ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
7.600 νεκροί το μήνα...

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Ιρακινοί πέθαναν εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα από τις κυρώσεις που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ μετά την εισβολή των ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ, το 1990, υποστηρίζει η προσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα Μπάαθ εφημερίδα "Αλ Θάουρα".

Επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ουμίντ Μαντχάτ Μουμπάρακ, η εφημερίδα "Αλ Θάουρα" γράφει ότι περισσότερα από ένα εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των κυρώσεων. Κατά μέσο όρο πεθαίνουν τώρα κάθε μήνα 6.452 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ πριν από την κρίση στον Κόλπο πέθαιναν 539. Σε κάθε χίλιες γεννήσεις αντιστοιχούν εφέτος 92 θάνατοι, ενώ το 1989 η αναλογία αυτή ήταν χίλια προς 24, ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, οι θάνατοι μεταξύ ανθρώπων άνω των πέντε ετών αυξήθηκαν από 1.600 σε 7.600 το μήνα κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως αναισθητικά, παυσίπονα και ανταλλακτικά για τα ιατρικά μηχανήματα.

Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν απαγορεύουν τις εισαγωγές φαρμάκων, αλλά με τη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου η κυβέρνηση δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά τους. Από το Δεκέμβρη του 1996 τα Ηνωμένα Εθνη επέτρεψαν στο Ιράκ περιορισμένες πωλήσεις πετρελαίου για διάστημα έξι μηνών, προκειμένου να αγοράσει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μάχες, απειλές και αντιθέσεις...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σπρωγμένοι σε λίγα εναπομένοντα "οχυρά", οι Αλβανοί μαχητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) προσπαθούσαν χτες να κρατήσουν, με νύχια και με δόντια, ορισμένα, ενόψει των τελευταίων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Σέρβων. Την ίδια ώρα ο Κρίστοφερ Χιλ πάσχιζε να "πείσει" (ή να πειθαναγκάσει) να επιστρέψουν "επιτέλους" οι δύο πλευρές στην τράπεζα των συνομιλιών. Προσπάθεια που μάλλον συνδέεται, εκτός των άλλων, και με τη νέα "κατηγορηματική" ρωσική αντίθεση σε επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε χτες πληροφορίες για άγριες μάχες στην περιοχή Ντζακοβίτσα και το Γιουνίκ, την πόλη - κλειδί του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου (πληροφορίες από τις δύο πλευρές έκαναν λόγο για "έξι νεκρούς" χτες και άλλους τέσσερις την Κυριακή, αλλά μάλλον μετριοπαθείς ήταν). Γαλλικό και Γερμανικό πρακτορείο μιλούσαν για ανακατάληψη του Λίκοβατς από τον UCK. Με τη συνέχιση των - έστω "περιορισμένης" έκτασης - μαχών και παρά τη "θετική" (κατά Χιλ) στάση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, όσον αφορά επανάληψη του διαλόγου, κάτι τέτοιο παραμένει αβέβαιο.

Χτες ο Κρίστοφερ Χιλ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, που επιτελεί ρόλο"απεσταλμένου" για την κρίση, έφθασε στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νικόλα, Σαϊνοβιτς. Αργότερα χτες επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πολιτικό ηγέτη των Αλβανών, Ρουγκόβα.

Ο Χιλ έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλα ταξίδια μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, επέδωσε στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιστολή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ για το Κοσσυφοπέδιο. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να "τερματίσει αμέσως" τις επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων στην επαρχία, άλλως "θα αντιμετωπίσει στρατιωτική επίθεση από το ΝΑΤΟ".

Η Ρωσία πάντως παραμένει "κατηγορηματικά αντίθετη" σε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και θα "χρησιμοποιήσει" το βέτο που διαθέτει στα Ηνωμένα Εθνη.

"Οι συζητήσεις για ενδεχόμενες στρατιωτικές ενέργειες παρακινούν τις εξτρεμιστικές δυνάμεις να σκληραίνουν τις θέσεις τους", σχολίαζε χτες προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βαλερί Νεστερούσκιν.

"Η εξέλιξη της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο δεν πληροί τα κριτήρια του ΟΗΕ για επέμβαση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν ταχθεί υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε το Σάββατο την εκτίμηση ότι για μια ενδεχόμενη επιχείρηση πρέπει να υπάρξει "πράσινο φως" από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο).

Η Ρωσία επιμένει ότι η κρίση στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα και με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας(Σερβία - Μαυροβούνιο)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασιέφσκι ματαίωσε για λόγους υγείας την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες στο Μαυροβούνιο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς, στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας.

ΚΕΝΥΑ - ΤΑΝΖΑΝΙΑ
"Απομεινάρια" μιας τραγικής μέρας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ .-

Μέχρι στιγμής 190 άνθρωποι ήταν "απόντες" από το χτεσινό προσκλητήριο, ενώ πάνω από τέσσερις χιλιάδες κείτονται στις κλίνες των νοσοκομείων της κενυατικής πρωτεύουσας. Αυτός είναι ο προσωρινός - δυστυχώς - απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων της Παρασκευής.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, καθώς στο Ναϊρόμπι, εκπρόσωπος των αρχών δήλωσε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 180, ενώ τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν συνεχώς και άλλα πτώματα από τα ερείπια. Η κατάσταση στο Νταρ ες Σαλαάμ είναι κάπως "καλύτερη", αφού έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο δέκα άτομα. Τα συνεργεία διάσωσης στο Ναϊρόμπι συνεχίζουν πυρετωδώς τις έρευνες κάτω από τα ερείπια, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα ίσως κάποιοι άνθρωποι ζωντανοί, παρότι Ισραηλινοί, Γάλλοι και Κενυάτες που παίρνουν μέρος στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων, δηλώνουν ότι οι ελπίδες για τη διάσωση κι άλλων ατόμων έχουν μειωθεί.

Στο μεταξύ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση επιζώντων, αλλά και των υπολοίπων θυμάτων, οι αρχές της Κένυας, αλλά και των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει πυρετωδώς τις έρευνες για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, ενώ οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δε θα τους σταματήσει ούτε ο χρόνος ούτε τίποτα, μέχρι να παραπεμφθούν οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη. Πάντως, οι πράκτορες του FBI που διεξάγουν έρευνες στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι δύο βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και στην Τανζανία, έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην εξακρίβωση του είδους των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτές.

Ο "ισλαμικός στρατός"

Την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις ανέλαβε τελικά μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, ο "Ισλαμικός Στρατός για την Απελευθέρωση των μουσουλμανικών Ιερών Τόπων". Η ανάληψη έγινε προχθές με τηλεφώνημα αγνώστου, αλλά και με την αποστολή ανακοίνωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η οργάνωση αυτή των φανατικών Μουσουλμάνων θέτει μία σειρά διεκδικήσεις όπως την "η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων" από τη Σαουδική Αραβία, να φύγουν οι αμερικανικές και δυτικές δυνάμεις από τις μουσουλμανικές χώρες, να αρθεί το ναυτιλιακό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην αραβική χερσόνησο, να απελευθερωθούν όλοι οι νέοι μουσουλμάνοι, που κρατούνται σε φυλακές των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο σεϊχης Ομάρ Αμπτέλ Ραχμάν - ηγέτης της αιγυπτιακής οργάνωσης Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια - και ο Σαουδάραβας διαφωνών σεϊχης Σαλμάν Αλ Ιάντα,να σταματήσει κάθε αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ κ.ά. "Ο Ισλαμικός Στρατός για την Απελευθέρωση μουσουλμανικών Ιερών Τόπων εκφράζει την αποφασιστικότητά του να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις και δηλώνει έτοιμος να προκαλεί παντού πλήγματα κατά αμερικανικών συμφερόντων, μέχρι να επιτύχει τους στόχους του", αναφέρεται συγκεκριμένα στην αρχή της ανακοίνωσης.

Οι πολύνεκρες αυτές επιθέσεις και η ανάληψη της ευθύνης από φανατικούς μουσουλμάνους έχουν "ξεσηκώσει" το μένος της αμερικανικής ηγεσίας. Πρώτη και καλύτερη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ,από την Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προσφέρει αμοιβή μέχρι δύο εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει για την ανεύρεση και σύλληψη των δραστών, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναχωρήσει για τη Γερμανία - όπου είναι το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη - για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της διπλής τραγωδίας.

Αντιδράσεις καταδίκης υπήρξαν, όμως, από πολλούς ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης και όχι μόνο. Ανάμεσά τουςκαι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (OUA) Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ, αλλά και ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι απηύθυνε μηνύματα συμπαράστασης στους Προέδρους της Κένυα,Ντανιέλ Αραπ Μόι και της Τανζανίας, Μπένζαμιν Μκάπα και στις οικογένειες των θυμάτων των πολύνεκρων εκρήξεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή, με στόχο τις αμερικανικές πρεσβείες στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συνεχίζονται οι απεργίες

ΣΕΟΥΛ.-

Με αμείωτη μαχητικότητα, αλλά και απαράμιλλη αποφασιστικότητα για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία συνεχίζουν οι εργάτες στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους.

Μία νέα εξέλιξη ήταν χθες η απόφαση της διοίκησης της "Χιουντάι" να θέσει τέρμα στο μέτρο του λοκ άουτ, που είχε επιβάλλει προ τριών εβδομάδων, αφού δεν κατόρθωσε να διασπάσει τις κινητοποιήσεις των εργατών της που συνεχίζουν την απεργία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Πάντως η ανακοίνωση της διοίκησης με πολύ αισιοδοξία ανέφερε πως τα εργοστάσια της "Χιουντάι" θα παραμείνουν ανοιχτά, παρά την απεργία.

"Οταν θα έχουμε την υπόσχεσή τους, και μόνον τότε, θα επιστρέψουμε στην εργασία μας", ήταν η απάντηση επί του θέματος από ένα συνδικαλιστικό στέλεχος, εκπρόσωπο των απεργών, που ζητούν από τη διεύθυνση να τους εγγυηθεί ότι όντως υπαναχωρεί στην απόφασή της για την απόλυση 1.500 συναδέλφων τους.

Μια μέρα μετά την έκρηξη στην πρωτεύουσα της Τανζανίας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ