ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Ο δήμος μπορεί να ενισχύει τις θεραπευτικές κοινότητες

Την "Ιθάκη" επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης. Τόνισε ότι όλη η εκδοτική δραστηριότητα του δήμου μπορεί να περάσει στο λιθογραφείο της Κοινότητας

Τους χώρους της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ επισκέφτηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Αντεπίθεση Τώρα", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αγάπιο Σαχίνη.

Η επίσκεψη, που ήταν η δεύτερη κατά σειρά στο τελευταίο διάστημα, είχε ως κύριο στόχο την ενημέρωση του διευθυντή της Θεραπευτικού Προγράμματος, Φαίδωνα Καλοτεράκη,για τις πρωτοβουλίες που πήρε ο συνδυασμός, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο, την άμεση συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το λιθογραφείο της Κοινότητας, έτσι ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το πρόγραμμα, αλλά και να μεριμνήσει για την επαγγελματική αποκατάσταση των μελών τηςΙΘΑΚΗΣ, που αποφοιτούν από το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη έμφαση στην πραγματική σημασία αυτών των κινήσεων έδωσε ο διευθυντής του προγράμματος, τονίζοντας: "Ο συνδυασμός "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" στηρίζει έμπρακτα τη θεραπευτική Κοινότητα με τις προτάσεις του μέσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό εμάς που δουλεύουμε εδώ μας γεμίζει κουράγιο, όπως και τα ίδια τα παιδιά, που είναι μέλη του προγράμματος. Γιατί το να αλλάξει κανείς τον εαυτό του είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και θέλει δύναμη και κουράγιο και κυρίως συμπαράσταση. Οχι "καλοσαμαρειτισμό", αλλά συμπαράσταση ουσιαστική και νομίζω ότι η παρουσία αυτών των ανθρώπων του συνδυασμού αυτό δείχνει".

Από την πλευρά του ο Αγάπιος Σαχίνης επισήμανε: "Η συνέχεια και συνέπεια στη δράση μας έχει αναγνωριστεί και από τη Διεύθυνση της Θεραπευτικής Κοινότητας, αλλά και από τα ίδια τα παιδιά. Νομίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια στο να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα της Θεραπευτικής Κοινότητας βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής, που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, συρρικνώνοντας τις Θεραπευτικές Κοινότητες, μειώνοντας τα κονδύλια των επιχορηγήσεων. Η κυβερνητική πολιτική στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά, σε συνδυασμό και με την τοποθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ελεύθερη χρήση του χασίς, συνθέτουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα και νομίζουμε ότι ο ρόλος των Θεραπευτικών Κοινοτήτων είναι πολύ σημαντικός".

Τέλος, ο Αγάπιος Σαχίνης κάλεσε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να είναι συνεπής σε όσα υπόσχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι, δηλαδή, η εκδοτική δραστηριότητα του Δήμου θα περάσει όλη μέσα από τα τυπογραφεία της ΙΘΑΚΗΣ. "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουν συνέπεια λόγων και έργων και είναι κάτι που βέβαια αυτήν τη στιγμή δε φαίνεται και νομίζω ότι σ' αυτό το σημείο θα ελεγχθεί ο Δήμος και ο δήμαρχος προσωπικά στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις θερινές διακοπές", κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος.

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ"
Στόχος, να γυρίσει σελίδα ο δήμος

Ο Γιώργος Πανταζής υποψήφιος δήμαρχος. Δόθηκε στη δημοσιότητα η εκλογική Διακήρυξη της Παράταξης

Τον 53χρονο Γιώργο Πανταζή,επέλεξε για υποψήφιο δήμαρχό της, η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" στη Ν. Αλικαρνασσό, που είναι ένας από τους πιο υποβαθμισμένους και αδικημένους δήμους του νομού Ηρακλείου.

Πρόκειται για άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ασχολείται ενεργά με αυτήν τα τελευταία είκοσι χρόνια ανελλιπώς. Τις τετραετίες 1978 - 82, 82 - 86, 90 - 94 και 94 μέχρι σήμερα, εκλέγεται κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Καλλιθέας, στην οποία διατέλεσε και πρόεδρος την τετραετία 1986 - 90.

Είναι γνωστός - εκτός των άλλων - για την αγωνιστικότητα και το ήθος του. Πάλεψε και παλεύει για Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνιστική, διεκδικητική, μαχόμενη στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, ενάντια σε κάθε είδους αντιλαϊκή πολιτική, απ' όποιον κι αν εφαρμόζεται.

Η εκλογική διακήρυξη αρχών της παράταξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

"Τα προβλήματα του Δήμου μας δε θα βρουν τη λύση τους ούτε στις προκριματικές του ΠΑΣΟΚ και στις άνευ ουσίας αντιπαλότητες επίσημων ή "ανταρτών" υποψήφιων δημάρχων, αλλά ούτε και στις δήθεν ανεξάρτητες "λύσεις" που προτείνουν ορισμένοι, επιχειρώντας να ξεγελάσουν τους δημότες, ενώ την ίδια στιγμή ερωτοτροπούν με την κυβέρνηση και τις αντιλαϊκές πολιτικές της. Για την όξυνση των προβλημάτων στην πόλη μας, κύρια υπεύθυνη είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Υπεύθυνη, επίσης, είναι και η σημερινή δημοτική αρχή, που φάνηκε ανίκανη να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική, καθώς και η αυταρχική, ηγεμονική συμπεριφορά του δημάρχου, αγνοώντας ακόμα και την ίδια του την παράταξη - ο οποίος με ευθύνη του, έθρεψε "παράγοντες" και ομάδες, που ως στόχο είχαν την εξυπηρέτηση ιδιοτελών και προσωπικών συμφερόντων".

Στόχος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Ν. Αλικαρνασσού δεν είναι μερικές "καρέκλες" στο δήμο. Επιδιώκει να "γυρίσει σελίδα" για:

  • Να μπουν τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου πάνω από μεμονωμένα συμφέροντα,
  • Να ξεφύγει από τη γραφειοκρατική αντίληψη για τα "καθαρά δημοτικά" θέματα, λες και μπορεί ο Δήμος από μόνος του να κάνει ευτυχισμένους τους δημότες, άσχετα από τα υπόλοιπα κοινωνικά τους προβλήματα.
  • Να κάνει το δήμο διεκδικητικό, μαχητικό. Για να μη διστάζει - αν χρειαστεί - να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα.
  • Να μην ανεχτεί άλλο την υποβάθμιση του Δήμου από τα ψίχουλα των κρατικών επιχορηγήσεων.
  • Να μην επιτρέψει νέα φορολογικά βάρη στους δημότες, ή ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών που πάλι αυτοί θα πληρώσουν.
  • Να ενεργοποιηθούν οι δημότες, που θα απαιτούν και θα διεκδικούν την αναβάθμιση του δήμου. Για ένα δήμο που μαζί με τους τοπικούς φορείς (τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους πολιτιστικούς συλλόγους, το αθλητικό σωματείο "ΗΡΟΔΟΤΟ", εκκλησία κ. ά.) θα εκφράζει συλλογικά τα συμφέροντα των πολιτών.
  • Αντίσταση στην ακρίβεια, την ανεργία, τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και του τζίρου των επαγγελματιών - εμπόρων και βιοτεχνών της πόλης μας, για να πούμε "όχι" στη μετατροπή της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού σε προνόμιο των λίγων. Για να σωθεί η νεολαία από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Για να συμμετέχει η γυναίκα στα δρώμενα της πόλης.
Διορισμοί για πολιτική εκμετάλλευση

Το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι φέτος θα διοριστούν 4.700 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. "Στόχος η αποτροπή κινητοποιήσεων και η εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων", τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ

Διορισμούς εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο πολιτική εκμετάλλευση, ενόψει των δημοτικών εκλογών και με στόχο την αποτροπή κινητοποιήσεων το Σεπτέμβρη καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", με αφορμή την εξαγγελία για διορισμό περίπου 4.700 δασκάλων, νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Με έγγραφο προς το ΔΣ της ΔΟΕ που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, γνωστοποιείται ότι οι διορισμοί φέτος θα προσεγγίσουν τους 4.700 περίπου και ζητάται από το ΔΣ να εκφέρει μέχρι αύριο τη γνώμη του "για την αξιοποίηση του διδακτικού προσωπικού της χώρας με ορθολογικότερη κατανομή και τοποθέτησή του στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να προβούμε, εφόσον χρειαστεί, σε αναγκαία νομοθετική ρύθμιση".

"Οι πρωτοφανείς αυτοί διορισμοί έχουν ως πολιτικό στόχο την εξυπηρέτηση σύγχρονων και αναγκαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικότερα την επέκταση και λειτουργική αρτιότητα του ολοήμερου νηπιαγωγείου και ολοήμερου δημοτικού σχολείου, που αποτελούσε, εξάλλου, και δική σας επιδίωξη", αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Θαν. Γκεσούλης τόνισε στο "Ρ": "Ο πολιτικός στόχος του υπουργείου με τους "πρωτοφανείς" (!), όπως τους χαρακτηρίζει ο υφυπουργός, διορισμούς, δεν είναι η ποιοτική αναβάθμιση της ενιαίας δημόσιας εκπαίδευσης. Αν λάβουμε υπόψη, ότι η εξαγγελία γίνεται δύο μήνες μετά τις μεγαλειώδεις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του Ιούνη για την αποτροπή του διαγωνισμού της ντροπής του ΑΣΕΠ και δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, μπορούμε να πούμε καθαρά ότι ο πραγματικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Να περιορίσει, δηλαδή, την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, με στόχο την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τη μια και να εξυπηρετήσει τις εκλογικές της σκοπιμότητες από την άλλη".

Αναφερόμενος στον αριθμό των διορισμών, ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ τονίζει ότι"μπορεί ο αριθμός των νέων διορισμών που εξήγγειλε ο υφυπουργός να είναι μεγαλύτερος από τον περυσινό, είναι όμως πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τα χρόνια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος ακόμα περιμένουν τη λύση τους".

"Οι εκπαιδευτικοί δε θα ξεγελαστούν, τονίζει ο Θαν. Γκεσούλης. Με νωπά ακόμα τα χτυπήματα, που τόσο απλόχερα τους μοίρασαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης στις τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, είναι αποφασισμένοι να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα με την ψήφο τους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι αποφασισμένοι και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε συντονισμό με τους άλλους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς, φτιάχνοντας το δικό τους μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης να συνεχίσουν τον αγώνα τους για κατάργηση του Ν. 2525, υπεράσπιση - διεύρυνση και αναβάθμιση της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, μαζικούς διορισμούς μέσα από την επετηρίδα, να μην περάσει η ιδεολογική χειραγώγηση και ο πειθαναγκασμός", τονίζει ο Θαν. Γκεσούλης.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι πολυθεματικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενόψει του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη:

Στην Ορμύλια, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

  • Αύριο Πέμπτη:

- Στη Λευκάδα, με θέμα: "Παιδεία", με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Ναρκωτικά".

  • Την Παρασκευή:

- Στις Ράχες Ικαρίας, με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Διήμερο εκδηλώσεων στην Πάρο (Παρασκευή και Σάββατο).

  • Την Κυριακή:

Στο Λιτόχωρο, με θέμα: "Ειρήνη".

  • Τη Δευτέρα:

- Στις Συκιές Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Δημοτικές εκλογές".

- Στην Επανωμή Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Δημοτικές εκλογές".

  • Την Τρίτη:

- Στην Αμφιλοχία.

- Στην Τρίπολη, με θέμα: "Παιδεία".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ