξένων στρατευμάτων, προβλέπουν (όπως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, την περασμένη Παρασκευή) πως "μάλλον θα επιστρέψουν γιατί στην υπόλοιπη Σερβία τους περιμένει ακόμα χειρότερη μοίρα", μιας που για διάφορους λόγους και δη εξαιτίας της παραμονής στην εξουσία του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το Βελιγράδι "δεν πρόκειται να πάρει ούτε σεντς" οικονομικής βοήθειας... Για μία ακόμη φορά, καταρρέουν οι μάσκες υποκρισίας που φορούν οι αξιωματούχοι του "Λευκού Οίκου" και γίνονται σαφείς οι επιδιώξεις ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από τις ΗΠΑ!

Πολλαπλώς επικίνδυνη η "αποστολή" στρατού κατοχής

Οσον αφορά τώρα τις δυνάμεις κατοχής... Αυτές (περισσότερο οι απλοί στρατιώτες παρά οι στρατηγοί), παρά την έπαρση και τη σιγουριά του "νικητή" των πρώτων ημερών, θα νιώσουν σιγά - σιγά στο πετσί τους πως αυτή η αποστολή δεν είναι απλός περίπατος για την επιβολή της ειρήνης στην εξοχή... Κύρια, γιατί, πολλά από τα προβλήματα δε θα πολλαπλασιαστούν μόνον από την έναρξη της λεγόμενης φάσης "αποστρατιωτικοποίησης" (δηλαδή κατάσχεση μόνον του "βαριού οπλισμού"!) των ανταρτών του "UCK".

Οι αντιφάσεις και οι διαφωνίες που έγιναν έστω και θολά ορατές καθ' όλη τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών (γκρίνιες και διαφωνίες μεταξύ των μελών της "Συμμαχίας" και την κατά κάποιο τρόπο δημιουργία "δύο στρατοπέδων" μεταξύ των Αμερικανών και Βρετανών απ' τη μια, και των Γάλλων, Ιταλών ή Γερμανών απ' την άλλη) θα επαναληφθούν και σ' αυτή την περίπτωση της υποτιθέμενης "ειρήνευσης" στην περιοχή. Ηδη, η αξιοπαρατήρητη "σπουδή" των Βρετανών για τον εντοπισμό μαζικών ταφών και εκτελέσεων Κοσσοβάρων Αλβανών, (όπερ υποδαυλίζει πράξεις βίας και μίσους μεταξύ Σέρβων και Αλβανών), αντιμετωπίζεται με σημαίνουσα "επιφύλαξη" από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Γαλλίας (θυμίζουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου πρωθυπουργού Ζοσπέν και του στρατηγού Ξαβιέ Ντελκούρ) και την επισήμανση πως πραγματικός σκοπός των δυνάμεων "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο "θα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας και όχι η αναζωπύρωση της βίας".

Οσο για τους περίπου 200 Ρώσους, που προκατέλαβαν τα στρατεύματα της "KFOR"; Αυτοί όχι μόνον προκάλεσαν μία θεαματική "έκπληξη" για τις δυνάμεις του (Βρετανού) διοικητή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, στρατηγού Μάικ Τζάκσον, αλλά και αποτελούσαν έως τα τέλη της βδομάδας το κεντρικό θέμα ενός πολιτικο -στρατιωτικού "θρίλερ" μαραθώνιων αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, στο Ελσίνκι, με κάθε λογής σενάρια να προδιαγράφουν έως και απίθανους συνδυασμούς (όπως από κοινού διοίκηση του γερμανικού τομέα στο Κόσσοβο μεταξύ Ρώσων και Γερμανών)... Η συμφωνία που θα ρυθμίζει τη δράση και διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων σίγουρα θα λυθεί στα χαρτιά. Μόνον που, στην πράξη, τα πράγματα ίσως εξελιχθούν διαφορετικά...

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ