ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στο ρυθμό των διεθνών κερδοσκόπων!

Μείωση 3,9% χτες, στην οδό Σοφοκλέους, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση των περισσοτέρων χρηματιστηρίων της Ασίας

Σε μία από τις χειρότερες μέρες του χρόνου εξελίχθηκε η χτεσινή, για την οδό Σοφοκλέους, όπου οι τιμές των μετοχών ταρακουνήθηκαν στο ρυθμό των διεθνών χρηματιστηρίων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν ήταν λίγοι οι... "θεσμικοί επενδυτές" (κοινώς οι τζογαδόροι των χρηματαγορών) που στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τις απώλειες που είχαν σε άλλες αγορές, ρευστοποίησαν - ακόμα και με μικρά κέρδη - τίτλους που είχαν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης - που ο γενικός δείκτης "άνοιξε" με κέρδη συγκριτικά με το προχτεσινό "κλείσιμο" - οι τιμές ακολούθησαν σχεδόν σταθερά πτωτική τάση. Λίγα λεπτά μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης εμφάνιζε απώλειες μεγαλύτερες του 4%, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στις 2.513 μονάδες και με απώλειες 3,89%. Ο τζίρος που τις προηγούμενες μέρες είχε κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, χτες έφτασε τα 48,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Χαρακτηριστικό του άσχημου κλίματος της χτεσινής συνεδρίασης, ήταν ότι από τις 256 μετοχές που διακινήθηκαν, μόλις 30 βελτίωσαν την τιμή τους και ακόμα 15 έμειναν σταθερές, ενώ 211 είχαν απώλειες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο πτώσης (είναι 8%) κινήθηκαν περίπου 20 μετοχές, ενώ η μετοχή της Δωρικής Τράπεζας (νεοεισαχθείσα μετοχή για την οποία δεν ισχύουν ανώτατα όρια διακύμανσης) "έχασε" 12,7% από την τιμή της. Παράλληλα πολλές ήταν οι μετοχές που είχαν φτάσει στο όριο του - 8% και έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις δεκάδων χιλιάδων μετοχών.

Οι συνολικές απώλειες που σημείωσε ο γενικός δείκτης των τιμών στην οδό Σοφοκλέους από τη Δευτέρα, μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση, έφτασαν το 6,7%. Επιχειρώντας να εξηγήσουν την εξέλιξη αυτή, οι περισσότεροι από τους αρμόδιους παράγοντες παραπέμπουν στην κρίση που διέρχονται τα χρηματιστήρια διεθνώς, εξαιτίας κύρια της οικονομικής και νομισματικής κρίσης στις χώρες της Ασίας, στην οποία από χτες προστέθηκε και η μεγάλη πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια της Ρωσίας. Αν τα προηγούμενα χρόνια, εξηγούν, οι επιδράσεις από τις ξένες αγορές ήταν περισσότερο "ψυχολογικές", στις σημερινές συνθήκες "διεθνοποίησης των αγορών" (παγκοσμιοποίησης του τζόγου, δηλαδή), η επίδραση είναι άμεση αφού οι ίδιοι παίχτες εμφανίζονται σε διάφορα χρηματιστήρια του πλανήτη και οι κινήσεις τους σε κάποια συγκεκριμένη χώρα εξαρτώνται από τις αποδόσεις που έχουν οι "τοποθετήσεις" τους στις υπόλοιπες.

Οι γνωστοί πάντως θιασώτες του χρηματιστηριακού τζόγου, μετά τις μειώσεις των τιμών που παρουσιάστηκαν στις περισσότερες μετοχές της οδού Σοφοκλέους, σπεύδουν να παροτρύνουν τους πελάτες τους να προχωρήσουν σε αγορές μια και προεξοφλούν την ανάκαμψη των τιμών, την οποία μάλιστα προσδιορίζουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Τα ξένα χρηματιστήρια

Συνεχίστηκε στο μεταξύ η αναταραχή στις ξένες χρηματαγορές που χτες φαίνεται να είχε σαν επίκεντρο τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Ρωσίας,όπου ήδη φαίνεται πως έχει τεθεί θέμα νέας υποτίμησης του ρουβλιού. Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώση 8%, γεγονός που ανάγκασε τους αρμόδιους να διακόψουν τη συνεδρίαση, ενώ ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ORT, έκανε λόγο για "Μαύρη Πέμπτη" στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, η πτώση του δείκτη συναλλαγών του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ στα χαμηλότερά του επίπεδα εδώ και πέντε χρόνια επισκίασε την"ανάκαμψη", την Τετάρτη τη νύχτα, των μετοχών στις ΗΠΑ, που οφείλεται, κατά αναλυτές, στην αποδυνάμωση του γιεν.

Εν μέσω του πανικού, με τον δείκτη "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου να χάνει 90 μονάδες (1,8%) στην αρχή της συνεδρίασης, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά την περικοπή των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας, πέρασε "απαρατήρητη". Ο DAX της Φραγκφούρτης έχανε 2,7%, ο CAC του Παρισιού 1,7%. Η"χειρότερη" εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος σημειώθηκε στη Νορβηγία, με 3,7% και τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από το Μάιο του 1997.

Η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος δείκτης που είχε άνοδο ήταν ο Nikkei, με 3,05 μονάδες. Ολες οι άλλες αγορές έδειχναν να παραπαίουν. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times Industrials Index έπεσε 3%, στη Μαλαισία ο δείκτης Composite 4,5%, το Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων έχασε 0,3% και έφθασε στο νέο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια πενταετία. Απόηχοι της κρίσης έφθασαν και στην Μπανγκόνγκ, στη Σεούλ, στην Ταϊπέι, στην Τζακάρτα, ακόμα και στο Σίδνεϋ...


ΓΣΕΒΕΕ
Νέο χτύπημα για τους ΕΒΕ

Ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για τα επικείμενα φορολογικά μέτρα

Νέο πλήγμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι η εφαρμογή των φορολογικών σχεδίων της κυβέρνησης, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ),τονίζοντας ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης τα τελευταία χρόνια με την ανελέητη φορολογική επίθεση που δέχονται απανωτά και προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να τη δεχτούν.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αντί η κυβέρνηση να αναγγείλει την οριστική κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" φαίνεται να μεθοδεύει την επέκτασή τους και κατ' επέκταση τη μονιμοποίησή τους. Τα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης, καταγγέλλει, καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την απροθυμία της κυβέρνησης να θεσπίσει ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα και την πρόθεσή της να διευρύνει την αδικία σε βάρος των ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων αυτό δείχνει η διεύρυνση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και σε επιχειρήσεις με Γ κατηγορίας βιβλία και η διεύρυνσή τους σε περιοχές που ως τώρα δεν υπάγονταν σ' αυτά. Παράλληλα, η αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους στοχεύουν στο να αυξήσουν τη φορολογία σε όσες επιχειρήσεις ξεπερνούν τα "αντικειμενικά κριτήρια" ή στην εφαρμογή τους πάνω σε πλασματικούς τζίρους που θα προσδιορίζονται μέσω της αντικειμενικοποίησης των ακαθάριστων εσόδων. Νέα εμπόδια μπαίνουν, επίσης, και στη μεταβίβαση επιχειρήσεων όπου αντί να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σχεδιάζεται"αντικειμενικός προσδιορισμός" της υπεραξίας μεταβίβασης για είσπραξη περισσότερων φόρων.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει την εντολή της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να περιορίσουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ένα μέτρο που θα πλήξει ακόμα περισσότερο αποκλειστικά τις μικρές επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση των οποίων είναι ήδη σχεδόν ανύπαρκτη και αναγκάζονται να δανείζονται με εξοντωτικούς όρους και επιτόκια μέχρι και 20%.


ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ενας στους τρεις φοροδιαφεύγει...

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων του ΣΔΟΕ τον Ιούλη

H μία στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 2 δισ. δραχμών φοροδιαφεύγει, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά τον μήνα Ιούλη, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Πραγματοποιήθηκαν 447 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και στις 136 ή το 30,5% του συνόλου των ελεγχθεισών διαπιστώθηκαν 1.497 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Οπως μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία των περισσοτέρων από αυτές ανεπαρκή η ανακριβή.

Υψηλό ποσοστό φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων διαπιστώθηκαν στους κλαδικούς ελέγχους επιχειρήσεων, καθώς σε 76 συνολικά περιπτώσεις, στις 39 επιχειρήσεις ή το 51,3% διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες. Επίσης, στις 21 από τις 29 περιπτώσεις ελέγχου ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, καλλιτέχνες κλπ.) και σε 21 από αυτούς (στο 73,4%) διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις. Τα ίδια περίπου συμπεράσματα προκύπτουν και για τους ελέγχους σε κέντρα διασκέδασης, σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ.

Οι διαπιστωθείσες συνολικά παραβάσεις φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα ανήλθαν σε 44.896 από τις οποίες οι 15.018 αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων, οι 10.355 τη μη καταχώριση αγορών - εσόδων, οι 6.130 τη μη καταχώριση - ενημέρωση μητρώων οι 5.812 τη μη θεώρηση - έκδοση εισιτηρίων εισόδου κλπ, ενώ σε 549 περιπτώσεις διαπιστώθηκε έκδοση ανακριβών στοιχείων (εικονικά - πλαστά) και σε άλλες 323 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση ελέγχου και μη επίδειξη βιβλίων.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι αυτή ποδοσφαιρικής ΠΑΕ στην Α. Μακεδονία και Θράκη, η οποία απ' το 1987 δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους 96 εκατ. δραχμών, ΦΜΥ 230 εκατ. δραχμών και φόρο μεταγραφών 31 εκατ. δραχμών. Στην Κεντρική Μακεδονία κατασκευαστική εταιρία δεν εξέδωσε τιμολόγια για έργο αξίας 356 εκατ. δραχμών συν ΦΠΑ 64 εκατ. δραχμών, ενώ κρεοπώλης στη Θεσσαλία εξέδωσε 25 τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 522 εκατ. δραχμών.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι αναστάλθηκε η λειτουργία για 10 μέχρι και 30 ημέρες 34 μικρών κύρια επιχειρήσεων, όπως ψητοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ, για φορολογικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ