Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαγές στον ποινικό νόμο

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης το λεγόμενο "πολυνομοσχέδιο", που επιφέρει αρκετές ρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, με την προσθήκη νέων διατάξεων ποινικού, αστικού και δικονομικού περιεχομένου. Βασικός στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, με μείωση του αριθμού των καταδικασθέντων σε ποινές φυλάκισης μέχρι τριών χρόνων και η αύξηση των εσόδων του κράτους από την εξαγορά μεγαλύτερου αριθμού καταδικαστικών αποφάσεων.

Ειδικότερα, το άρθρο 46 προβλέπει ότι "η περιοριστική της ελευθερίας ποινή, που είναι μεγαλύτερη από ένα έτος και δεν υπερβαίνει τα τρία, μετατρέπεται σε χρηματική, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο, με ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή του, κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της, για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων". Με διάταξη, επίσης, του άρθρου 19 θεσπίζεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τους αλλοδαπούς που εκτίουν ποινή φυλάκισης. Με το άρθρο 17 τίθεται ως προϋπόθεση του κακουργηματικού χαρακτήρα της απάτης και της υπεξαίρεσης το ύψος του επιδιωκόμενου από το δράστη οφέλους ή της βλάβης του παθόντος, ή η αξία του αντικειμένου να υπερβαίνει το ποσό των 25.000.000 δρχ. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών, αν το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το προηγούμενο ποσό, ενώ το έγκλημα της τοκογλυφίας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Με το άρθρο 24, εξάλλου, αίρεται το αξιόποινο της πράξης για τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, αν εξοφλήσουν πλήρως τις εισφορές αυτές σε οποιοδήποτε στάδιο της δίκης. Τέλος, ο έλεγχος των απολογισμών των δήμων και κοινοτήτων, καθώς και των εξαρτημένων από αυτούς Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, θα ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με το άρθρο 37 του "πολυνομοσχεδίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ