ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική καταδίκη του τερατουργήματος

Μαχητικό "παρών" έδωσαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στο συλλαλητήριο καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου. Η συγκέντρωση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης,πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με τα μαχητικά τους συνθήματα, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση και στην πορεία διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με σκοπό, αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, να το καταργήσουν στην πράξη.

Στην ομιλία της η Σοφία Καλαντίδου,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, κάλεσε τους εργαζόμενους της πόλης με τον αγώνα και την ψήφο τους να καταδικάσουν όλους εκείνους που στηρίζουν το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε τερατούργημα. "Η εργατική τάξη έχει και τη δύναμη και την πείρα να το κουρελιάσει στη ζωή, να το καταργήσει στην πράξη. Αυτό το νομοσχέδιο θα έχει την ίδια τύχη με τον 330 ή το περιβόητο άρθρο 4", τόνισε η ομιλήτρια.

"Σήμερα, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του στοχεύουν στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, αποδιαρθρώνοντας τα συνδικάτα στα εργοστάσια και στους κλάδους με τις εργασιακές σχέσεις που προωθούν, αφού δημιουργούν στρατιές δούλων χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις. Ενας δρόμος μένει: συσπείρωση των εργαζόμενων στα συνδικάτα, με στόχο την αλλαγή συσχετισμού δύναμης υπέρ του ταξικού ρεύματος στα συνδικαλιστικό κίνημα", συνέχισε η Σοφ. Καλαντίδου.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καταγγέλλονται η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ καθώς και η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ, γιατί στηρίζουν με τη στάση τους και την τακτική τους την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, δείχνοντας καθαρά ότι ο ρόλος που έχουν ταχθεί να παίξουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι αυτός της εκτόνωσης των εργατικών αγώνων και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΕΣΑΚ, υποψήφιοι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των γραμματειών των αγωνιστικών κινήσεων από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία της ΔΗΚΕΒΕ και πολλών σωματείων.

  • Πικετοφορία, καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου έγινε χθες το βράδυ και στο Βόλο.Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Ελευθερίας και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης.
ΒΟΥΛΗ
Δε θέλουν τα συνδικάτα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής

Με τα άρθρα που αφορούν την οργάνωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, οι οποίες επιστρέφουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής, η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συζήτηση και των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λέγοντας ότι "χτες έγινε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας από σωματεία της Αθήνας ενάντια στο συζητούμενο νομοσχέδιο. Πραγματοποιούνται και σήμερα (σ.σ. χτες) διάφορες εκδηλώσεις, παρότι υπάρχει αυτή η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και παρότι είναι Αύγουστος, διακοπές κλπ. Οσο μπορούν οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Καταγράφουν στο καρνέ τους τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το ανατρέψουν στη ζωή, αν ψηφιστεί".

Οσον αφορά τα άρθρα για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ο Μήτσος Κωστόπουλος πρότεινε τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, λέγοντας πως "θα είναι ένας τρόπος ελέγχου ακόμα και των επιθεωρητών εργασίας". Πρόσθεσε ότι "άλλο ένας υπάλληλος του υπουργείου, έστω κι αν δεχτούμε ότι θα είναι ανεξάρτητος από την εκάστοτε κυβέρνηση, και άλλο ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, που δέχεται την καθημερινή αγωνία και την πίεση του ίδιου του εργάτη που τον εκλέγει". Παράλληλα, κατήγγειλε την κυβέρνηση, λέγοντας "δε θέλετε να συμμετέχει ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, γιατί θα βάζει εμπόδια και δυσκολίες στην πολιτική της κυβέρνησης".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι ασκεί κριτική με "αφηρημένο πολιτικό λόγο", ενώ σημείωσε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι να αυξήσουμε την παραγωγή.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,ο οποίος τόνισε πως το θέμα των Επιθεωρήσεων Εργασίας δεν είναι άσχετο με τις γενικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου. Οπως χαρακτηριστικά, είπε: "Κοιτάξτε την αντίφαση που υπάρχει. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δίκιο εμείς και τα συνδικάτα ότι, δηλαδή, αυτό το νομοσχέδιο εκφράζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας ή, αν θέλετε, περιορίζει, εν μέρει ακόμη περισσότερο από ό,τι προηγούμενα, τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πάμε λοιπόν τώρα να νομοθετήσουμε ένα όργανο ελέγχου, το οποίο τι θα κάνει; Θα πρέπει να διαπιστώνει εάν εφαρμόζεται ή όχι αυτό που εμείς αποφασίζουμε σήμερα και επομένως να κινηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ενα πλαίσιο που εμείς πιστεύουμε ότι περιορίζει ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των εργαζομένων ή τα τραυματίζει".

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Β. Μιχαλολιάκος σημείωσε ότι η δομή των Επιθεωρήσεων Εργασίας δημιουργεί ένα "μηχανισμό άντλησης κομματικής εξουσίας και παρεμβάσεων στην παραγωγική διαδικασία".

"Χρησιμοποιούν" το ΕΣΡ σαν δεκανίκι
  • Δήλωση - καταγγελία του Μ. Κοψίδη, εκπροσώπου του ΚΚΕ στο ΕΣΡ
  • Καταγγελίες κομμάτων για επιχείρηση φίμωσης των ΜΜΕ

Η κυβέρνηση, φαίνεται, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, προκειμένου να επιβάλει τη σιωπή για τις τεράστιες ευθύνες της, όσον αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ετσι, λίγο μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για "υπερβολές" στην παρουσίαση της καταστροφής από τα ΜΜΕ και με φανερό στόχο να την υποβαθμίσει και, συνακόλουθα, τις κυβερνητικές ευθύνες, μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας - σα να έλαβαν το μήνυμα... - έσπευσαν να ζητήσουν από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα βιντεοκασέτες με τα δελτία ειδήσεων. Κι αυτό, χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση και απόφαση του ΕΣΡ ή και απλή ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου, όπως, π.χ., των εκπροσώπων του ΚΚΕ Μ. Κοψίδη και Π. Αλέπη και ενώ μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές. Εύλογα, λοιπόν, η μεθόδευση και η ενέργεια αυτή των συγκεκριμένων μελών του ΕΣΡ - στην οποία πρωτοστάτησε ο Ν. Καϊμάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ - μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια να επιβληθεί η σιωπή στα ΜΜΕ ή, τουλάχιστον, να περιορίσει την ενημέρωση για το μείζον πρόβλημα των πυρκαγιών στα όρια που η κυβέρνηση επιδιώκει. Κι αυτό, με το φόβο των υπευθύνων των ΜΜΕ, ότι, διαφορετικά, μπορεί να κατηγορηθούν για "υπερβολές" στην παρουσίαση των καταστροφών και των κυβερνητικών ευθυνών...

Το ΚΚΕ καταγγέλλει

Σχετικά μ' αυτήν την ενέργεια των συγκεκριμένων μελών του ΕΣΡ, ο Μ. Κοψίδης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή πρόβαλε ερωτηματικά, χτες, με δήλωσή του, αποκαλύπτει τους στόχους και τονίζει τις ευθύνες αυτών που πήραν την πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, ο Μ. Κοψίδης υπογραμμίζει:

"Είναι προφανές ότι μαζί με την κυβέρνηση, ορισμένα μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου - πρωτοστατούντος του εκπροσώπου του ΣΥΝ Ν. Καϊμάκη - επιδιώκουν να μετατρέψουν το ΕΣΡ σε κυβερνητικό παραμάγαζο".

Μια μόλις μέρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για δήθεν υπερβολές των ΜΜ Ενημέρωσης στην κάλυψη των πυρκαγιών, 2 - 3 μέλη του ΕΣΡ, που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ,χωρίς να γίνει καμιά συνεδρίαση και χωρίς έστω να ειδοποιηθούν άλλα μέλη του ΕΣΡ, βάλθηκαν να βάλουν πλάτη στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια που κάνουν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΝ και συγκεκριμένα αυτά τα μέλη του ΕΣΡ αυταπατώνται, αν νομίζουν ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις μπορούν να προωθήσουν ανενόχλητοι τη μετατροπή του ΕΣΡ σε δεκανίκι της οδού Ζαλοκώστα".

Ανακοινώσεις άλλων κομμάτων

Να σημειωθεί ότι ο γγ Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Γ. Νικολάου, που εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια των μελών του ΕΣΡ, λέγοντας πως είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Προς επίρρωση των παραπάνω, μάλιστα, επικαλέστηκε το γεγονός ότι τη σχετική πρόσκληση - αίτημα προς τα ΜΜΕ για να προσκομίσουν στο Συμβούλιο τις σχετικές βιντεοκασέτες, υπογράφει ο Ν. Καϊμάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο ΕΣΡ. Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να φιμώσει τα ΜΜΕ, για να μη φανούν οι πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής και των κυβερνητικών ευθυνών. Σχετική ανακοίνωση έβγαλε και το ΔΗΚΚΙ, που τονίζει ότι "η παρέμβαση αυτή, που θυμίζει άλλες εποχές και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με θέματα δεοντολογίας, αποκαλύπτει σαφώς τον πραγματικό του ρόλο". Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, χτες, μιλώντας σχετικά με την πρωτοβουλία του ΕΣΡ, τόνισε κατηγορηματικά πως "ούτε είδα ούτε άκουσα τίποτε αντιδεοντολογικό από πλευράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης", αφήνοντας μ' αυτό τον τρόπο έκθετο το Ν. Καϊμάκη, στέλεχος του ΣΥΝ, που πρωτοστάτησε για την παρέμβαση του ΕΣΡ στα ΜΜΕ. Ο τελευταίος, αντίθετα, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας πως, τάχα, "είναι μια πάγια αρχή αυτή στο ΕΣΡ"!

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ:

- Πολιτική εξόρμηση όλο τον μήνα Αύγουστο πραγματοποιεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με σκοπό την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας γύρω από τις θέσεις του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου στην Κυπαρισσία στις 8.30 μ.μ.,στην πλατεία, θα μιλήσει ο Μήτσος Αρβανιτάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αύριο Σάββατο 8 Αυγούστου στο Δώριο στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γ. Πετρόπουλος,μέλος του Νομ. Γραφείου.
  • Επίσης αύριο Σάββατο στο Χανδρινό στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Φ. Ρηγανάκος,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Κυριακή 9 Αυγούστου στην Πύλο,στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει η Μαρία Διαμαντάκη,μέλος του Νομ. Γραφείου.
  • Επίσης την Κυριακή 9/8 στο Σιδηρόκαστρο στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γ. Πετρόπουλος.
  • Την Τρίτη 11 Αυγούστου στη Βαλύρα στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Δ. Τζαβάρας,γραμματέας της Νομ. Επιτροπής.
Από το προχθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της

Από το προχτεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ