Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τίποτα δεν έχει αλλάξει

Στην Ισπανία το Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ κατάφερε να διατηρήσει τη δύναμή του πλησιάζοντας το 40%, τόσο στα ποσοστά που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές όσο και στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. "Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα καθαρό δείγμα στήριξης της κυβέρνησης και του Λαϊκού Κόμματος σε όλα τα επίπεδα", θα δηλώσει την επαύριο των εκλογών ο επικεφαλής της λίστας Λογιόλα ντε Παλάτσιο,επισημαίνοντας μάλιστα ότι το κόμμα του κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά από τους σοσιαλιστές σε σχέση με τις εθνικές εκλογές από μία σε τέσσερις μονάδες.

Το παράδοξο (;) είναι ότι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα βγήκε πανηγυρίζοντας για το 35,3% που συγκέντρωσε, αφού τα ηγετικά στελέχη του βρήκαν ένα άλλο τέχνασμα για τονίσουν την άνοδό τους! Οτι σε σχέση με τις ευρωεκλογές του '94 κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά από 9,5 μονάδες σε 4,5%. Μεγάλο τμήμα του ισπανικού Τύπου τους ακολούθησε στις "παραισθήσεις τους", τονίζοντας την τάση ενίσχυσης που εμφανίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ισως βλέποντας την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μπορεί οι αναλύσεις τους να μη στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά στη δυνατότητα της άγρας ψήφων που απορρέει από την καταποντισμό της Ενωμένης Αριστεράς - ΚΚ Ισπανίας και άλλα κόμματα της Αριστεράς - που με λόγο γενικόλογο και ασαφή δεν μπόρεσε να προσεγγίσει ούτε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς. Η Ενωμένη Αριστερά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 5,77%, σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων από τις ευρωεκλογές του 1994 και περίπου τους μισούς από τις βουλευτικές εκλογές του 1996.

Σημαντική επιτυχία και για τη συνασπισμό "Εουσκάλ Εταριρόκ" - η μετονομασία του Ερι Μπατασούνα, πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ - που για πρώτη φορά καταφέρνουν να στείλουν βουλευτή στο Ευρωκοινουβούλιο, αλλά ήδη και η δύναμή του αυξάνεται στις τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα της χώρας των Βάσκων.

Στην Πορτογαλία το όνομα του Μάριο Σοάρες έκανε τη διαφορά. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της χώρας, επικεφαλής της λίστας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επικρατήσει κατά κράτος, συγκεντρώνοντας το 43% και εμμέσως ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Γκουτέρς που έχει συνδέσει την τύχη της κυβέρνησης με την "Ατζέντα 2000", προσδοκώντας την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το έδαφος που έχασαν τα δεξιά κόμματα, καθώς τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) όσο και το Λαϊκό Κόμμα (PP/CDS) είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται.

Θετικό το αποτέλεσμα για το ΚΚ Πορτογαλίας, που μαζί με τους Πράσινους αποτελούν τον Ενωτικό Δημοκρατικό Συνασπισμό, αφού μέσα σε αυτή την "πανεθνική λαίλαπα" του Σοάρες, κράτησαν τις δυνάμεις τους συγκεντρώνοντας το 10.32%, ποσοστό ανάλογο με τις ευρωεκλογές του '94 και σαφώς υψηλότερο από των βουλευτικών του '95.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ