ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πείσμα ενάντια στο έκτρωμα

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, Αθήνας και Πειραιά έδωσαν μαχητικό αγωνιστικό "παρών" στη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Προκλητική αστυνομική παρουσία στη Βουλή

Μαχητική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις, έδωσαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι της Αττικής, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων Αθήνας και Πειραιά,στην πλατεία Κάνιγγος στις 7μ.μ. Μετά τη συγκέντρωση, που ξεχώρισε για την ένταση των συνθημάτων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις, ακολούθησε μια εξίσου μαχητική πορεία από τους διαδηλωτές, εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, νέους, προς τη Βουλή, όπου κατατέθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Την αγωνιστική "σκυτάλη" παίρνουν σήμερα εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Πάτρα κ.α.

Με τους συγκεντρωμένους να βροντοφωνάζουν "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο",ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης, Τ. Γόντικας,από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων,έδωσε το βασικό στίγμα της συγκέντρωσης. Χαιρέτισαν επίσης, οι Αλ. Λεβεντέρης,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους δήμους του Θριασίου και Χάρης Χαλβατζόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΣΑΚ, ο υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης,ο αντιδήμαρχος του δήμου Ν. Λιάπης,ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης Λ. Απολωνάτος,ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ Λ. Γαλανόπουλος και πολλών άλλων σωματείων.

Συσπείρωση κι αγώνας

Πολλές φορές διακόπηκε ο Τ. Γόντικας από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων, μερικά από τα οποία ήταν τα "Η εργατιά παλεύει και απαιτεί το νομοσχέδιό τους να καταργηθεί", "Αγώνας ενωμένος, αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Αυτή η πολιτική η αντεργατική, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί". Ξεχώρισε επίσης το "ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών".

"Σας καλούμε σε συνεχή συσπείρωση και συντονισμό για το γκρέμισμα αυτής της πολιτικής που γεννά τέτοια νομοσχέδια, πολιτικής που ξεδιπλώνει γενική επίθεση στην εργατική τάξη", τόνισε ο ομιλητής, συνεχίζοντας: "Με πείσμα παλεύουμε ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να πετύχει τη συνολική και ανεμπόδιστη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, που θέλει τον εργάτη υποταγμένο στους στόχους της εργοδοσίας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: "Η στάση όμως των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων είναι τέτοια, που δύσκολα χαρακτηρίζεται με καθημερινές απλές εκφράσεις. Θεωρούμε καθοριστικό, πρωταγωνιστικό το ρόλο τους στο πέρασμα αυτής της αντεργατικής πολιτικής και των στόχων της εργοδοσίας", για να προσθέσει ότι διαφορετική θα ήταν η κατάσταση "αν δεν είχε γίνει σχεδιασμένη και συστηματική προσπάθεια να απομακρύνουν τη σκέψη του εργαζόμενου από τους υπεύθυνους της κάθε αντεργατικής θύελλας που ερχόταν, αν δεν έσπερναν το ζιζάνιο της "κοινωνικής συναίνεσης και διαλόγου", της "συνυπευθυνότητας" του εργάτη για την κρίση".

Ο Τ. Γόντικας υπογράμμισε επίσης: "Καλούμε όμως όλους τους εργαζόμενους που έχουν καταλάβει τους στόχους του νομοσχεδίου, που είναι ενάντιά του, με τον αγώνα, αλλά και με την ψήφο τους να καταδικάσουν, στα συνδικάτα και τις δημοτικές εκλογές, όλους εκείνους που στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο".

Η κυβέρνηση δουλεύει πυρετωδώς "για να αντιμετωπίσει τον εχθρό εργάτη", τόνισε στο χαιρετισμό του ο Αλ. Λεβεντέρης,που άσκησε έντονη κριτική και στις "ηγεσίες των δήθεν εκπροσώπων των εργαζομένων σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, όργανα στημένα, στιγματισμένα στη συνείδησή μας". Υπογράμμισε, ακόμα ότι θα υπάρξει αντίσταση από τους εργαζόμενους στα σχέδια της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο μονόδρομο της ΟΝΕ και σε όλους τους μηχανισμούς τους. Στάθηκε επίσης στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδέοντάς τη με το αντεργατικό νομοσχέδιο. Τέλος, τόνισε ότι "αυτό το νομοσχέδιο δε θα περάσει στη ζωή", όπως και όλη η αντεργατική πολιτική.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Χάρης Χαλβατζόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, κατάγγειλε την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να ψηφίζει μέσα στον Αύγουστο νομοσχέδια, "σαν και αυτό που γυρίζει τις εργασιακές σχέσεις έναν αιώνα πίσω". Συνέχισε αναφερόμενος στην κοινότητα συμφερόντων μεταξύ εργαζομένων και ΕΒΕ, τονίζοντας "η ΟΒΣΑ γνωρίζει καλά τους συμμάχους της και δηλώνει σήμερα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στον αγώνα σας. Οταν δεν έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι". Κατέληξε, σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συμμαχία όλων των στρωμάτων που πλήττονται από αυτή την πολιτική για να αποτρέψουν τη λαίλαπα.

Το ψήφισμα

"Θα υπερασπιστούμε τα κατακτημένα δικαιώματά μας και θα παλέψουμε για διεύρυνσή τους και κατάκτηση όσων δικαιούμαστε", υπογράμμιζε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που σαν στόχους του νομοσχεδίου εντόπιζε: "Την κατάργηση του 8ωρου, την προώθηση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους. Τη συνεχή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Την κατάργηση των ΣΣΕ. Την ίδρυση ιδιωτικών (δουλεμπορικών) γραφείων ευρέσεως εργασίας".

Η πορεία

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, από Πατησίων και Σταδίου, στην οποία κυριάρχησαν ανάλογα συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό ήταν και το πανό των επιτροπών νέων, σωματείων Αθήνας,το οποίο ανέφερε: "Οχι στο εμπρηστικό νομοσχέδιο, δε θα αφήσουμε να γίνουν στάχτη τα εργασιακά μας δικαιώματα". Πολλά ακόμα πανό, από διάφορους εργασιακούς χώρους, εξέφραζαν την αντίθεση των συγκεντρωμένων στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Την πορεία "υποδέχτηκε" έξω από τη Βουλή ισχυρή αστυνομική δύναμη των ΜΑΤ, η οποία είχε αποκλείσει την πρόσβαση των διαδηλωτών με αστυνομικές κλούβες και ήταν έτοιμη να χτυπήσει, αφού είχαν φορεθεί και οι αντιασφυξιογόνους μάσκες! Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων, που βροντοφώναξαν "Στείλτε τα ΜΑΤ να σβήσουν τις φωτιές και όχι να χτυπάνε τους διαδηλωτές".

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του και με τον βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπη,που δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΝΑΙ είπαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Συζητήθηκαν χτες στη Βουλή τα άρθρα για τις εργασιακές σχέσεις που εμπεριέχονται στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις, που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των συνδικάτων, αλλά και τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και είναι ο αντεργατικός πυρήνας του νομοθετήματος, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση τού υπό ψήφιση νόμου στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, που ανέδειξε ότι "καλά κρατεί" η εσωκομματική πειθαρχία στο κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε χτες το πρωί, σε σύνολο 94 βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 52 βουλευτές ενώ 42 καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Μερικά απασχολούμενος... μερικά άνθρωπος

Τη συνολική καταδίκη των 4 πρώτων άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις εκ μέρους του ΚΚΕ, κατήγγειλε στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, τονίζοντας για μια φορά ακόμα τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και την ανάγκη να καταργηθεί από τους αγώνες των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στο θέμα της μερικής απασχόλησης ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δε συμφωνούμε σαν αρχή με τη μερική απασχόληση. Οδηγούμαστε στη λογική να είναι μερικά αμειβόμενος, μερικά απασχολούμενος, μερικά ασφαλισμένος, μερικά.... μερικά.... μερικά άνθρωπος. Μα είναι λογική αυτή, για να προσεγγίζει κάποιος μια κοινωνική οικονομική πραγματικότητα; Δηλαδή ένας άνθρωπος, τρώει 15 μέρες το μήνα, αν υπολογίσουμε τη μερική απασχόληση σε μηνιαία βάση; Και τις τριάντα μέρες τρώει κ. υπουργέ και το ξέρετε καλά αυτό, δε γίνεται αλλιώς θα πάθει αυτό που έπαθε το γαϊδούρι του Χότζα".

Παράλληλα, όσον αφορά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ότι δεν καταργεί το 8ωρο απλά κάνει "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, σχολίασε: "Τι κάνει η κυβέρνηση; Ερχεται και λέει ότι εγώ κάνω το συνολικό χρόνο δέκα ώρες τη μια φορά, έξι, επτά ώρες την άλλη φορά. Στην ουσία καταργεί το δικαίωμα- γιατί περί δικαιώματος πρόκειται - της διεκδίκησης της υπερωριακής αμοιβής του εργάτη, της αμοιβής για την υπερεργασία. Δίνει δηλαδή η κυβέρνηση με μία απόφασή της δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές στους εργοδότες. Μπορεί να τα λογαριάσει κανείς εάν πάει στο υπουργείο Εργασίας και κοιτάξει πόσες ήταν οι υπερωρίες συνολικά φέτος - τυπικά, βέβαια, γιατί υπάρχουν κι άλλες που δεν καταγράφονται από τους εργοδότες. Γιατί; Γιατί τους τα χαρίζετε όλα αυτά; Εδώ φαίνεται κιόλας ποιος είναι με ποιον".

Εντονη επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους σχεδιασμούς της εξαπέλυσε χτες και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής στην ομιλία του, λέγοντας ότι "η διαφορά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ζητούν άμεση και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ενώ εσείς πηγαίνετε μεθοδευμένα στον ίδιο στόχο, χωρίς να βιάζεστε, γι' αυτό και σας έχουν επιλέξει για να μη δημιουργείτε ακριβώς αυτές τις κοινωνικές εκρήξεις".

Επίσης στην προχτεσινή του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, αναφερόμενος στα άρθρα που προβλέπουν τη θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, τόνισε ότι επί της ουσίας υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου". Στόχος είναι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με πρόφαση την καταπολέμηση της ανεργίας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως έχουν οριστεί σε προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του: "Για μας, κύριοι βουλευτές, το νομοσχέδιο αυτό και ιδιαίτερα αυτό το άρθρο δίνει ένα διπλό κίνητρο στους εργοδότες. Από τη μια να αντλήσουν μερικά δισεκατομμύρια δραχμές από τα κονδύλια για την απασχόληση και λοιπά και από την άλλη να ποδοπατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα". Παράλληλα, σχολιάζοντας την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει τόνισε πως "η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο... πρωτοσύγκελος της Εκκλησίας θα θεσμοθετήσουν, θα αποφασίσουν για τον κατακερματισμό των κεκτημένων, θα αποτελέσουν τη δαμόκλειο σπάθη, για να κόψουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων", προσθέτοντας ότι η επέκταση του μέτρου θα γίνει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας.

Κόντρα... για τον Ανδρέα

Η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα και τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου καθώς και τον υφυπουργό Χρήστο Πρωτόπαππα, σχετικά με το ποιος... υλοποιεί και εκπροσωπεί την πολιτική του... Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε την προσοχή στη χτεσινή συνεδρίαση.

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου αναφερόμενος στον Δ. Τσοβόλα, είπε χαρακτηριστικά: "Αλήθεια τι σχέση έχετε εσείς με το ΠΑΣΟΚ; Θυμάστε πότε εγκαταλείψατε το ΠΑΣΟΚ και πότε καταθέσατε την αχαριστία σας; Οταν ήταν παρών ο Ανδρέας Παπανδρέου". Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας ανταπάντησε, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης "συντηρητική" και "δήθεν εκσυγχρονιστική πολιτική".

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιδίωξε για μια ακόμα φορά να το εμφανίσει ως νόμο εξασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας δε δίστασε να πει ότι το εν λόγω νομοθέτημα αποτελεί... συνέχεια των αγώνων του ως προέδρου της ΓΣΕΕ!

Σήμερα "Οχι" από τη Θεσσαλονίκη
  • Συγκέντρωση κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου οργανώνει σήμερα στις 7.30μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων
  • Εκδηλώσεις καταδίκης και σε Πάτρα, Βόλο, Καρδίτσα, Ζάκυνθο

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου γίνονται και σήμερα σε αρκετές πόλεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.Για την προετοιμασία της, συνεχίστηκαν και χθες οι εξορμήσεις συνδικαλιστών στον Εύοσμο, την Πολίχνη και στο Κορδελιό, ενώ σήμερα το πρωί γίνεται πανεξόρμηση στο Βαρδάρι". Ο Σωτήρης Κανούλας,μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της γραμματείας της ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης, σημειώνει σχετικά: "Εκτός από αυτή τη δραστηριότητα, κάθε σωματείο χωριστά αναπτύσσει δράση, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να συμμετέχουν μαζικά. Από την πλευρά μας, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και να συνεχίσουν τους αγώνες τους, ώστε να καταστεί ανενεργός ο νόμος".

Στις 8.30 σήμερα το βράδυ,με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης.

Σε πικετοφορία καταδίκης προχωρούν στην Πάτρα,20 σωματεία της πόλης, για την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη μη εφαρμογή των ΤΣΑ. Αύριο Παρασκευή, 7 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από εκπροσώπους σωματείων της Πάτρας.

Πικετοφορία πραγματοποιούν στις 9μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και οι διοικήσεις των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων, εμποροϋπαλλήλων, ταχυδρομικών υπαλλήλων, υπαλλήλων εθνικής τράπεζας, ΕΤΕ - ΔΕΗ.

Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποιείται, σήμερα στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και στη συνέχεια πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

6 Αυγούστου 1945

Ο πυρηνικός τρόμος

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκεί στα νοτιοδυτικά της ερήμου, το μανιτάρι της πρώτης δοκιμής πυρηνικού όπλου, τυφλώνει πρόσκαιρα όσους την παρακολουθούν, από τις εκατοντάδες εκείνων, που, με επικεφαλής τον Οπενχάιμερ, ασχολήθηκαν στο Λος Αλάμος με την παραγωγή και τη χρησιμοποίησή του.

Οι μετρητές ισχύος καταγράφουν τις δαιμονικές δυνάμεις που εξαπολύθηκαν και που οι πρώτοι θεωρητικοί, μαζί και ο Αϊνστάιν, είχαν προβλέψει ήδη, με μαθηματικούς τύπους.

Μετά το πείραμα - έκρηξη, αρχέγονος τρόμος και ρίγος στη μυστική αμερικανική πυρηνική περιοχή. Κάποιος μιλάει για την πιο μαύρη στιγμή της ανθρωπότητας, κάποιοι άλλοι, "θεοφοβούμενοι" αυτοί, αναφέρονται σε σημεία και τέρατα της Αποκάλυψης.

Τώρα, (τότε δηλαδή), οι ερευνητές, οι θεωρητικοί, οι στρατιωτικοί, οι υπηρεσίες του απόρρητου μηχανισμού και βέβαια ο Ρούσβελτ στα αρχικά στάδια και ο αδίστακτος Χάρι Τρούμαν, στη συνέχεια, γνώριζαν απόλυτα τις τιτανικές δυνάμεις του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα. Γνώριζαν την τρομακτική φονικότητα και τις αλυσιδωτές συνέπειες της ραδιενέργειας. Και μ' αυτήν την πλήρη γνώση που καθιστά συντριπτική την ευθύνη τους, προχώρησαν στο μαύρο στίγμα της Ιστορίας, στον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η Ιαπωνία, σύμφωνα και με τα δικά τους στοιχεία, ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει. Για άλλους ήταν το μήνυμα, για τη σύμμαχο μεγάλη χώρα, τη Σοβιετική Ενωση, απέναντι στην οποία, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ - σε πρώιμο μάλιστα στάδιο "ύφαινε" το δυτικό "βελούδινο παραπέτασμα", διαποτισμένο από τη ραδιενέργεια των αμερικανικών πυρηνικών βομβών.

Να μην ξεχάσουμε ποτέ το μεγάλο έγκλημα σκοπιμότητας και τη φρίκη των πυρηνικών όπλων. Στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το ωστικό κύμα από την έκρηξη και την πυρηνική καταιγίδα, οι υψηλότατες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν γκρέμισαν και έλιωσαν τα πάντα. Η ακτινοβόληση της άοσμης άγευστης και αόρατης ραδιενέργειας δεν άφησε κανένα ανθρώπινο πλάσμα, στις δύο πολιτείες, άθικτο και απρόσβλητο. Στους φρικτά παραμορφωμένους, καψαλισμένους ανθρώπους, οι Χιμπακούσα - που ως τις μέρες μας περιφέρουν τα έλκη και τις πληγές τους- μας δείχνουν το δρόμο του χρέους. Μην ξεχάσατε: Απόψε στην Ακρόπολη,στις 7.45. Για το οικουμενικό μήνυμα: Καταστρέψτε τα όπλα του πυρηνικού τρόμου. Αντισταθείτε στους πολέμαρχους των συμφερόντων.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ:

- Η ΚΟ Κομοτηνής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 9.30 μμ στο Μεγάλο Πάρκο Κομοτηνής, με ομιλητή τον Στ. Παναγιώτου,βουλευτή του ΚΚΕ.

- Πολιτική εξόρμηση όλο το μήνα Αύγουστο πραγματοποιεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με σκοπό την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας γύρω από τις θέσεις του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πραγματοποιούνται:

  • Αύριο Παρασκευή 7 Αυγούστου στην Κυπαρισσία στις 8.30 μμ,στην πλατεία, θα μιλήσει ο Μήτσος Αρβανιτάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 8 Αυγούστου στο Δώριο στις 8.30 μμ θα μιλήσει οΓ. Πετρόπουλος,μέλος του Νομ. Γραφείου.
  • Επίσης το Σάββατο 8/8 στο Χανδρινό στις 8.30 μμ θα μιλήσει ο Φ. Ρηγανάκος,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Κυριακή 9 Αυγούστου στην Πύλο,στις 8.30 μμ θα μιλήσει η Μαρία Διαμαντάκη,μέλος του Νομ. Γραφείου.
  • Επίσης την Κυριακή 9/8 στο Σιδηρόκαστρο στις 8.30 μμ θα μιλήσει οΓ. Πετρόπουλος.
  • Την Τρίτη 11 Αυγούστου στη Βαλύρα στις 8.30 μμ θα μιλήσει ο Δ. Τζαβάρας,γραμματέας της Νομ. Επιτροπής.
Στο ΣτΕ η "υπηρεσία συνοριακής φύλαξης"

Κατατέθηκαν για επεξεργασία στο ΣτΕ τα σχέδια δύο Προεδρικών Διαταγμάτων, που αφορούν την υπό σύσταση υπηρεσία συνοριακής φύλαξης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία θα επανδρωθεί από άνδρες και γυναίκες πενταετούς θητείας. Με τα εν λόγω Προεδρικά Διατάγματα, συνίσταται νέο τμήμα συνοριακής φύλαξης, αρμόδιο για: α) την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, σχετικά με την αποτροπή παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος αλλοδαπών, μέσω των παραμεθόριων περιοχών και εκτός των νομοθετημένων σημείων εισόδου, β) την επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών σε θέματα λαθρομετανάστευσης, γ) το συντονισμό και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης σε θέματα πρόληψης και καταστολής της λαθρομετανάστευσης, δ) την εκπόνηση σχεδίων και οδηγιών για τη λήψη μέτρων αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στον ελληνικό χώρο και τήρησης των μνημονίων αυτών, ε) τη συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους καθ' ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς για την αντιμετώπιση των θεμάτων της λαθρομετανάστευσης, στ) τη μελέτη μεθόδων τακτικής και πρακτικής και τη διατύπωση υποδειγμάτων για τις επιχειρήσεις, περιπόλους, ενέδρες, έρευνες σε θέματα αρμοδιότητάς τους, καθώς και τη διατύπωση μέτρων και μεθόδων προστασίας του προσωπικού των υπηρεσιών συνοριακών φυλάκων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ζ) τον προσδιορισμό των απαραίτητων μέσων και εφοδίων και τη διατύπωση σχετικών προτάσεων, η) τη διατύπωση κανόνων για την εξασφάλιση του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών κατά τη δράση των συνοριακών φυλάκων και τη συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για τον προσδιορισμό μέτρων προστασίας, θ) τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για θέματα λαθρομετανάστευσης.

Τμήματα συνοριακής φύλαξης θα υπάρχουν στις αστυνομικές διευθύνσεις Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Καστοριάς και Φλώρινας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Μεταφέρει την αμερικανική φόρμουλα

Στην Κύπρο θα βρίσκεται από αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, όπου θα μεταφέρει στην κυβέρνηση της Λευκωσίας το ακριβές περιεχόμενο της αμερικανικής φόρμουλας για τους ρωσικούς πυραύλους. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ιδιωτική, αυτό όμως δεν εμποδίζει να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη.Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Γ. Κρανιδιώτης είπε πως δε θα μεταφέρει αμερικανικό σχέδιο στη Λευκωσία, αλλά ότι θα ανταλλάξει απόψεις για το Κυπριακό. Επίσης επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα της άμυνάς της και της επιλογής των οπλικών της συστημάτων και οι αποφάσεις και ο χειρισμός του θέματος ανήκουν στην κυπριακή κυβέρνηση και η Ελλάδα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα της. Και μίλησε για "πυραυλολογία", που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά σε σχέση με το Κυπριακό. Ενώ επανέλαβε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αποτελούν βασικές στρατηγικές επιλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ