Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ενας στους τρεις φοροδιαφεύγει...

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων του ΣΔΟΕ τον Ιούλη

H μία στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 2 δισ. δραχμών φοροδιαφεύγει, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά τον μήνα Ιούλη, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Πραγματοποιήθηκαν 447 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και στις 136 ή το 30,5% του συνόλου των ελεγχθεισών διαπιστώθηκαν 1.497 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Οπως μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία των περισσοτέρων από αυτές ανεπαρκή η ανακριβή.

Υψηλό ποσοστό φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων διαπιστώθηκαν στους κλαδικούς ελέγχους επιχειρήσεων, καθώς σε 76 συνολικά περιπτώσεις, στις 39 επιχειρήσεις ή το 51,3% διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες. Επίσης, στις 21 από τις 29 περιπτώσεις ελέγχου ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, καλλιτέχνες κλπ.) και σε 21 από αυτούς (στο 73,4%) διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις. Τα ίδια περίπου συμπεράσματα προκύπτουν και για τους ελέγχους σε κέντρα διασκέδασης, σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ.

Οι διαπιστωθείσες συνολικά παραβάσεις φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα ανήλθαν σε 44.896 από τις οποίες οι 15.018 αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων, οι 10.355 τη μη καταχώριση αγορών - εσόδων, οι 6.130 τη μη καταχώριση - ενημέρωση μητρώων οι 5.812 τη μη θεώρηση - έκδοση εισιτηρίων εισόδου κλπ, ενώ σε 549 περιπτώσεις διαπιστώθηκε έκδοση ανακριβών στοιχείων (εικονικά - πλαστά) και σε άλλες 323 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση ελέγχου και μη επίδειξη βιβλίων.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι αυτή ποδοσφαιρικής ΠΑΕ στην Α. Μακεδονία και Θράκη, η οποία απ' το 1987 δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους 96 εκατ. δραχμών, ΦΜΥ 230 εκατ. δραχμών και φόρο μεταγραφών 31 εκατ. δραχμών. Στην Κεντρική Μακεδονία κατασκευαστική εταιρία δεν εξέδωσε τιμολόγια για έργο αξίας 356 εκατ. δραχμών συν ΦΠΑ 64 εκατ. δραχμών, ενώ κρεοπώλης στη Θεσσαλία εξέδωσε 25 τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 522 εκατ. δραχμών.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι αναστάλθηκε η λειτουργία για 10 μέχρι και 30 ημέρες 34 μικρών κύρια επιχειρήσεων, όπως ψητοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ, για φορολογικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ