ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΟΔΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η φορολογική ληστεία

Κατά 21,3% αυξήθηκαν τα έσοδα από το Φόρο Εισοδήματος το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη. Οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 5,5 τρισ. δραχμές, αυξημένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι

Με πρωτοφανείς ρυθμούς συνεχίζεται η φοροεισπρακτική επέλαση της κυβέρνησης, με θύματα κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Γ. Δρυς,τα συνολικά έσοδα που συγκέντρωσαν οι ΔΟΥ και τα Τελωνεία τον προηγούμενο Ιούλη, ξεπέρασαν το 1 τρισ. δραχμές! Συγκεκριμένα ανήλθαν στο 1,076 τρισ. δραχμές, ενώ το 40% σχεδόν του ποσού αυτού προέρχεται από τον Φόρο Εισοδήματος, καθώς στα ταμεία του κράτους από τον συγκεκριμένο φόρο εισέρρευσαν 422,8 δισ. δραχμές. Σε σχέση με το 1997 παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 21,3%, η οποία καταδεικνύει από μόνη της το μέγεθος της ληστείας που συντελείται μέσα από τους μηχανισμούς της φορολογικής πολιτικής. Η μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος είναι αποτέλεσμα τόσο των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση το 1997 (περιορισμός στο ελάχιστο των φορολογικών απαλλαγών των εργαζομένων) όσο και το 1998 (αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς - συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες).

Αύξηση επίσης 19,4% παρουσιάζουν και οι εισπράξεις ΦΠΑ των ΔΟΥ, καθώς από 177,3 δισ. δραχμές τον Ιούλη του 1997, φέτος τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 211,8 δισ. δραχμές. Συνολικά τα έσοδα των ΔΟΥ τον Ιούλη ανήλθαν σε 789,9 δισ. δραχμές έναντι 679 δισ. δραχμές πέρυσι ή ποσοστό αύξησης 16,34%.

Με μικρότερο ρυθμό 7,15% αυξήθηκαν τα έσοδα των Τελωνείων και οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στα 244,5 δισ. δραχμές έναντι 228,2 δισ. δραχμές τον Ιούλη του 1997.

Η ίδια εικόνα με τάση ενίσχυσης επικρατεί και για την πορεία των εσόδων το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 1998 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Συνολικά από τις ΔΟΥ όλης της χώρας και τα Τελωνεία, το επτάμηνο εισπράχθηκε το ποσό των 5,47 τρισ. δραχμών έναντι 4,76 τρισ. δραχμές πέρυσι, ή ποσοστό αύξησης 14,86%. Ο Φόρος Εισοδήματος παρουσιάζει και το επτάμηνο εντυπωσιακή αύξηση 21,2% καθώς από 1,27 τρισ. δραχμές το 1997, φέτος έφτασαν τα 1,54 τρισ. δραχμές. Οι εισπράξεις από ΦΠΑ παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης 15,32% και από 968,2 δισ. δραχμές το 1997, φέτος ανήλθαν στο 1,11 τρισ. δραχμές.

Οι εισπράξεις από Τελωνεία το επτάμηνο ανήλθαν στο ποσό των 1.491,5 δισ. δραχμών, έναντι 1.390,6 δισ. δραχμές, παρουσιάζοντας αύξηση 7,26%.

ΑΓΟΡΑ
Βασιλικότεροι των μεγαλοεπιχειρηματιών...

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ ξεμπροστιάζουν την κυβέρνηση που δημοσιοποιεί πολύ υψηλότερα ποσοστά μείωσης των τιμών από ό,τι ισχύουν στην πραγματικότητα

Μειώσεις της τάξης του 6% - 10%, μέχρι και 13% σε μία περίπτωση, σε 48 προϊόντα από τα πέντε είδη που αφορά η "συμφωνία κυρίων" μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, οι περισσότερες, μάλιστα από τις οποίες κυμαίνονται μεταξύ 8% - 10%, ανακοίνωσε υπερήφανα χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλ. Αποστολάκης. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος, ο πλέον επίσημος εκπρόσωπος του χώρου των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου, δήλωνε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μειώσεων που έχουν γίνει δεν ξεπερνά το 5% και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι τα σούπερ μάρκετ "δεν έχουν περιθώρια" για παραπέρα μειώσεις απ' όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό αφήνει εκτεθειμένη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, διαψεύδοντας περίτρανα τα περί "επιτυχίας" των "συμφωνιών κυρίων" και "προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών". Μπήκε, μάλιστα, στον κόπο να κάνει αυτό που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θα είχαν κάθε λόγο αλλά δεν το κάνουν, να διαφημίσουν μεγάλες μειώσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ συμπλήρωσε χτες ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν για 2 - 4 μήνες δίνοντας το χρονικό ορίζοντα της - ούτως ή άλλως κενής - "συμφωνία κυρίων", ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για πτώση των πωλήσεων και των κερδών των σούπερ μάρκετ.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης από την επόμενη βδομάδα ο Μ. Χρυσοχοϊδης θα ξεκινήσει επαφές με τους βιομηχάνους τροφίμων για... επέκταση των "συμφωνιών κυρίων".

Οι "αγορές" καθορίζουν και τη φορολογική πολιτική!

Στις... τριγωνικές συναλλαγές και στην ελευθερία δράσης του κεφαλαίου απέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη φορολογία στις κερδοσκοπικές πράξεις των Ρέπος.

Δικαιολογώντας την αιφνιδιαστική (εν μέσω του θέρους) αυτή κυβερνητική απόφαση ο Γ. Δρυς ισχυρίστηκε ότι μετά την επιβολή φορολογίας στα Ρέπος, οι"επενδυτές" εκμηδένισαν τις πράξεις αυτές και στράφηκαν σε άλλες αφορολόγητες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να μειωθούν στο ελάχιστο τα έσοδα του κράτους. Αντίθετα, υποστήριξε ότι με την κατάργηση της φορολογίας θα αυξηθούν τα έσοδα των τραπεζών και κατά συνέπεια οι φόροι που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών...

Η διατύπωση των απόψεων αυτών, οι οποίες προστατεύουν και δικαιολογούν το δικαίωμα των κερδοσκόπων να μη φορολογούνται, αποκαλύπτει τη γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας, η οποία ωμά υιοθετεί την άποψη πως οι περιβόητες "αγορές" είναι εκείνες που καθορίζουν ακόμα και τις λεπτομέρειες της φορολογικής πολιτικής. Αυτές, επιτρέπουν την εφαρμογή κι επιβάλλουν την κατάργηση φόρων, ενώ η κυβέρνηση απλά προσαρμόζεται στις διαθέσεις και τις απαιτήσεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου...

Η κυβέρνηση, πάντως, διά του υφυπουργού Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τη φορολογική πολιτική, που θα συνοδεύσει τον κρατικό προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Ερωτώμενος για τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που σαφώς εκπορεύονται από το κυβερνητικό επιτελείο και σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέες ευρύτατες αλλαγές στη φορολογική πολιτική με δυσμενείς επιπτώσεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ο Γ. Δρυς έδωσε τη στερεότυπη απάντηση ότι "ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη".

Με αφορμή, εξάλλου, τη μη έκδοση θεωρημένων εισιτηρίων σε συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, που περιοδεύουν τη θερινή περίοδο στην επαρχία (αναφέρεται συγκεκριμένη περίπτωση συναυλίας που έγινε πρόσφατα στο Αγρίνιο, όπου μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί εισιτήρια), στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Σύμφωνα, όμως, με άλλους παράγοντες τέτοια γεγονότα διογκώνονται, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη εν όψει της νέας φοροεισπρακτικής επίθεσης που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση το 1999.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, ότι οι εισπράξεις από τη φορολογία των χρηματιστηριακών πράξεων θα φτάσουν τα 30 δισ. δραχμές έναντι 12 δισ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αυξομειώσεις στις τιμές αυτή τη βδομάδα

Μικρές αυξήσεις στις τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - και μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, που θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι τιμές των βενζινών αυξάνονται κατά 0,20 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 1,20 δρχ. το λίτρο και του θέρμανσης κατά 0,60 δρχ. το λίτρο. Ετσι, με βάση τις νέες τιμές, που κατά την εταιρία οφείλονται στις αναπροσαρμογές των διεθνών τιμών, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών διαμορφώνονται, σύμφωνα με το δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης, ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η τιμή της βενζίνης σούπερ στις 212,50 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 196,60 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α ζώνης, η σούπερ στις 217,40 και η αμόλυβδη στις 201,50 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη, η τιμή της σούπερ στις 220,40 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 204,50 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης, με ΦΠΑ 18%, η τιμή της σούπερ στις 222,40 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 206,50 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης, με ΦΠΑ 13%, οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές διαμορφώνονται στις 212,40 και 197,50 δρχ. το λίτρο.

Οργανωτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα ισχύσουν από την 1η Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο πολυεθνικός ηλεκτροτεχνολογικός όμιλος ΑΒΒ. Από την ίδια ημερομηνία καταργούνται οι περιφερειακές διοικήσεις Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, ενώ οι εταιρίες του ομίλου σε κάθε χώρα και οργανώσεις πωλήσεων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του παραμένουν όπως είναι. Συνοπτικά, οι επιχειρηματικοί τομείς από την 1η Σεπτέμβρη διαμορφώνονται σε παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διανομής, αυτοματισμών, πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών, προϊόντα και εγκαταστάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ