ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Καλοκαιρινή αντιεκπαιδευτική επίθεση
  • Με τροπολογίες ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια παιδεία
  • Απ. Τασούλας: "Πρόκειται για μοχλό προώθησης της αντιδραστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης"

Πιστός στην τακτική όλων των μέχρι τώρα προκατόχων του, που μέσα στο καλοκαίρι προωθούσαν όλες τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, ο Γερ. Αρσένης προχώρησε, με τη διαδικασία των τροπολογιών, στη θεσμοθέτηση ιδιαίτερα κρίσιμων και αρνητικών για τη δημόσια παιδεία ρυθμίσεων. Οι τροπολογίες αυτές κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση των "Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων", η συζήτηση του οποίου αρχίζει την Τρίτη στο δεύτερο θερινό Τμήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία, η κυβέρνηση προχωράει αιφνιδιαστικά στη ρύθμιση του θέματος των "διατμηματικών προγραμμάτων σπουδών" σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με την τροπολογία, με απόφαση της συγκλήτου "είναι δυνατή η οργάνωση διατμηματικών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο ίδιο ΑΕΙ, που οδηγούν σε ξεχωριστό πτυχίο".

Πίσω από αυτήν τη φαινομενικά αθώα διατύπωση κρύβεται ένας σοβαρός κίνδυνος για την περαιτέρω αλλοίωση των σπουδών στα Πανεπιστήμια, αφού αντί για την ίδρυση (εάν αυτή είναι αναγκαία) αυτοτελών τμημάτων στα ΑΕΙ, προκρίνονται τα "διατμηματικά" και η "ρευστότητα" των προγραμμάτων τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της "αγοράς". Η διαδικασία αυτή εκτός των άλλων μπορεί να οδηγήσει και σε κλείσιμο τμημάτων που δε θεωρούνται "αποδοτικά" από την "αγορά", αφού η τροπολογία προβλέπει ότι με Προεδρικό Διάταγμα μπορεί "να ιδρύονται, να καταργούνται, να συγχωνεύονται και να κατατέμνονται τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ".

Αλλωστε, αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι για τη λειτουργία των "διατμηματικών" δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση, αφού θα καλύπτονται από το υπάρχον διδακτικό προσωπικό και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να τα χρηματοδοτήσει από το Β πακέτο Ντελόρ (το οποίο όμως χρηματοδοτεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις), ενώ δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο, μετά τη λήξη του εν λόγω προγράμματος, να καλυφθεί η λειτουργία τους από δίδακτρα των ίδιων των φοιτητών.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία για την ανάθεση της προώθησης του πακέτου Ντελόρ για την παιδεία στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα την άμεση παρέμβασή τους στο σύνολο των εκπαιδευτικών λειτουργιών και ιδιαίτερα στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, με την τροπολογία αυτή προωθείται η λεγόμενη "αποκέντρωση - οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια" των σχολικών μονάδων και των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που σημαίνει "ανταποδοτική λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".

Υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς

Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,που μετέχει στις εργασίες της επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, τονίζει:

"Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο προχωρά αποσπασματικά και με τη διαδικασία των τροπολογιών στη θεσμοθέτηση ιδιαίτερα κρίσιμων και αρνητικών για τη δημόσια παιδεία ρυθμίσεων.

Δημιουργώντας τετελεσμένες καταστάσεις και καταλαμβάνοντας εξ απήνης την εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα το λαό, προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή των "ευρωπαϊκών" κατευθύνσεων για ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των μαζικότερων βαθμίδων της εκπαίδευσης, μέσω της υποταγής τους στις στενές και πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης της απορρόφησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελούν βασικό μοχλό για την προώθηση της αντιδραστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης:

- Αναθέτει απευθείας σε ιδιώτες την προώθηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό εκτός από την ενίσχυση της κερδοσκοπίας τους, να αναβαθμίσει την άμεση παρέμβασή τους στο σύνολο των εκπαιδευτικών λειτουργιών.

- Προχωρά στη λεγόμενη αποκέντρωση της δημόσιας εκπαίδευσης, δηλαδή στην ανταποδοτική λειτουργία της και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, των ΑΕΙ - ΤΕΙ και γενικότερα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μεταφέροντας τις διαχειριστικές λειτουργίες της εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ευθύνες για την ποιότητα και τη χρηματοδότησή της άμεσα στο λαό, οδηγεί σε απίστευτη διαφοροποίηση των σχολείων, ανάλογα με την ταξική σύνθεση των μαθητών τους. Τελική κατάληξη αυτών των επιλογών θα είναι ακόμα και το κλείσιμο σχολικών μονάδων, που θα αξιολογούνται ως μη "αποδοτικές".

Επίσης με τροπολογία που αφορά τα ΑΕΙ - ΤΕΙ προχωρά στην υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών, θεσμοθετώντας τη ρευστότητα των προγραμμάτων τους για την άμεση ανταπόκρισή τους στις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην κατάτμηση, συγχώνευση και κλείσιμο τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων που δεν ανταποκρίνονται στην ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία και τις απαιτήσεις της "αγοράς".

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας χρειάζεται με νέους, πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες τη νέα χρονιά να αντιπαλέψει και να αποτρέψει αυτές τις επιλογές".

  • Με άλλες τροπολογίες προβλέπεται η εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ των αθλητών της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής που συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και όσων διακρίνονται στη Βαλκανική ή Διεθνή Μαθηματική ή Πληροφοριακή Ολυμπιάδα. Επίσης αντιμετωπίζεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ ατόμων που πάσχουν από συγκεκριμένες ειδικές και σοβαρές ασθένειες, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις για τα μουσουλμανικά σχολεία.

Ωρα ευθύνης και δράσης πριν να είναι αργά

(Συνέχεια από σελίδα 1)

Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο δυνατό αν επιχειρήσουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες, το νήμα που συνδέει όλα αυτά τα γεγονότα, που ίσως από πρώτη ματιά φαίνονται μεταξύ τους ανεξάρτητα.

Δεν είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται, ότι "δεν υπάρχει κράτος, ότι έχουν παραλύσει οι υπηρεσίες, ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη"... και τόσα άλλα.

Και κυβέρνηση υπάρχει που δουλεύει και κράτος υπάρχει που είναι αποτελεσματικό και μέσα ικανά υπάρχουν για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα κοινωνικά, αλλά και φυσικά φαινόμενα.

Κρύβουν την αλήθεια όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο.

Απλώς το κράτος αυτό, η κυβέρνηση αυτή, αλλού έχουν υποτάξει τις κύριες δραστηριότητές τους, την κύρια φροντίδα τους:

Στην υπηρεσία των απαιτήσεων των λίγων και στην ενίσχυση των μηχανισμών για την εξασφάλιση του πλούτου τους, της εξουσίας τους, των κερδών τους.

Στην υπηρεσία των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στην ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού με όλο και περισσότερες δυνάμεις για την αντιμετώπιση με αυταρχικά μέτρα του λαϊκού κινήματος, για το σύγχρονο φακέλωμα και την οργάνωση μηχανισμών παραπλάνησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση το κράτος και η κυβέρνηση δουλεύουν ακούραστα, με συνέπεια, από πάνω ως κάτω, υποτάσσοντας σε αυτή την κατεύθυνση τεράστια οικονομικά μέσα.

Σε ό,τι αφορά ευθύνες του κράτους που αφορούν την παροχή κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων, του λαού, του περιβάλλοντος, των δασών, εκεί πραγματικά το κράτος συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ. Εκεί κυριαρχεί η λιτότητα και η ιδιωτικοποίηση, το "λιγότερο κράτος".

Η φιλοσοφία του... λιγότερου κράτους, αφορά ακριβώς αυτή την πλευρά.

Το κράτος είναι το επιτελείο, λέει ο κ. Σημίτης, που χαράσσει γενικές κατευθύνσεις, από κει και πέρα οι πολίτες πρέπει να πάρουν την ευθύνη τους. Πράγματι, το κράτος όλο και πιο πολύ εξελίσσεται σε ένα κράτος - στρατηγείο, που μπαίνει απροκάλυπτα στην υπηρεσία μιας μικρής μειοψηφίας, διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντά της και οι κοινωνικές παροχές περιορίζονται στο ελάχιστο.

Σε ό,τι αφορά την προστασία των συμφερόντων του λαού, εκεί τα πάντα συρρικνώνονται.

Εδώ βρίσκεται η κύρια αιτία των καταστροφών και των οξύτατων προβλημάτων, που κάνουν τη ζωή του εργαζόμενου λαού όλο και πιο δύσκολη.

Δεν είναι θέλημα Θεού... αυτή η ζοφερή κατάσταση.

Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει "κρανίου τόπος", χώρα ανέργων και ζητιάνων για λίγες ώρες δουλιάς, για ένα επίδομα, για ένα κομμάτι ψωμί.

Πριν είναι αργά:

Ο λαός πρέπει να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Η λύση δεν είναι να φύγει απλά αυτή η κυβέρνηση, να 'ρθει μια άλλη, που θα συνεχίσει στον ίδιο χαραγμένο καταστροφικό μονόδρομο.

Να πάρει ο λαός τις τύχες στα χέρια του και να μη στηρίζει ελπίδες στους ποικιλώνυμους δυνάστες του.

Να αρχίσει να οργανώνεται σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα.

Να επιλέγει και να αναδείχνει τους δικούς του αυθεντικούς εκπροσώπους σε όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης.

Να οργανωθεί ο λαός και πριν απ' όλα η εργατική τάξη και να στηριχτούν στη δύναμή τους και όχι σε δυνάμεις που υπηρετούν ξένα προς τα δικά τους συμφέροντα.

Να οργανωθεί και να προετοιμαστεί, ώστε να φτάσει στο σημείο να επιβάλει με τη δύναμή του τη δική του κυβέρνηση και εξουσία.

Πάνω στα αποκαϊδια της αντιλαϊκής πολιτικής να ανθίσει τη δική του λαϊκή εξουσία.

Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί αυτή η μόνη για το λαό προοπτική, τόσο μικρότερες θα είναι οι ζημιές.

Αυτός είναι ο δρόμος που υποδείχνει το ΚΚΕ και για το άνοιγμά του μάχεται ακούραστα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμένει στο "όχι στους πυραύλους" η Βρετανία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Βρετανία εμμένει στη θέση της, για μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι, όσο πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα συσσωρεύονται στο νησί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για στρατιωτική δράση και αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο αντιπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ και απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ,σε συνέντευξή του στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου ''Ελ - Τζι - Αρ'' κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να συλλογιστεί, κατά την έκφρασή του, στο θέμα της αγοράς των πυραύλων.

Υποστήριξε δε ότι οι χώρες που αντιτίθενται στην εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος, δε συμμερίζονται την άποψη πως συνεισφέρει στο συνολικό στόχο για ασφαλή, επανενωμένη, δικοινοτική και ομόσπονδη Κύπρο.

"Ο σωστός τρόπος", πρόσθεσε ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, "για αύξηση της ασφάλειας της Κύπρου, είναι να προσέλθουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αφορούν το καθεστώς της κάθε πλευράς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι ένα μορατόριουμ πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο θα αποτελούσε βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η διαδικασία στο παρόν στάδιο προχωρεί πολύ ομαλά και ότι αναμένεται προς το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ