Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ - ΤΑΝΖΑΝΙΑ
"Απομεινάρια" μιας τραγικής μέρας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ .-

Μέχρι στιγμής 190 άνθρωποι ήταν "απόντες" από το χτεσινό προσκλητήριο, ενώ πάνω από τέσσερις χιλιάδες κείτονται στις κλίνες των νοσοκομείων της κενυατικής πρωτεύουσας. Αυτός είναι ο προσωρινός - δυστυχώς - απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων της Παρασκευής.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, καθώς στο Ναϊρόμπι, εκπρόσωπος των αρχών δήλωσε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 180, ενώ τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν συνεχώς και άλλα πτώματα από τα ερείπια. Η κατάσταση στο Νταρ ες Σαλαάμ είναι κάπως "καλύτερη", αφού έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο δέκα άτομα. Τα συνεργεία διάσωσης στο Ναϊρόμπι συνεχίζουν πυρετωδώς τις έρευνες κάτω από τα ερείπια, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα ίσως κάποιοι άνθρωποι ζωντανοί, παρότι Ισραηλινοί, Γάλλοι και Κενυάτες που παίρνουν μέρος στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων, δηλώνουν ότι οι ελπίδες για τη διάσωση κι άλλων ατόμων έχουν μειωθεί.

Στο μεταξύ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση επιζώντων, αλλά και των υπολοίπων θυμάτων, οι αρχές της Κένυας, αλλά και των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει πυρετωδώς τις έρευνες για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, ενώ οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δε θα τους σταματήσει ούτε ο χρόνος ούτε τίποτα, μέχρι να παραπεμφθούν οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη. Πάντως, οι πράκτορες του FBI που διεξάγουν έρευνες στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι δύο βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και στην Τανζανία, έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην εξακρίβωση του είδους των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτές.

Ο "ισλαμικός στρατός"

Την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις ανέλαβε τελικά μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, ο "Ισλαμικός Στρατός για την Απελευθέρωση των μουσουλμανικών Ιερών Τόπων". Η ανάληψη έγινε προχθές με τηλεφώνημα αγνώστου, αλλά και με την αποστολή ανακοίνωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η οργάνωση αυτή των φανατικών Μουσουλμάνων θέτει μία σειρά διεκδικήσεις όπως την "η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων" από τη Σαουδική Αραβία, να φύγουν οι αμερικανικές και δυτικές δυνάμεις από τις μουσουλμανικές χώρες, να αρθεί το ναυτιλιακό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην αραβική χερσόνησο, να απελευθερωθούν όλοι οι νέοι μουσουλμάνοι, που κρατούνται σε φυλακές των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο σεϊχης Ομάρ Αμπτέλ Ραχμάν - ηγέτης της αιγυπτιακής οργάνωσης Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια - και ο Σαουδάραβας διαφωνών σεϊχης Σαλμάν Αλ Ιάντα,να σταματήσει κάθε αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ κ.ά. "Ο Ισλαμικός Στρατός για την Απελευθέρωση μουσουλμανικών Ιερών Τόπων εκφράζει την αποφασιστικότητά του να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις και δηλώνει έτοιμος να προκαλεί παντού πλήγματα κατά αμερικανικών συμφερόντων, μέχρι να επιτύχει τους στόχους του", αναφέρεται συγκεκριμένα στην αρχή της ανακοίνωσης.

Οι πολύνεκρες αυτές επιθέσεις και η ανάληψη της ευθύνης από φανατικούς μουσουλμάνους έχουν "ξεσηκώσει" το μένος της αμερικανικής ηγεσίας. Πρώτη και καλύτερη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ,από την Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προσφέρει αμοιβή μέχρι δύο εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει για την ανεύρεση και σύλληψη των δραστών, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναχωρήσει για τη Γερμανία - όπου είναι το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη - για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της διπλής τραγωδίας.

Αντιδράσεις καταδίκης υπήρξαν, όμως, από πολλούς ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης και όχι μόνο. Ανάμεσά τουςκαι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (OUA) Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ, αλλά και ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι απηύθυνε μηνύματα συμπαράστασης στους Προέδρους της Κένυα,Ντανιέλ Αραπ Μόι και της Τανζανίας, Μπένζαμιν Μκάπα και στις οικογένειες των θυμάτων των πολύνεκρων εκρήξεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή, με στόχο τις αμερικανικές πρεσβείες στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ