ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε ρόλο Γραφείου Τύπου του ΝΑΤΟ

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε "βασιλικότερος του βασιλέως", για να δικαιολογήσει μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή την έναρξη της ΝΑΤΟικής άσκησης στην Αλβανία

Ως εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος βγήκε με δηλώσεις του να προετοιμάσει το έδαφος για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή τη διεξαγωγή από χτες στην Αλβανία της ΝΑΤΟικής άσκησης "Σύνοδος Συνεργασίας" (Cooperative Assembly '98). Μάλιστα, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο σε αυτό το ρόλο του, ο Α. Τσοχατζόπουλος, και αναπαράγοντας στο σύνολό της την αμερικανική προπαγάνδα, έκανε προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς,κατηγορώντας τον για εκκαθαρίσεις και σφαγές αμάχων Κοσσοβάρων και χρεώνοντάς του εξ ολοκλήρου τις ευθύνες "για την καταστροφή που δημιούργησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη".

Στις δηλώσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν τη δικαιολογητική βάση για επέμβαση του ΝΑΤΟ, προέβη ο υπουργός Αμυνας στη διάρκεια της δεξίωσης για το γιορτασμό της Μέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν ρωτήθηκε αν η ΝΑΤΟική άσκηση στην Αλβανία, όπου συμμετέχει και η Ελλάδα, αποτελεί "πρόβα τζενεράλε" μιας επέμβασης στο Κόσσοβο και ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε μια τέτοια περίπτωση.

Απαντώντας, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "πολύ σωστά γίνεται η προετοιμασία και η αξιοποίηση των ασκήσεων, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα του ΝΑΤΟ να αντιδράσει δυναμικά, σε περίπτωση κατά την οποία χρειαστεί".Και συνέχισε: "Πρέπει και ο κ. Μιλόσεβιτς να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρεί σε πολεμικές εκκαθαρίσεις και καταστροφή ολόκληρων χωριών στο Δυτικό Κόσσοβο. Ο κ. Μιλόσεβιτς πρέπει να αντιληφθεί ότι όλα έχουν ένα όριο. Και ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διαμορφώσει μια αποφασιστική στάση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.Διότι, ναι μεν ο λεγόμενος "Απελευθερωτικός Στρατός" των Κοσσοβάρων έκανε τρομακτικό λάθος, διότι επιχείρησε πολεμική αντιπαράθεση. Ομως, και ο κ. Μιλόσεβιτς εκμεταλλεύεται αυτό το λάθος των Κοσσοβάρων, για να κάνει σφαγή, ουσιαστικά, αυτή την περίοδο, αυτές τις μέρες, αόπλων πολιτών. Η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, η διεθνής κοινή γνώμη δεν μπορούν να το ανεχτούν. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή που δημιούργησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στη βάση, λοιπόν, αυτών των δεδομένων, πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ καλώς κάνει και πραγματοποιεί τις ασκήσεις του. Πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.Βεβαίως, χρειάζονται αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να κινηθεί έμπρακτα, περισσότερο αποφασιστικά, το ΝΑΤΟ. Το μήνυμα, όμως, πρέπει να σταλεί τώρα".

Αρχισε η άσκηση - πρόβα

Στο μεταξύ, η ΝΑΤΟική άσκηση στην Αλβανία ξεκίνησε από χτες με τη συμμετοχή περίπου 1.700 στρατιωτών από 14 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και ένα τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών. Από την Ελλάδα έχουν σταλεί στην Αλβανία για να πάρουν μέρος στην άσκηση ένας λόχος περίπου 40 αλεξιπτωτιστών, δύο ελικόπτερα (1 "Σινούκ" και 1 "Χιούι"), ένα μεταγωγικό C-130 και τρία μαχητικά F-16, που θα εξορμούν από ελληνικά αεροδρόμια. Θα συμμετάσχει ακόμα και η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας, δύναμη ενός λόχου, που θα υποστηρίξει το λόχο αλεξιπτωτιστών. "Ελπίζουμε ότι αυτές οι ασκήσεις, υπό την ονομασία "Cooperative Assembly 98", που θα διαρκέσουν από τις 17 έως τις 22 Αυγούστου με τη συμμετοχή 75 ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών, θα οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσης στο Κόσσοβο", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο οποίος επισήμανε ότι μία άλλη άσκηση του ιδίου τύπου θα διεξαχθεί το Σεπτέμβρη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η διεξαγωγή των ασκήσεων είχε αποφασιστεί στα τέλη Μάη από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νότια Ευρώπη, ναύαρχος Τζόζεφ Λοπέζ,δήλωσε χτες ότι τα γυμνάσια που πραγματοποιούνται στην Αλβανία αποτελούν ένα "μήνυμα προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο". Ο Αμερικανός ναύαρχος, που προϊσταται των γυμνασίων, τόνισε ότι οι ασκήσεις "έχουν στόχο να συμβάλουν στη σταθερότητα στην περιοχή". Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πάντως θα περιοριστούν στην περιοχή των Τιράνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μείωσαν σημαντικά τη συμμετοχή τους στις ασκήσεις, καθώς χρειάστηκε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Αφρική μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ναϊρόμπι και του Νταρ ες Σαλάμ και την επιδείνωση της κρίσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η αμερικανική συμμετοχή στα γυμνάσια μειώθηκε κατά περισσότερο από δύο τρίτα, σύμφωνα με πηγές, πράγμα που, όπως αναφέρεται, λίγο έλειψε να προκαλέσει την απόσυρση ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες τελικά αποφάσισαν αν μετάσχουν στις ασκήσεις.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διερεύνηση πιθανοτήτων "διαλόγου"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μια μέρα μετά την απώθηση των δυνάμεων του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) από την τελευταία πόλη - προπύργιό τους, το Γιουνίκ, και ενώ η κατάσταση "έμοιαζε ήρεμη", οι προσπάθειες αποκατάστασης διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας επαναλαμβάνονταν. Με λίγες πιθανότητες επιτυχίας τους.

Σύμφωνα με το προσκείμενο στην παράταξη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα "Κέντρο Ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου", οι συγκρούσεις είχαν περιοριστεί χτες, μετά την επίθεση του Σαββατοκύριακου. Το γιουγκοσλαβικό κρατικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι η αστυνομία "συνέτριψε τους τρομοκράτες" στα χωριά Λόντζα, Γκράμποβατς και Ράουσιτς (της περιοχής της πόλης Πετς) την Κυριακή, ενώ είχε επέλθει νωρίτερα και η κατάληψη του Γιουνίκ.

Η παύση των μαχών χτες πρόσφερε, σχολίασε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ελπίδες αναβίωσης του διαλόγου. Ο κορυφαίος Κοσσοβάρος Αλβανός διαπραγματευτής Φεχμί Αγκάνι, δήλωσε, κατά δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Blic", ότι ο διάλογος για ένα ειρηνικό διακανονισμό στη διένεξη μπορεί να επαναληφθεί, μετά τον "τερματισμό των σερβικών μέτρων καταστολής".

Σε επιστολή του προς τον ομόλογό του Ράτκο Μάρκοβιτς, μέρος της οποίας μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αγκάνι ανέφερε πως ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα είναι έτοιμος να "επαναλάβει το συντομότερο δυνατό" τις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, θέτοντας ωστόσο εμμέσως τον όρο, οι σερβικές δυνάμεις να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των αυτονομιστών Αλβανών.

"Επιθυμούμε οι διαπραγματεύσεις, που διακόπηκαν εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας εναντίον του αλβανικού πληθυσμού, να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό. Αναμένουμε να σταματήσει η βία και οι δυνάμεις που χρησιμοποιούνται εναντίον των αμάχων να αποσυρθούν, όπως έχει ζητήσει η "Ομάδα Επαφής"", είπε ο Κοσσοβάρος "πρόεδρος" σύμφωνα με τον Αγκάνι.

Ο Αγκάνι δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΠΓΔΜ και ειδικός "εντεταλμένος" των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την κρίση, να επιτύχει συμφωνία με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου για την έναρξη των συνομιλιών.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες οι σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επιχείρηση κατά του "Απελευθερωτικού Στρατού", η οποία χαρακτηρίστηκε "επιτυχής". Ωστόσο χτες ο ραδιοσταθμός Β - 92 του Βελιγραδίου μετέδιδε πως οι Αλβανοί αντάρτες που μάχονται για την "ανεξαρτησία του Κοσσόβου" επέστρεψαν σε οχυρά τους στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, από τα οποία είχαν απομακρυνθεί την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με σερβικές δυνάμεις.

Σήμερα αναμένεται στο Κοσσυφοπέδιο, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μαυροβούνιο, η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα Εμμα Μπονίνο. Θα συναντηθεί με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων και τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βελιγράδι.

Στα Τίρανα, η κυβέρνηση της Αλβανίας εκμεταλλεύτηκε τη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκίνησε χτες για να μιλήσει για "εθνικές εκκαθαρίσεις" και "απευθείας πιέσεις" στο Βελιγράδι, να διακόψει τις επιχειρήσεις του.

Στη Μόσχα, η ρωσική διπλωματία επανέλαβε την "προτίμησή" της σε "ειρηνική επίλυση" της κρίσης (παρά το ότι συμμετέχει με στρατεύματα στην άσκηση... ). Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ μίλησε για ανάγκη "περιορισμού των συγκρούσεων" για την έναρξη διαλόγου.

Τα "σενάρια" κι ο 6ος Στόλος

Στα σενάρια των "κρίσεων" στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε χτες, με ένα (μάλλον ανησυχητικό... ) δημοσίευμά της, η "Ουάσιγκτον Ποστ". Με κυριακάτικο άρθρο της, η εφημερίδα σημείωνε πως "ο 6ος αμερικανικός στόλος παρακολουθεί" τις εξελίξεις, έχοντας επικεντρωμένη την προσοχή του στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο και την Κύπρο, στα βουνά του Καυκάσου, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Τζ. Μέρφι, από τη γέφυρα της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου, εκφράζει την "ανησυχία του". Το "χειρότερο σενάριο", λέει, είναι να ξεσπάσουν κρίσεις σε πολλά τέτοια καυτά σημεία "ταυτόχρονα". Σε μια τέτοια περίπτωση, λέει ο αντιναύαρχος στην αμερικανική εφημερίδα, "δε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε: θα έπρεπε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας"...

Υψωσαν τουρκική σημαία στην Κάλυμνο

Σε μια περίεργη και ύποπτη ενέργεια προχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στο λιμάνι της Καλύμνου, Τούρκοι επιβάτες θαλαμηγού, που είχε καταπλεύσει, προερχόμενη από την Πάτμο. Σε μια προσπάθεια να στήσουν ένα σκηνικό για φωτογράφιση, ύψωσαν σε φωτιστικό στύλο της παραλιακής οδού του λιμανιού της Καλύμνου μια τουρκική σημαία και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες, ενώ την ίδια ώρα ελάμβαναν χώρα τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους της Καλύμνου, οι οποίοι και έσπευσαν εναντίον τους, οπότε ο ένας από τους Τούρκους κατέβασε τη σημαία, την πήρε μαζί του και μαζί με τέσσερις ακόμα επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό και απέπλευσαν χωρίς την άδεια του Λιμεναρχείου. Ο κυβερνήτης του σκάφους, όμως, δεν επιβιβάστηκε και συνελήφθη αμέσως, ενώ για τους υπόλοιπους ακολούθησε καταδίωξη από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού.

Η θαλαμηγός εντοπίστηκε και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Κω. Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα της Κω, ο οποίος και τους παρέπεμψε να δικαστούν στις 11 Μάρτη 1999, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν για την Τουρκία. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στους δράστες συμπεριλαμβάνεται ένας μεγαλέμπορος αυτοκινήτων και ένα καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες βράδυ, χαρακτηρίζει το γεγονός "αναίτια και ανόητη πρόκληση" και επισημαίνει ότι "η εξωτερική πολιτική της χώρας απαιτεί σύνεση και αποφασιστικότητα" και ότι"η πολιτική αυτή δεν υποτιμά τη συμβολική σημασία τέτοιων περιστατικών, αλλά και δεν ενδίδει στις σειρήνες των ανεύθυνων μεγαλοστομιών που δεν έχουν χρήσιμο και ουσιαστικό περιεχόμενο".

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δήλωσή του σχετικά με το επεισόδιο στην Κάλυμνο, τόνισε:

"Ο σοβινισμός της Τουρκίας και η ενθάρρυνσή του από τις ΗΠΑ δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα και για τέτοιου είδους επεισόδια όπως το χτεσινό, που όμως δε φαίνεται να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Είναι μεμονωμένο και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ