ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαγές στον ποινικό νόμο

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης το λεγόμενο "πολυνομοσχέδιο", που επιφέρει αρκετές ρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, με την προσθήκη νέων διατάξεων ποινικού, αστικού και δικονομικού περιεχομένου. Βασικός στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, με μείωση του αριθμού των καταδικασθέντων σε ποινές φυλάκισης μέχρι τριών χρόνων και η αύξηση των εσόδων του κράτους από την εξαγορά μεγαλύτερου αριθμού καταδικαστικών αποφάσεων.

Ειδικότερα, το άρθρο 46 προβλέπει ότι "η περιοριστική της ελευθερίας ποινή, που είναι μεγαλύτερη από ένα έτος και δεν υπερβαίνει τα τρία, μετατρέπεται σε χρηματική, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο, με ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή του, κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της, για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων". Με διάταξη, επίσης, του άρθρου 19 θεσπίζεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τους αλλοδαπούς που εκτίουν ποινή φυλάκισης. Με το άρθρο 17 τίθεται ως προϋπόθεση του κακουργηματικού χαρακτήρα της απάτης και της υπεξαίρεσης το ύψος του επιδιωκόμενου από το δράστη οφέλους ή της βλάβης του παθόντος, ή η αξία του αντικειμένου να υπερβαίνει το ποσό των 25.000.000 δρχ. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών, αν το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το προηγούμενο ποσό, ενώ το έγκλημα της τοκογλυφίας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Με το άρθρο 24, εξάλλου, αίρεται το αξιόποινο της πράξης για τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, αν εξοφλήσουν πλήρως τις εισφορές αυτές σε οποιοδήποτε στάδιο της δίκης. Τέλος, ο έλεγχος των απολογισμών των δήμων και κοινοτήτων, καθώς και των εξαρτημένων από αυτούς Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, θα ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με το άρθρο 37 του "πολυνομοσχεδίου".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου,στις 6 μ.μ., θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους νεκρούς του μπλόκου της Κοκκινιάς. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, καταθέσεις στεφανιών και απαγγελίες, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Γ Νεκροταφείο και προσκλητήριο νεκρών. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν από κοινού η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας".Τέλος, την Παρασκευή, η ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση της Κοκκινιάς. Το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 5.00 μ.μ. από την οδό Ομήρου 68.

  • Εκδήλωση - μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων της 13ης Αυγούστου 1944, που έπεσαν στο μπλόκο της Καλαμαριάς, πραγματοποιεί το Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Το μνημόσυνο θα τελεστεί σήμερα, στις 10 το πρωί, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην οδό Καισαρείας.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ιθάκης και ο δήμος διοργανώνουν την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση προς τιμήν της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που θα γίνει την Κυριακή 23 - 8 - 1998, στο χώρο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στις9 μ.μ..Θα ακολουθήσει εκδήλωση με αντιστασιακά τραγούδια από τη φιλαρμονική του Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Τρίπολης πραγματοποιεί το Σάββατο 22 - 8 - 1998, εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Αϊ - Βασίλη Κυνουρίας στις 5 μ.μ. Την ίδια μέρα θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των αγωνιστών και των πεσόντων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν το Σάββατο 22 - 8 - 1998 για την εκδήλωση στον Αϊ - Βασίλη Κυνουρίας. Το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και θα επιστρέψει την Κυριακή. Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 8234.296, 8225.407 και 3844.853.

ΝΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις νομαρχιακές εκλογές

Νομαρχιακές εκλογές και κατάρτιση ψηφοδελτίου είναι το θέμα συζήτησης, που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του Κόμματος, που κατάγονται από την Κέα.

Η συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη, 26 Αυγούστου, στις 7 το βράδυ στα γραφεία της ΚΟΑ (οδός Κοτοπούλη και Βερανζέρου).

Είχε "χρυσή ταρίφα"

Αλλος ένας οδηγός ταξί, ο 10ος από την αρχή του χρόνου συνελήφθη χτες από την Τροχαία Αεροδρομίου με την κατηγορία, ότι έκλεβε τους επιβάτες. Πρόκειται για τον 40χρονο Γεώργιο Μήτση, ο οποίος καταγγέλθηκε από μια Αυστραλέζα τουρίστρια. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ταξιτζής εισέπραξε 38.500 δραχμές για μια διαδρομή 1.600 μέτρων, από το αεροδρόμιο μέχρι τη Γλυφάδα! Η αξία της διαδρομής αυτής, με όλες τις δυνατές επιβαρύνσεις, δεν μπορεί να υπερβεί τις 1.500 δραχμές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αστυνομίας. Η Αστυνομία τον εντόπισε σχεδόν αμέσως σε μια πιάτσα του αεροδρομίου, επειδή η τουρίστρια μετά την αποβίβασή της στη Γλυφάδα ρώτησε τους υπαλλήλους ενός τουριστικού πρακτορείου για το ύψος των κομίστρων. Εκείνοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Αστυνομία, οπότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Γ. Μήτση, ο οποίος βέβαια υποστηρίζει ότι δεν κατάλαβε ότι του έδωσε τόσα πολλά χρήματα η παθούσα.

Εξιχνίαση φόνου μετά πέντε χρόνια

Μετά από πέντε χρόνια, εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία της 63χρονης συνταξιούχου δασκάλας Παναγιώτας Σταθοπούλου, η οποία είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 310, στον Κολωνό. Η Ασφάλεια ανακοίνωσε ότι δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο 38χρονος Δημήτριος Τριφτζόγλου από τη Δραπετσώνα, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του. Στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν μετά από πολύχρονες έρευνες, είπε ότι είχε φιλικές σχέσεις με την συνταξιούχο και ανέμενε ότι θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο. Τη μέρα της δολοφονίας, η φίλη του αθέτησε την υπόσχεση που του είχε δώσει και γι' αυτό στράφηκε εναντίον της. Αρχικά προσπάθησε να τη στραγγαλίσει με ένα καλώδιο, αλλά, τελικά, τη σκότωσε με ένα αεροβόλο. Την ίδια μέρα, ερεύνησε το σπίτι της και βρήκε εκατό χιλιάδες δραχμές, αλλά επειδή του φάνηκαν λίγα, πήγε την επομένη μέρα στο σπίτι του θύματος, σκέπασε με μια κουβέρτα το πτώμα και ερεύνησε πιο προσεχτικά, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα, όλους τους χώρους. Το πτώμα της άτυχης γυναίκας βρέθηκε αρκετές μέρες αργότερα σε κατάσταση μουμιοποίησης.

Νέο έγκλημα

Με μεταλλικό αντικείμενο άγνωστοι χτύπησαν στο κεφάλι και σκότωσαν χτες το πρωί τον 44χρονο Σπύρο Παπαναστασάτο, κάτοικο Κορυδαλλού. Το πτώμα του βρέθηκε σε θάμνους στην πλατεία Κανάρια στον Κορυδαλλό, χωρίς να υπάρχουν μαρτυρίες για τους δράστες και τα κίνητρά τους.

Αποζημίωση από το δημόσιο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει, με την υπ' αριθμόν 3027/98 απόφασή του, ότι από την παράλειψη των κρατικών υπαλλήλων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών γεννάται αστική ευθύνη του δημοσίου, στην περίπτωση που εκδηλωθεί φωτιά και καταστραφούν περιουσίες ιδιωτών. Εφαρμόζεται τότε το σχετικό άρθρο του αστικού κώδικα, που ορίζει ότι το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί.

Με την παραπάνω απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο υπουργός Οικονομικών κατά της 1828/95 απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με την οποία μεταρρυθμίστηκε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και υποχρεώθηκε το δημόσιο να καταβάλει νομιμοτόκως ποσό 79.583.459 δρχ. στην εταιρία"ΚΙΟΛΕΝΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΗ ΑΕΒΕ". Το ποσό αυτό είχε επιδικαστεί στην εταιρία ως αποζημίωση για τη ζημιά που είχε πάθει από την ολοσχερή καταστροφή των εμπορευμάτων (ελαστικά αυτοκινήτων), τα οποία είχε εισάγει στη χώρα. Τα εμπορεύματα καταστράφηκαν τη νύχτα της 5ης προς 6η Ιούνη 1990 από πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην αποθήκη του Τελωνείου Αθηνών όπου βρίσκονταν για εκτελωνισμό.

Πέντε εκατομμύρια δραχμές περίπου άρπαξε άγνωστος κουκουλοφόρος χτες το μεσημέρι από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Θουκιδίδου 26 στο Παλαιό Φάληρο. Ο δράστης απείλησε τους δυο υπαλλήλους με πιστόλι και φεύγοντας πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για να τους εκφοβίσει. Στη συνέχεια διέφυγε με δίκυκλο μοτοποδήλατο.

Τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνστ. Κεραμέα εξέλεξε ομόφωνα η Διεθνής Ακαδημία του Συγκριτικού Δικαίου ως νέο πρόεδρό της, κατά την πρόσφατη σύνοδό της στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Η εν λόγω Ακαδημία λειτουργεί από το 1924. Αποτελεί το εγκυρότερο διεθνώς Σώμα για την επιστημονική καλλιέργεια του Συγκριτικού Δικαίου και συγκροτείται από 50 τακτικά και περίπου 200 πρόσεδρα μέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ