ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Πολιτική τυφλής υποταγής στους τραπεζίτες

Αύριο Δευτέρα, 24 του Αυγούστου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελευταία, προ του οριστικού ξεπουλήματος, πράξη της Ιονικής Τράπεζας. Το μεσημέρι θα ανοίξουν οι "προσφορές" των επίδοξων μνηστήρων και μετά όλοι θα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, μέσω της διορισμένης από αυτή διοίκησης στην Εμπορική Τράπεζα.

Είναι γνωστό ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέκλειαν μέχρι και τις αρχές αυτού του χρόνου το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας. Μάλιστα, οι αρμόδιοι, βλέποντας τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, άφηναν καθαρά να διαφανεί ότι μέσα στους προσανατολισμούς τους ήταν η προοπτική ενοποίησης της τράπεζας με τη μητρική της Εμπορική, στην κατεύθυνση της από κοινού και αθροιστικής αξιοποίησης του όγκου, των μεριδίων αγοράς και της συσσωρευμένης πείρας που έχουν οι δύο τράπεζες στον ελληνικό χώρο. Από αυτήν την άποψη, διατηρεί την αξία του το, κατά την κυβέρνηση, "απόρρητο πόρισμα" της ΜΟΝΙΤΟΡ, που αποκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή ο "Ρ" (το οποίο αξίζει να σημειωθεί - και είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και του ρόλου που ο καθένας παίζει - πως τα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν πως δεν το είδαν) και το οποίο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προτείνει συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική Τράπεζα.

***

Αμέσως μετά την ενεργοποίηση των διαδικασιών επιτάχυνσης της πορείας της χώρας προς την ΟΝΕ, με την υποτίμηση του περασμένου Μάρτη, ήρθε στο προσκήνιο θέμα ξεπουλήματος της αρχαιότερης τράπεζας της χώρας. Ετσι, διαμορφώθηκε το εξής οξύμωρο σχήμα, που δείχνει τον παραλογισμό, στον οποίο φαινομενικά οδηγούνται οι κυβερνώντες, των οποίων οι κινήσεις υπαγορεύονται αποκλειστικά από την επιδίωξη να αφήσουν ελεύθερο χώρο για τη δράση του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου: Σε στιγμές που τράπεζες αμελητέου - σε σχέση με την Ιονική - όγκου, αποτελούν "μήλον της Εριδος" για τους ιδιώτες τραπεζίτες και το πολυεθνικό κεφάλαιο - προκειμένου να μεγεθύνουν, μέσω των εξαγορών τους, την παρουσία τους στην αγορά - η κυβέρνηση, ως διαχειριστής της δημόσιας περιουσίας και ελέω κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αντί να κινηθεί σε αντίστοιχες κατευθύνσεις ενίσχυσης του μεγέθους των κρατικών τραπεζών, επιλέγει τη "λύση" του ξεπουλήματος.

***

Η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής αποτελεί μια ποιοτικά νέα εξέλιξη στην πολιτική υπονόμευσης των κρατικών τραπεζών, που ακολουθήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια. Αν και αποτελεί ένα επεισόδιο στις απεγνωσμένες προσπάθειες επικράτησης των ιδιωτικών τραπεζών, τείνει να αποδειχθεί σε κορυφαία αρνητική επιλογή, με πολλαπλές και ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις. Κι αυτό, επειδή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που εντείνονται οι διεργασίες για την πλήρη ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού στον κλάδο των τραπεζών, ενόψει της ΟΝΕ και ό,τι συνεπάγονται οι διαδικασίες καπιταλιστικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

Σε τελευταία ανάλυση και στο βαθμό που το σχέδιο ξεπουλήματος ολοκληρωθεί, μικρή είναι η σημασία ποιος θα είναι ο αυριανός ιδιοκτήτης της Ιονικής, αν και πανθομολογείται πως όποια ιδιωτική τράπεζα καταφέρει να ...τη βάλει στο χέρι, θα αποκτήσει σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της. Οταν πρωτοανακοινώθηκε η απόφαση ξεπουλήματος, αδιαμφισβήτητος διεκδικητής της ήταν η Τράπεζα Πίστεως. Ο πρόεδρός της, μάλιστα, θεωρούσε τόσο βέβαια την επικράτησή του, που δε δίστασε σε ανύποπτο χρόνο, όχι μόνο να δηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον του, αλλά να προσδιορίσει και τα επίπεδα, στα οποία μπορεί να κινηθεί το τίμημα της πώλησης. Η μετέπειτα έφοδος του Λάτση στο χώρο των αγοραπωλησιών έχει αλλάξει τα δεδομένα και κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι τα 268 δισεκατομμύρια που σε ένα δίμηνο πλήρωσε ο όμιλος Λάτση για να αποκτήσει τον έλεγχο σε τράπεζες που είναι μικρότερες της Ιονικής (10,5 δισ. για την Αθηνών, 93 δισ. για την Κρήτης και 165,2 δισ. για το 18,5% της Εργασίας) υποδηλώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πολυεθνικός όμιλος του Λάτση είναι αποφασισμένος να αποκτήσει το "πάνω χέρι" στην ελληνική τραπεζική αγορά.

***

Το βέβαιο είναι ότι, είτε αυτός, είτε ο Κωστόπουλος της Πίστεως, είτε οποιοσδήποτε άλλος οίκος αναδειχτεί νικητής στη μεταξύ τους αναμέτρηση, για όλους τους υπόλοιπους, για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά και για τον τόπο συνολικά, σημασία έχει το εξής: Οι "εκσυγχρονιστικές" μεθοδεύσεις ευοδώνονται και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής - παρά τον εγκληματικό τους χαρακτήρα για το κοινωνικό σύνολο - είναι θεαματικά, ως προς το βαθμό της υποταγής και της εξυπηρέτησης των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης και του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Αν και, στο φόντο της ασκούμενης πολιτικής, το ξεπούλημα της Ιονικής είναι ένα ακόμα επεισόδιο στις απεγνωσμένες προσπάθειες ενίσχυσης των ιδιωτικών τραπεζών, μέσω της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, τείνει να αποδειχθεί σε κορυφαία αρνητική πράξη, με πολλαπλές και ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις


Η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα

Η Ιονική Τράπεζα είναι η αρχαιότερη τράπεζα στον ελλαδικό χώρο. Η ζωή της αρχίζει πριν από 159 χρόνια στην Κέρκυρα, όπου ιδρύεται με απόφαση της Γερουσίας των Ιονίων Νήσων στις 23 Οκτώβρη 1839.

Την εποχή εκείνη η οικονομία των Επτανήσων, ιστορικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι παραδομένη στους τοκογλύφους, που αποκομίζουν τόκους 25 - 30%. Ο αγροτικός πληθυσμός βρίσκεται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, ενώ ο τόπος γενικότερα αδυνατεί να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της πενίας.

Η Ιονική μέσα σε λίγα χρόνια κατακτά την εμπιστοσύνη των Επτανησίων, που για πρώτη φορά ανασαίνουν από το μεσαίωνα της τοκογλυφίας.

Το 1873, η "καρδιά" της τράπεζας μεταφέρεται στην ΑΘήνα και ορίζεται ως το "Κεντρικόν εν Ελλάδι Κατάστημα". Αρχές του 20ού αιώνα η Ιονική επεκτείνεται και στο εξωτερικό, αποκλειστικά σε χώρες όπου κατοικούν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη των ελληνικών παροικιών (Αίγυπτος, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη). Παράλληλα, αναπτύσσεται και στον ελλαδικό χώρο (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Χίος, Μυτιλήνη), παίρνοντας ενεργά μέρος και στο οικονομικό και στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Το 1939 αγοράζει τα 2/3 της Λαϊκής Τράπεζας και το 1953 την απορροφά πλήρως, εξελισσόμενη έτσι στην τρίτη ισχυρότερη τράπεζα, με την επωνυμία "Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδας".

Στην εποχή του Ανδρεάδη

Μετά το 1950, τα αμερικανικά συμφέροντα "πιέζουν" τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα να "εκδιώξουν" τα αγγλικά κεφάλαια από τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής πολιτικής, το 1957 η κυβέρνηση ανακοινώνει πανηγυρικά το πέρασμα της Ιονικής σε ελληνικά χέρια. Αυτό γίνεται με μία σκανδαλώδη και πρωτοφανή σύμβαση μεταξύ Εμπορικής Τράπεζας και Τράπεζας της Ελλάδας, που επικυρώνει μάλιστα η Ελληνική Βουλή. Η σύμβαση αυτή, ενώ δείχνει να προωθεί την εξαγορά της Ιονικής από την Εμπορική, στην ουσία εξυπηρετεί τον μέτοχο της Εμπορικής Ανδρεάδη να βρεθεί ξαφνικά ιδιοκτήτης και των δύο τραπεζών.

Στα χρόνια που ακολουθούν, η Βουλή θα ασχοληθεί πολλές φορές με τη "δυναστεία" Ανδρεάδη και ειδικότερα με τα όσα συμβαίνουν στην Ιονική, χωρίς ποτέ να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.

Με την πτώση της χούντας, η κυβέρνηση "ανακαλύπτει" το "διαρκές οικονομικό σκάνδαλο" των επιχειρήσεων Ανδρεάδη, διορίζει κυβερνητικούς επιτρόπους στις τράπεζες που ελέγχει, του απευθύνει σοβαρές κατηγορίες για εκτεταμένες οικονομικές ατασθαλίες, τις αποσύρει τελικά για νομικίστικους λόγους και αναγγέλλει πανηγυρικά την εξαγορά των τραπεζών του από το κράτος, αποζημιώνοντάς τον με μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια... Είναι η εποχή κατά την οποία η Ιονική γίνεται θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας, όπου την πλειοψηφία των μετοχών την έχουν ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων και θεσμικοί επενδυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ