Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Δεν ... "πείθονται" οι βιομήχανοι για τις τιμές

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου τροφίμων με τους αρμόδιους του υπουργείου Ανάπτυξης

Οι βιομήχανοι του κλάδου τροφίμων δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τα "κεκτημένα" τους, ενώ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μείωσης των τιμών σε επίπεδο παραγωγής. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη,οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των "συμφωνιών κυρίων". Της κοροϊδίας, δηλαδή, που επιχειρεί το υπουργείο, προσπαθώντας αγωνιωδώς να εμφανίσει προσωρινή συγκράτηση των τιμών για τους επόμενους μήνες σε είδη πλατιάς κατανάλωσης τα οποία επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Οπως αποδεικνύεται, όμως, η "απελευθέρωση" της διαμόρφωσης των τιμών λειτουργεί ως μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία με δεδομένο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο εμφανίζεται αδύναμη να παρέμβει στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών της αγοράς - βιομηχανίας και σούπερ μάρκετ - για την αύξηση των κερδών τους.

Ετσι, τις προηγούμενες μέρες οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ δήλωναν απερίφραστα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μειώσεις σε προϊόντα στα οποία δε θα συμμετάσχουν οι βιομήχανοι με αντίστοιχες μειώσεις, ενώ χτες οι βιομήχανοι τροφίμων εξέφρασαν μεν τη... "συμπαράστασή" τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - την οποία δεν έχουν καμία αντίρρηση να γνωστοποιήσουν με εγκύκλιο και στα μέλη του ΣΕΒΤ. Τόνισαν, όμως, ότι το θέμα δεν τους αφορά άμεσα γιατί... δεν έχουν περιθώρια μείωσης των τιμών στη χονδρική. Υπέδειξαν, μάλιστα, στον υφυπουργό να στραφεί σε άλλους κλάδους, και συγκεκριμένα στο λιανεμπόριο, που, όπως αποκαλύπτουν, οι εκεί επιχειρηματίες έχουν περιθώρια κέρδους και πάνω από 70%.

Στα πλαίσια του χαρτοπόλεμου των ανακοινώσεων που έχει ανοίξει τελευταία ανάμεσα στις δύο πλευρές, δημοσιοποιώντας ακόμα και τους τρόπους με τους οποίους πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, ο ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ) διαψεύδει με χτεσινή του ανακοίνωση τα λεγόμενα από την πλευρά των βιομηχάνων, κάνοντας λόγο για "πρόχειρο λαϊκισμό" και "προσπάθεια κατασκευής παραπλανητικής εικόνας".

Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κρύβουν την αμηχανία τους, καθώς χτες μετά τη συνάντηση άφηναν να εννοηθεί ότι στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να "επιτευχθεί" είναι να... μη γίνουν αυξήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα σε είδη πλατιάς κατανάλωσης. Η - χάριν των τιμοληψιών που γίνονται για την καταγραφή του πληθωρισμού - να ενταθούν από τις βιομηχανίες οι προωθητικές ενέργειες που κάνουν με τη μορφή της προσωρινής πώλησης των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε χαμηλότερη τιμή (π.χ. με την ένδειξη "προσφορά 40 δρχ. φτηνότερα") για τους επόμενους μήνες. Σ' αυτό, άλλωστε, στην "αναζήτηση τεχνικών τρόπων συγκράτησης των τιμών που καταγράφονται στην κατανάλωση", θα προσανατολιστεί το υπουργείο Ανάπτυξης στις επαφές που θα έχει στο επόμενο διάστημα με εκπροσώπους των κλάδων της βιομηχανίας τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ