ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος, στη Βουλή

Τη διακοπή της κατασκευής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ζητάει το ΚΚΕ, θέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά θέματα για την ανάπτυξη της ΔΕΗ στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της επιχείρησης και της χώρας και όχι των πολυεθνικών. Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή και προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και Σταύρος Παναγιώτου. Στην Ερώτηση αναφέρεται:

"Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προωθείται η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 480.000 κιλοβάτ. Οπως μάλιστα αναφέρουν οι πληροφορίες, η ανάθεση του έργου προωθείται σε όμιλο, ο οποίος εξυπηρετεί - όπως και στη Φλώρινα - τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Κοπελούζου.

Σχετικά με τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

α) Είναι επιζήμια για την εθνική οικονομία η επιμονή εκτεταμένης χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενεργοβόρος αναίτια χρήση, αφού το φυσικό αέριο μπορεί να διανεμηθεί για θερμικές χρήσεις, με πολύ καλύτερη ενεργειακή απόδοση και πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας μας. Μόνο οι πολυεθνικές κερδίζουν απ' αυτή τη χρήση.

β) Ειδικά η κατασκευή και λειτουργία μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, είναι σκέτος παραλογισμός, αφού ουσιαστικά το μέγιστο μέρος παραγωγής της στέλνεται στη Νότια Ελλάδα, αυξάνοντας σε εθνικό επίπεδο το κόστος της κιλοβατώρας. Ταυτόχρονα η μονάδα φυσικού αερίου δε θα βοηθήσει τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή, αφού σ' αυτές τις μονάδες εργάζονται μόνο λίγες δεκάδες εργαζομένων κι απ' αυτούς οι περισσότεροι είναι εξειδικευμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μετακινηθούν από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αλλά και η ίδια η κατασκευή του σταθμού φυσικού αερίου, ελάχιστη απασχόληση και για πολύ λίγο διάστημα θα προσφέρει, αφού ουσιαστικά οι μονάδες του σταθμού έρχονται προκατασκευασμένες.

γ) Ασφαλώς απαιτείται η κατασκευή κλάδου φυσικού αερίου για να τροφοδοτεί την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μάλιστα ως την Ορεστιάδα προκειμένου να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής. Ομως - όπως αναφέρθηκε προηγούμενα - δεν πρέπει να κατασκευαστεί ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός φυσικού αερίου. Αν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ κρίνουν απαραίτητη την κατασκευή μονάδας στην περιοχή της Θράκης, για λόγους αξιοπιστίας της τροφοδότησης της περιοχής, θα ήταν προτιμότερο να επιλεγεί λιθανθρακικός σταθμός κοντά σε παραλία. Και τούτο επειδή έτσι θα παράγεται φθηνότερη κιλοβατώρα, θα απασχοληθούν για την κατασκευή του σταθμού χιλιάδες εργαζόμενοι για ένα διάστημα 3 - 4 ετών, ενώ για τη λειτουργία του απαιτούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, που στην πλειοψηφία τους θα προέρχονται από το ντόπιο εργατικό δυναμικό.

δ) Επιπλέον, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και η μονάδα αυτή (όπως και της Φλώρινας) είναι υπερτιμημένη, ενώ η εισήγηση προς το ΔΣ της ΔΕΗ, διατυπώνει την πρόταση με φρασεολογία που δείχνει επιφύλαξη ως προς την τιμή της προσφοράς. Φαίνεται ότι το νέο σκάνδαλο εκκολάπτεται.

ε) Τέλος, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ΔΕΗ δεν έχει ολοκληρωμένο δεκαετές πρόγραμμα, που όπως παλιότερα εγκρινόταν από την κυβέρνηση. Προκαλεί ανησυχία, η προσθαφαίρεση μονάδων της ΔΕΗ χωρίς συγκεκριμένα συνολικό μακροχρόνιο σχεδιασμό. Με τι κριτήρια άραγε γίνονται αυτές οι προσθαφαιρέσεις; Πού τελικά θα οδηγήσουν τη ΔΕΗ και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό, ο οποίος τελικά θα πληρώσει τη ζημιά;

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Σκέπτεται η κυβέρνηση να σταματήσει την προώθηση της κατασκευής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή;
  • Προβλέπει η κυβέρνηση την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου για την τροφοδότηση όλης της Θράκης;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να κατασκευάσει λιθανθρακικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό ή υδροηλεκτρικό σταθμό στη Θράκη;
  • Δεδομένου ότι το σύνολο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι και πρέπει να παραμείνει στη ΔΕΗ και εν πάση περιπτώσει η ΔΕΗ, σαν επιχειρηματικός κολοσσός που είναι, πρέπει ν' αναπτύσσεται με μακροχρόνιο προγραμματισμό, ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε η ΔΕΗ να καταρτίσει και να υποβάλλει το ταχύτερο πρόγραμμα, δεκαετές (τουλάχιστον), για να βελτιστοποιηθεί μακροχρόνια η λειτουργία της επιχείρησης;".
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα κονδύλια επιδότησης για επιχειρηματίες

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας (ΕΠΒ) εντάχθηκαν οι προτάσεις 23 πιστωτικών συνεταιρισμών απ' όλη τη χώρα, που θα χρηματοδοτηθούν από το ανάλογο κονδύλι για την "ενίσχυση πιστωτικών συνεταιρισμών". Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων ανέρχεται σε 1,2 δισ. δρχ. και το πρόγραμμα θα επιδοτήσει το 50%. Σ' αυτό εντάχθηκαν προτάσεις από 22 νομούς της χώρας. Από το σύνολο των προτάσεων που εντάχθηκαν, οι 9 αφορούν νομούς της Μακεδονίας, 2 της Θεσσαλίας, 3 της Στερεάς Ελλάδας, 3 της Ηπείρου, 3 της Πελοποννήσου, 2 της Αττικής και 1 των νησιών του Αιγαίου, ενώ οι 8 από αυτές αφορούν νεοϊδρυόμενους πιστωτικούς συνεταιρισμούς.

Στο ΕΠΒ προβλέπονται δύο ακόμα "δράσεις" - κατά την προσφιλή διατύπωση των"εκσυγχρονιστών - που αφορούν χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η πρώτη αφορά την ίδρυση Εταιριών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, στην οποία έχουν υποβληθεί 9 προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Η δεύτερη, τη δημιουργία του συστήματος Αμοιβαίων Εγγυήσεων με την ίδρυση των Εταιριών Αμοιβαίων Εγγυήσεων και του Ταμείου Αντεγγύησης. Η έναρξη εφαρμογής του συστήματος αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο. Και οι τρεις δράσεις συνολικά θα αφορούν συνολικό ύψος επένδυσης 25 δισ. δρχ.

Επίσης, χτες ανακοινώθηκε η υπογραφή της χρηματοδότησης 49 επιχειρήσεων με κονδύλι από το ΕΠΒ στα πλαίσια της ενέργειας "Πρότυπα Εργα Ηλεκτρονικού Εμπορίου". Οι επιχειρήσεις έχουν υποβάλει προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. δρχ. από τα οποία το δημόσιο θα επιδοτήσει τα μισά, δηλαδή 1,5 δισ. δρχ. Στην πραγματικότητα, ρίχνοντας κανείς μια ματιά στις επιχειρήσεις που θα πάρουν την επιδότηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όταν η κυβέρνηση, με τη βοήθεια και συνδικαλιστικών ηγεσιών των εμπόρων, έκανε λόγο για ενίσχυση του... εκσυγχρονισμού και της ανταγωνιστικότητας των "μικρομεσαίων επιχειρήσεων", άφηνε απ' έξω τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου. Αποδείχτηκε και πάλι ότι η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "μικρομεσαίες επιχειρήσεις" αναφέρεται στη γνωστή βιομηχανία ΔΕΛΤΑ, στον Κωτσόβολο, στο Ράδικο Κορασίδης, στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στην τράπεζα Χίου, στην Τζόνσον και Τζόνσον Ελλάς κ. ο. κ. που θα καρπωθούν ωραία ωραία το 1,5 δισ.

Συνεχίζεται η ληστεία με τους κρατικούς τίτλους

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν τα επιτόκια και στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και ύψους 50 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο που πρόσφεραν οι συμμετέχουσες τράπεζες ανήλθε στο 11,52%, ενώ δόθηκαν και προμήθειες 0,25%. Το συνολικό ύψος των προσφορών ανήλθε σε 135,7 δισ. δραχμές, ενώ έγινε αποδεκτό ποσό ύψους 53,2%. Σε σχέση με τη δημοπρασία που είχε γίνει στις 13/7 παρατηρείται μια μικρή αποκλιμάκωση του επιτοκίου από το 11,7% στο 11,52%. Το ελληνικό δημόσιο (οι Ελληνες φορολογούμενοι δηλαδή) συνεχίζουν να πληρώνουν το χαράτσι των υψηλών επιτοκίων που εκβιαστικά διαμορφώνουν οι συμμετέχουσες, στις δημοπρασίες, τράπεζες. Πρόκειται για τα υψηλότερα επιτόκια σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν διπλάσια από τον επίσημο πληθωρισμό. Στη διαμόρφωση υψηλών επιτοκίων συναινεί και οι πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία στις παρεμβάσεις της στη διατραπεζική αγορά (πρόκειται για την αγορά όπου συμμετέχουν τράπεζες ελληνικές και ξένες) προσφέρει επιτόκια 13%, προσφέροντας έτσι άλλοθι στις εμπορικές τράπεζες να ζητούν υψηλά επιτόκια στις δημοπρασίες των κρατικών τίτλων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ
"Εισβολή" 130 δισ. σε συνάλλαγμα

Μαζική εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους 130 δισ. δραχμών (περίπου 350 εκατ. δολάρια) εκδηλώθηκε χτες, κάτι που ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδας να παρέμβει, ώστε να διατηρηθεί η ισοτιμία της δραχμής, αφού το ελληνικό νόμισμα παρουσίασε ανοδικές τάσεις, τόσο ως προς το δολάριο, όσο και ως προς το γερμανικό μάρκο.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο λόγος, για τον οποίο οι ξένοι κερδοσκοπικοί οργανισμοί επέλεξαν τη χτεσινή μέρα να εισάγουν συνάλλαγμα, δεδομένου ότι τόσο η κίνηση στο Χρηματιστήριο δεν παρουσίασε ιδιαίτερη δραστηριότητα (άρα δεν τοποθετήθηκαν σε μετοχές), ενώ η δημοπρασία των επταετών ομολόγων για τα οποία ενδιαφέρονται οι ξένοι, λόγω των υψηλών επιτοκίων, πρόκειται να γίνει στις 11 Αυγούστου.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα υψηλά επιτόκια, τόσο στη διατραπεζική αγορά, όσο και αυτά που διαμορφώνονται στις δημοπρασίες των κρατικών τίτλων, καθώς και οι έντονες κερδοσκοπικές τάσεις στην οδό Σοφοκλέους είναι τα βασικά αίτια της αθρόας εισροής των κεφαλαίων, κάτι που δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ