ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τράπαλης ως αθώα περιστερά

Την αθώα περιστερά παριστάνει τώρα ο δήμαρχος των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στη Νίκαια, Β. Τράπαλης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες, για τη δίωξη ενάντια στη Βέρα Νικολαϊδου, στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, δηλώνοντας στη χτεσινή"Ελευθεροτυπία" ότι "δεν είναι απόφαση δική του, αλλά του γγ της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος εφάρμοσε το νόμο για τους αιρετούς της ΤΑ... ".

Μας πείσατε, κύριε Τράπαλη. Μήπως χρειάζεται να σας παραπέμψουμε σε επανειλημμένες δηλώσεις σας, σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε δημόσιες εμφανίσεις σας και άλλα πολλά; Μάταιος κόπος...

Ομως δε μας λέει ο κ. Τράπαλης, αλήθεια, αυτοβούλως ενήργησε ο γγ της περιφέρειας; Ετσι του ήρθε ξαφνικά και διέταξε "αργία" της Βέρας Νικολαϊδου; Μήπως πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Τράπαλη και στους υπόλοιπους ΠΑΣΟΚοκοΣΥΝασπισμένους του Δημοτικού Συμβουλίου που υπέγραφαν, ένα έγγραφο - αίτηση με ημερομηνία 9 - 12 - 98; Μήπως πρέπει να τους θυμίσουμε ότι με αυτό το έγγραφο, που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Τράπαλη, ζητούσε από τον γγ της περιφέρειας Αττικής να θέσει σε "αργία" την Βέρα Νικολαϊδου; Ολα τα ξέρουν κι όλα τα θυμούνται, δυστυχώς, οι αχρείοι. Το ψέμα και η δημαγωγία τούς έχουν γίνει δευτέρα φύσις. Ο Τράπαλης φοβάται τώρα την οργή του λαού της Κοκκινιάς για αυτή την άνανδρη και προκλητική πολιτική δίωξη παραμονές εκλογών, ενάντια σε μια αγωνίστρια που έχει υπηρετήσει το λαό της Κοκκινιάς, με συνέπεια πάρα πολλά χρόνια από το μετερίζι της Αυτοδιοίκησης, είτε σαν δήμαρχος, είτε σαν αντιδήμαρχος, είτε σαν δημοτική σύμβουλος. Θα πρέπει να φοβάται ακόμα περισσότερο ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ στη Νίκαια. Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μακριά.

Ποιος θα είναι;

ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ τους αρχηγούς της πυροσβεστικής, ή τους αξιωματικούς του στρατού, γιατί δεν πήγαιναν οι ίδιοι οι κυβερνώντες χτες στην Πεντέλη; Είναι καλή η περιοχή, μόνο όταν πηγαίνουν για φαγητό σε κανένα κεντράκι;

***

Ας πάνε να δουν από κοντά και να μιλήσουν με τους κατοίκους, να δούνε βρε παιδί μου από κοντά τι γίνεται! Τι σόι... εκσυγχρονισμός εξ αποστάσεως είναι αυτός;

***

Ομως οι εκσυγχρονιστές έχουν πέραν και πάνω όλων ανεπτυγμένο ένα ένστικτο. Αυτό της αυτοσυντήρησης και για το λόγο αυτό ούτε ένας τους δε θα φανεί στην περιοχή.

***

Γιατί και αγανακτισμένος είναι ο κόσμος - τι λέμε αγανακτισμένος, εξαγριωμένος όσο δεν πάει άλλο είναι - και δεν είναι ανόητος. Ξέρει πολύ καλά ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την ιστορία.

***

Ξέρει πως οι πυροσβέστες κι οι στρατιώτες κάνουν ό,τι μπορούν για τις φωτιές, δίνοντας όμως μια άνιση μάχη, αφού... έχει ξεπουληθεί εξ αρχής, από αυτούς που υποτίθεται ότι υπερευαισθητοποιήθηκαν κι έκαναν χθες διυπουργικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσουν, υποτίθεται, την κατάσταση.

***

Μέχρι και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν μπόρεσε να κάνει αλλιώς, και στην έκθεσή του "καίει" κανονικότατα τον Τζουμάκα και τους νόμους του, που δίνουν κίνητρα σε όλους τους... καλοθελητές εμπρηστές!

***

Να είστε δε σίγουροι πως με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την αποδοκιμασία του κόσμου, ένα πράγμα απασχολεί τους κυβερνώντες. Οχι το πώς θα λυθεί το πρόβλημα, όχι πώς θα παρθούν άμεσα μέτρα...

***

Μα, πώς ο καθένας τους θα αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και να τις φορτώσει σε κάποιον άλλον. Γιατί δεν είναι μακριά η ώρα που θα αναζητηθεί το εξιλαστήριο θύμα κι ο καθένας τους προσπαθεί να αποφύγει αυτό το ρόλο...

Δραστικότερον το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ έσκιζαν τα ιμάτιά τους, προκειμένου να αποδείξουν ότι η πολιτική τους διαφέρει από αυτή της ΝΔ. Τώρα οι μάσκες έπεσαν τόσο, που έρχονται όχι μόνο να το παραδεχτούν, αλλά και να το χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι (!) για την πολιτική τους! Ετσι, ο υπουργός Εργασίας, επιχειρηματολογώντας στη Βουλή υπέρ του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, είπε: "Και ο ν.1892/90 σ' αυτό το πνεύμα κινείται. Ομως δεν έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο κύριος λόγος είναι ο συντηρητισμός, η διστακτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων. Οι καινοτομίες φαίνεται ότι φοβίζουν".

Αυτό ακριβώς λέμε και μεις εξ αρχής. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να αποτελειώσει ό,τι άρχισε η ΝΔ με τον συγκεκριμένο πολυνόμο (κατακαλόκαιρο ψηφίστηκε κι αυτός) και να δώσει τη χαριστική βολή στις θεμελιακές κατακτήσεις των εργαζομένων. Οπως το ίδιο σχεδιάζει και για την κοινωνική ασφάλιση, παίρνοντας τη "σκυτάλη" από τους τρεις αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που ως αντιπολίτευση έλεγε ότι θα καταργήσει...

Αυτές είναι, πράγματι, οι "καινοτομίες" του ΠΑΣΟΚ. Οτι τουλάχιστον, σ' αυτά τα μέτωπα, χτυπά πιο δραστικά, πιο αποφασιστικά τους εργαζόμενους, έχοντας την πλήρη στήριξη της ΝΔ, αλλά και ενός ευρύτερου φάσματος συνδικαλιστών απ' ό,τι είχε τότε η ΝΔ.

Καταστροφικές συνταγές

Τα εύσημα απέσπασε, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Σημίτη από το ΔΝΤ, αυτόν τον υπερφιλελεύθερο οικονομικό οργανισμό, τη Μέκκα της "οικονομικής ορθοδοξίας" του κεφαλαίου, για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Καλά πάτε, λένε οι επαϊοντες περί τα οικονομικά, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Θετικό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά, ρε παιδιά, πρέπει να είστε λίγο πιο τολμηροί με τη δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική. Αν θέλετε να πιάσετε το στόχο του πληθωρισμού, κόψτε δαπάνες και όχι... γενναιοδωρίες με τους μισθούς των εργαζομένων.

Οι φοβεροί και τρομεροί εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου τα λένε αυτά, όταν ακριβώς τις ημέρες αυτές στα κυριότερα οικονομικά κέντρα του καπιταλισμού σοβεί η οικονομική κρίση και όταν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας διαδέχονται η μία την άλλη. Και αν προσέξουμε, η κρίση έχει πλήξει τις χώρες εκείνες της ΝΑ Ασίας, οι οποίες έχουν ακολουθήσει με μεγαλύτερη συνέπεια και πίστη τα θέσφατα της "οικονομικής ορθοδοξίας". Εχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως την οικονομία τους, έχουν καθηλώσει τους μισθούς, έχουν περιορίσει στο έπακρο τις κοινωνικές δαπάνες, έχουν δημιουργήσει δηλαδή τις προϋποθέσεις, για να εκδηλωθούν οικονομικές κρίσεις. Οι οποίες, στις ημέρες μας, πλήττουν τόσο τη ΝΑ Ασία και την Ιαπωνία, ενώ τα σημάδια τους γίνονται αισθητά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ας το καταλάβουν, επιτέλους. Οι συνταγές του ΔΝΤ είναι αυτές που οδηγούν από τον πιο σύντομο δρόμο στην καπιταλιστική κρίση, ένα φαινόμενο βέβαια ενδογενές των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων.

Λίγος σεβασμός δε βλάπτει

Ενας βαρύγδουπος τίτλος και μάλιστα σε αθλητικές σελίδες είναι μάλλον κάτι συνηθισμένο. Οταν όμως είναι και αιμοσταγής, προκαλεί προσοχή. "Αίμα στις προπονήσεις". Ο λόγος για μια κειμενολεζάντα του Χ. Γ. στη χτεσινή "Αθηναϊκή", κάτω από τη φωτογραφία της ομάδας του Πουέρτο Ρίκο που συμμετέχει στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας. Η κεντροαμερικανική αυτή χώρα είναι η "χώρα της κοκαϊνης" και των "συμμοριών πιτσιρικάδων που γράφουν ιστορία παίζοντας ξύλο στους δρόμους". Αυτό είναι το "αξίωμα" για τον αθλητικογράφο και το συμπέρασμά του, "το κλίμα αυτό επηρεάζει και τους παίχτες της ομάδας" και "δεν υπάρχει προπόνηση στην οποία να μην ανοίγει μια μύτη και να μην έχει μαυρίσει ένα μάτι". Οσο για το συμπέρασμα, δικό του και δύσκολο να αποδειχτεί. Το "αξίωμά" του όμως εγείρει θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και έλλειψης σεβασμού σε ένα λαό και μια χώρα, που όντας αποικία των ΗΠΑ, αν μη τι άλλο εδώ και χρόνια παλεύει για την ανεξαρτησία της.

"Σαπίλα" παντού

Ολα μυρίζουν κοινωνική "σαπίλα" στο "βασίλειο της εκσυγχρονιστικής Ελλάδας". Βουλευτές - "πατέρες του έθνους" - μπλεγμένοι σε ερωτικά σκάνδαλα, άλλος απειλεί να εισβάλει σαν σερίφης με το ρεβόλβερ του στη Βουλή, έτερος δέρνει διαιτητή στο γήπεδο. Αστυνομικοί - "φρουροί του νόμου" αυτοί - συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για ναρκωτικά, μαστροπεία, ακόμα και δολοφονίες. Δικαστικοί - "στυλοβάτες του Δικαίου" - αποφασίζουν μόνοι τους την αύξηση των μισθών τους. Η πιάτσα βοά για "μίζες" κυβερνητικών και άλλων κρατικών παραγόντων από τα "μεγάλα έργα". Αρπαχτή, λοβιτούρα, παρανομία και συγκαλύψεις παντού και πάντα.

Αυτός είναι ο "κοινωνικός εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης Σημίτη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λογικής και πρακτικής "όλα πουλιούνται κι όλα αγοράζονται", που έκανε πολιτική σημαία της η κυβέρνηση. Αν, δε, συνδυαστεί όλη αυτή η κοινωνική "σαπίλα" με τις μεγάλες συμφορές που πλήττουν τη χώρα μας και το λαό μας - ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, ανεργία, υπονόμευση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας - τότε γίνεται φανερή και αδήριτη η ανάγκη ν' απαλλαγούμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από τους εκσυγχρονιστές που έχουν καθίσει στο σβέρκο μας...

Ντροπή!

Το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά! Είναι το μοτίβο των δηλώσεων των υπουργών του Σημίτη, Αλ. Παπαδόπουλου, Στ. Τζουμάκα, Γ. Ρωμαίου και λοιπών αρμόδιων και αναρμόδιων. Γι' αυτούς κριτήριο δεν είναι, ασφαλώς, το μέγεθος- ποσότητα και ποιότητα - των καταστροφών, που κρίνουν τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Ετσι, δεν τους αφορά ότι όλα τα περιαστικά δάση της Αττικής, που είναι αναντικατάστατα και ζωτικότατης σημασίας για την υγεία των τεσσεράμισι εκατομμυρίων κατοίκων της, έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ούτε και για τους νεκρούς πυροσβέστες και πολίτες. Ούτε οι πανικόβλητες επιχειρήσεις απομάκρυνσης αρρώστων παιδιών και γερόντων και άλλων νοσηλευομένων από νοσοκομεία, γηροκομεία και κατασκηνώσεις, τους συγκλονίζουν. Αλλά ούτε και τα στατιστικά στοιχεία για τα καμένα δάση, τους επιτρέπουν να βγάλουν στοιχειώδη συμπεράσματα. Π.χ., το γεγονός πως σε κάθε πυρκαγιά στη χώρα μας καίγονται διπλάσιες και τριπλάσιες εκτάσεις απ' ό,τι σε άλλες μεσογειακές χώρες. Αυτοί επιμένουν: Ολα λειτουργούν κανονικά! Ντροπή...

Πολιτική παχυδερμία

Θύμωσε, γράφουν χτεσινές εφημερίδες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τα καμώματα κάποιων υπουργών του. Αλλά δε θύμωσε για την ανεπάρκειά τους και την εξοργιστική αδιαφορία μπροστά στην τεράστια καταστροφή, παρά για την εικόνα που δίνουν για την κυβέρνηση, με δηλώσεις είτε με την εξαφάνισή τους. Ομως, προσθέτουν, ο πρωθυπουργός είναι της άποψης να μη γίνονται αποπομπές υπουργών, στη διάρκεια μιας κρίσης και γι' αυτό αποφάσισε να τους διατηρήσει στις θέσεις τους! Ετσι, αφού τους ..."τα είπε", έφυγε ήσυχος ο πρωθυπουργός για τον Πλατύ Γιαλό των διακοπών του... Οχι, δε γνωρίζουν εκεί στην εκσυγχρονιστική κυβέρνηση τη σημασία της πολιτικής παχυδερμίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ