Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6 Αυγούστου 1945

Ο πυρηνικός τρόμος

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκεί στα νοτιοδυτικά της ερήμου, το μανιτάρι της πρώτης δοκιμής πυρηνικού όπλου, τυφλώνει πρόσκαιρα όσους την παρακολουθούν, από τις εκατοντάδες εκείνων, που, με επικεφαλής τον Οπενχάιμερ, ασχολήθηκαν στο Λος Αλάμος με την παραγωγή και τη χρησιμοποίησή του.

Οι μετρητές ισχύος καταγράφουν τις δαιμονικές δυνάμεις που εξαπολύθηκαν και που οι πρώτοι θεωρητικοί, μαζί και ο Αϊνστάιν, είχαν προβλέψει ήδη, με μαθηματικούς τύπους.

Μετά το πείραμα - έκρηξη, αρχέγονος τρόμος και ρίγος στη μυστική αμερικανική πυρηνική περιοχή. Κάποιος μιλάει για την πιο μαύρη στιγμή της ανθρωπότητας, κάποιοι άλλοι, "θεοφοβούμενοι" αυτοί, αναφέρονται σε σημεία και τέρατα της Αποκάλυψης.

Τώρα, (τότε δηλαδή), οι ερευνητές, οι θεωρητικοί, οι στρατιωτικοί, οι υπηρεσίες του απόρρητου μηχανισμού και βέβαια ο Ρούσβελτ στα αρχικά στάδια και ο αδίστακτος Χάρι Τρούμαν, στη συνέχεια, γνώριζαν απόλυτα τις τιτανικές δυνάμεις του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα. Γνώριζαν την τρομακτική φονικότητα και τις αλυσιδωτές συνέπειες της ραδιενέργειας. Και μ' αυτήν την πλήρη γνώση που καθιστά συντριπτική την ευθύνη τους, προχώρησαν στο μαύρο στίγμα της Ιστορίας, στον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η Ιαπωνία, σύμφωνα και με τα δικά τους στοιχεία, ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει. Για άλλους ήταν το μήνυμα, για τη σύμμαχο μεγάλη χώρα, τη Σοβιετική Ενωση, απέναντι στην οποία, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ - σε πρώιμο μάλιστα στάδιο "ύφαινε" το δυτικό "βελούδινο παραπέτασμα", διαποτισμένο από τη ραδιενέργεια των αμερικανικών πυρηνικών βομβών.

Να μην ξεχάσουμε ποτέ το μεγάλο έγκλημα σκοπιμότητας και τη φρίκη των πυρηνικών όπλων. Στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το ωστικό κύμα από την έκρηξη και την πυρηνική καταιγίδα, οι υψηλότατες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν γκρέμισαν και έλιωσαν τα πάντα. Η ακτινοβόληση της άοσμης άγευστης και αόρατης ραδιενέργειας δεν άφησε κανένα ανθρώπινο πλάσμα, στις δύο πολιτείες, άθικτο και απρόσβλητο. Στους φρικτά παραμορφωμένους, καψαλισμένους ανθρώπους, οι Χιμπακούσα - που ως τις μέρες μας περιφέρουν τα έλκη και τις πληγές τους- μας δείχνουν το δρόμο του χρέους. Μην ξεχάσατε: Απόψε στην Ακρόπολη,στις 7.45. Για το οικουμενικό μήνυμα: Καταστρέψτε τα όπλα του πυρηνικού τρόμου. Αντισταθείτε στους πολέμαρχους των συμφερόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και η Ουκρανία (2023-07-29 00:00:00.0)
Ο τρόμος συνεχίζεται (2004-08-10 00:00:00.0)
Νέος ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ η χρήση «μικρών πυρηνικών» (2003-08-06 00:00:00.0)
Τιμάμε τα θύματα εντείνοντας την αντιιμπεριαλιστική πάλη (2000-08-09 00:00:00.0)
Η ανθρώπινη ζωή - θυσία στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (1998-08-06 00:00:00.0)
Πυρηνικός όλεθρος (1998-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ