ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Την ξεπουλάνε για να μειώσουν το χρέος

Τα χρήματα που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ, του ΟΤΕ, των ΚΑΕ και όσων επιχειρήσεων βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" της εκποίησης, διατίθενται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους

Ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία για να μειώσουν το δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιλογή την οποία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονταν μέχρι και πρόσφατα, ότι με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων επιχειρείται δήθεν ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και ότι τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα διατεθούν για επενδύσεις και όχι για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" των ελλειμμάτων και του χρέους, σήμερα το λένε χωρίς δισταγμό, Με τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων θα "αγοράσουμε" - λένε - δημόσιο χρέος. Είχε μεσολαβήσει, βέβαια, και η γνωστή κοινοτική δέσμευση που περιέχεται στους όρους του"Σύμφωνου Σταθερότητας", όπου αναφέρεται ότι τα χρήματα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου θα διατίθενται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Θέση την οποία η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν κρύβουν ότι η πορεία των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 1998, κινούνται εκτός στόχων. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία εξαμήνου που έδωσε επίσημα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από τα νεότερα στοιχεία. Δε διστάζουν βέβαια να αναγνωρίσουν ότι η συμπίεση των δαπανών τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν πάει άλλο... Αναφέρουν, επίσης, ότι μεσομακροπρόθεσμα η μείωση των δαπανών μπορεί να γίνει μόνο μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Αν ιδιωτικοποιηθεί μια εταιρία ή ένας οργανισμός του δημοσίου, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έχουμε πολλαπλά οφέλη. Εισπράττουμε χρήματα, σταματάμε να δίνουμε επιχορήγηση κλπ... Στενή "λογιστικού χαρακτήρα" άποψη, αλλά ειλικρινής... Πολλά προσδοκούν, επίσης, από τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα. Οπως ανέφερε άλλος παράγοντας, για να μειώσουμε εμείς την επιχορήγηση στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ, θα πρέπει οι δύο αυτοί Οργανισμοί να αναπληρώσουν τα έσοδά τους από αλλού. Και η αναπλήρωση των εσόδων δεν μπορεί να γίνει από άλλη πηγή, εκτός από αυτή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Διακρίνουμε και εδώ μια λαμπρή λογική που διακρίνει το οικονομικό επιτελείο.

Οσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξημένων δαπανών για τόκους που (ελέω τραπεζικής ληστείας), χωρίς παρεμβάσεις, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 3,2 τρισ. δραχμές και εδώ έχουν έτοιμη τη λύση. Θα "αγοράσουν" δημόσιο χρέος, με τα χρήματα που θα εισπράξουν από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), του ΟΤΕ και ό,τι άλλο πωλείται. Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών αγοράζει τα Ομόλογα πριν τη λήξη τους που έχει πρωτογενώς πωλήσει και διαπραγματεύονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά. Με το λογιστικό σύστημα που εφαρμόζουν, αν τα ομόλογα αυτά αφορούν και τη χρήση του 1998, τότε οι τόκοι των ομολόγων αφαιρούνται από τη συνολική δαπάνη των τόκων της τρέχουσας χρήσης.

Πρόκειται φυσικά για παραλογισμό. Διαθέτουν ομόλογα στην αγορά για την κάλυψη των δανειακών τους αναγκών και στη συνέχεια, μετά από ένα χρονικό διάστημα, τα επαναγοράζουν με χρήματα που εισπράττουν από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

Θ. Κ.

ΑΓΟΡΑ
Δεν ... "πείθονται" οι βιομήχανοι για τις τιμές

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου τροφίμων με τους αρμόδιους του υπουργείου Ανάπτυξης

Οι βιομήχανοι του κλάδου τροφίμων δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τα "κεκτημένα" τους, ενώ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μείωσης των τιμών σε επίπεδο παραγωγής. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη,οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των "συμφωνιών κυρίων". Της κοροϊδίας, δηλαδή, που επιχειρεί το υπουργείο, προσπαθώντας αγωνιωδώς να εμφανίσει προσωρινή συγκράτηση των τιμών για τους επόμενους μήνες σε είδη πλατιάς κατανάλωσης τα οποία επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Οπως αποδεικνύεται, όμως, η "απελευθέρωση" της διαμόρφωσης των τιμών λειτουργεί ως μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία με δεδομένο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο εμφανίζεται αδύναμη να παρέμβει στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών της αγοράς - βιομηχανίας και σούπερ μάρκετ - για την αύξηση των κερδών τους.

Ετσι, τις προηγούμενες μέρες οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ δήλωναν απερίφραστα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μειώσεις σε προϊόντα στα οποία δε θα συμμετάσχουν οι βιομήχανοι με αντίστοιχες μειώσεις, ενώ χτες οι βιομήχανοι τροφίμων εξέφρασαν μεν τη... "συμπαράστασή" τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - την οποία δεν έχουν καμία αντίρρηση να γνωστοποιήσουν με εγκύκλιο και στα μέλη του ΣΕΒΤ. Τόνισαν, όμως, ότι το θέμα δεν τους αφορά άμεσα γιατί... δεν έχουν περιθώρια μείωσης των τιμών στη χονδρική. Υπέδειξαν, μάλιστα, στον υφυπουργό να στραφεί σε άλλους κλάδους, και συγκεκριμένα στο λιανεμπόριο, που, όπως αποκαλύπτουν, οι εκεί επιχειρηματίες έχουν περιθώρια κέρδους και πάνω από 70%.

Στα πλαίσια του χαρτοπόλεμου των ανακοινώσεων που έχει ανοίξει τελευταία ανάμεσα στις δύο πλευρές, δημοσιοποιώντας ακόμα και τους τρόπους με τους οποίους πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, ο ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ) διαψεύδει με χτεσινή του ανακοίνωση τα λεγόμενα από την πλευρά των βιομηχάνων, κάνοντας λόγο για "πρόχειρο λαϊκισμό" και "προσπάθεια κατασκευής παραπλανητικής εικόνας".

Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κρύβουν την αμηχανία τους, καθώς χτες μετά τη συνάντηση άφηναν να εννοηθεί ότι στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να "επιτευχθεί" είναι να... μη γίνουν αυξήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα σε είδη πλατιάς κατανάλωσης. Η - χάριν των τιμοληψιών που γίνονται για την καταγραφή του πληθωρισμού - να ενταθούν από τις βιομηχανίες οι προωθητικές ενέργειες που κάνουν με τη μορφή της προσωρινής πώλησης των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε χαμηλότερη τιμή (π.χ. με την ένδειξη "προσφορά 40 δρχ. φτηνότερα") για τους επόμενους μήνες. Σ' αυτό, άλλωστε, στην "αναζήτηση τεχνικών τρόπων συγκράτησης των τιμών που καταγράφονται στην κατανάλωση", θα προσανατολιστεί το υπουργείο Ανάπτυξης στις επαφές που θα έχει στο επόμενο διάστημα με εκπροσώπους των κλάδων της βιομηχανίας τροφίμων.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
"Ναι" στην απορρόφηση από την Εθνική

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Κτηματικής Τράπεζας, που συνήλθε χτες, ενέκρινε τη συγχώνευση της Τράπεζας με απορρόφηση από τη μητρική της Εθνική Τράπεζα.

Αντίθετα, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα για τον ίδιο λόγο (έγκριση της συγχώνευσης της Κτηματικής), αναβλήθηκε για τις 11 Σεπτέμβρη, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων

Αύξηση στις τιμές των βενζινών και μείωση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης ισχύουν από χτες μέχρι την επόμενη Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ. Συγκεκριμένα, οι τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - αυξάνονται κατά 0,60 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 0,80 δρχ. το λίτρο και του θέρμανσης κατά 0,50 δρχ. Ετσι, με βάση τις νέες τιμές, που, σύμφωνα με την εταιρία, οφείλονται στις αναπροσαρμογές των διεθνών τιμών και στην αλλαγή της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που καταρτίζει κάθε βδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 213,40 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 197,20 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α ζώνη, η σούπερ στις 218 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 202,10 δρχ.
  • Για τη Β ζώνη η ενδεικτική τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 221 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 205,10 δρχ. το λίτρο.
ΕΚΠΟΙΖΩ
Καταγγέλλει τις αυξήσεις σε ΔΕΗ - συγκοινωνίες εν μέσω διακοπών

Τις πρόσφατες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας και σε μια σειρά από υπηρεσίες που παρέχει η ΔΕΗ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ). Ειδικότερα, η καταναλωτική οργάνωση επισημαίνει την περίοδο η οποία επιλέχτηκε για την ανακοίνωση και επιβολή των αυξήσεων, περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι καταναλωτές λείπουν σε διακοπές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός πως η ΕΚΠΟΙΖΩ επαναφέρει το θέμα της λεγόμενης διαγραφής των χρεών του ΟΑΣΑ, αποσιωπώντας ουσιαστικά τις νέες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Παράλληλα, αναφερόμενη στις αυξήσεις σε διάφορες υπηρεσίες της ΔΕΗ, όπως επανασύνδεση παροχής, έλεγχος μετρητή κλπ., αφήνει αιχμές εναντίον της επιτροπής των ΔΕΚΟ, η οποία όπως υποστηρίζει, δεν προστάτευσε τους καταναλωτές.

Νέα δημοπρασία ομολόγων για 150 δισ.

Νέα δημοπρασία ομολόγων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 25 Αυγούστου, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για την επανέκδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας που είχαν εκδοθεί αρχικά την 1/4/98, με ονομαστικό επιτόκιο 8,9%, ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ανέρχεται στα 150 δισ. δραχμές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό επιτόκιο που θα διαμορφωθεί από τη δημοπρασία, και όπως γίνεται σχεδόν πάντα, θα είναι διαφορετικό από το ονομαστικό επιτόκιο και υψηλότερο από αυτό, δεδομένου ότι οι τραπεζίτες που συμμετέχουν κατ' αποκλειστικότητα στη δημοπρασία αποσπούν υψηλές αποδόσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ