ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Μηχανισμοί χειραγώγησης και εκλογές

Του Μάκη ΚΟΨΙΔΗ

Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του Οκτώβρη, τόσο περισσότερο γίνεται εμφανής η προκλητική κάλυψη των κυβερνητικών υποψηφίων δημάρχων από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η στήριξή τους από μια σειρά άλλους παράγοντες, που επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά.

Χαρακτηριστική, αλλά και περισσότερο κραυγαλέα, είναι η περίπτωση του Δήμου της Αθήνας. Από πολλούς, η στήριξη που απολαμβάνει η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, η Μαρία Δαμανάκη, θεωρείται ότι δεν έχει προηγούμενο.

Η προβολή της, που ξεπερνάει κάθε όριο πρόκλησης, φυσικά, δεν είναι τυχαία. Οφείλεται, πρώτα απ' όλα, στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία τα "δίνει όλα", προκειμένου να περισώσει την τιμή και την υπόληψη της "κεντροαριστεράς".

Ολοι οι μοχλοί διαμόρφωσης της εκλογικής συμπεριφοράς έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό. Και έχουν ενεργοποιηθεί κυρίως από την πολύμορφη και πολύπλευρη παρέμβαση κυβερνητικών μηχανισμών, που δουλεύουν στο φουλ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα όσο γίνεται ελκτικό προφίλ στην υποψήφιά τους.

Δεν είναι μόνο οι αμιγείς κυβερνητικοί μηχανισμοί, που δρουν σ' αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο η ΝΕΤ, που σχεδόν σε καθημερινή βάση στα δελτία ειδήσεων έχει αναλάβει εργολαβικά την παρουσίαση της εν λόγω υποψηφίας. Ούτε είναι μόνο η ΕΡΑ, που διακρίνεται για το συστηματικό "θάψιμο" κυρίως του Λεων. Αυδή. Δεν πρόκειται δηλαδή, μόνο για τα κρατικά "χερούλια" του Μαξίμου και της Ζαλοκώστα.

Κυβερνητικοί μηχανισμοί παρεμβαίνουν - όπως συζητιέται ευρέως από δημοσιογράφους - και σε ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα σ' αυτά που χρωστούν μερικά δισεκατομμύρια, απαιτώντας προνομιακή προβολή της Μ. Δαμανάκη. Ποικιλόμορφες πιέσεις ασκούνται και σε διευθυντές ή δημοσιογράφους εφημερίδων, αλλά και περιοδικών. Αν αυτά προστεθούν στα γνωστά δημοσιογραφικά κυβερνητικά φερέφωνα, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τη δύναμη "πυρός" που συγκεντρώνεται.

***

Ομως, τα εκτενή ρεπορτάζ, οι συνεχείς συνεντεύξεις στα ΜΜΕ είναι η μια μόνο πλευρά της προβολής της Μ. Δαμανάκη. Μια άλλη είναι η προεκλογική καμπάνια, που, όπως γράφεται, κοστίζει μερικά δισ. Μόνο τα πανάκριβα τηλεοπτικά σποτ, που η ΕΡΤ (αλήθεια, τι ποσό έχει εισπράξει μέχρι τώρα η ΕΡΤ από αυτά τα σποτ, αν βέβαια έχει εισπράξει...) εδώ και ένα μήνα φιλοξενεί, ακολουθούμενη από ιδιωτικά κανάλια, κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Είναι σαφές ότι για τα δισ. που απαιτούνται γι' αυτήν την καμπάνια, δεν είναι αρκετά μερικά εκατομμύρια που δίνουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Ούτε, βέβαια, ο οβολός των "πολιτών της Αθήνας". Προφανώς, όταν αναφέρεται στους "πολίτες" που ενισχύουν οικονομικά την Κίνησή της, η Μ. Δαμανάκη εννοεί τον "πολίτη Λάτση", τον "πολίτη Βαρδινογιάννη" κ.ά., στα κοσμικά σαλόνια των οποίων εμφανίζεται συχνά, ωθούμενη από τον άκρατο κομφορμισμό που τη διακρίνει.

Στην όλη εκστρατεία προβολής της Δαμανάκη, χρησιμοποιείται, όπως είναι αναμενόμενο, και άλλος ένας μοχλός χειραγώγησης της εκλογικής συμπεριφοράς: Τα κατευθυνόμενα γκάλοπ. Πολλά από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι μόνο στημένα, αλλά και κατάλληλα μεθοδευμένα. Αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώνονται οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που αφορούν το Δήμο της Αθήνας, θα συμφωνήσει απόλυτα με την εκτίμηση γνωστού δημοσιογράφου, ότι βρίσκεται, κυρίως από κυβερνητικά επιτελεία, σε εξέλιξη ένα καλοστημένο σχέδιο δημοσκοπήσεων, που στόχο έχει τον επηρεασμό των Αθηναίων ψηφοφόρων. Στην πρώτη φάση αυτού του σχεδιασμού, που ήδη διανύουμε, στόχος είναι να φανεί, από αυτά τα κατά παραγγελία γκάλοπ, ότι η Μ. Δαμανάκη έχει σίγουρη την είσοδό της στο β γύρο των εκλογών, έστω και με απόσταση από τον Δ. Αβραμόπουλο. Παράλληλα, η Μ. Δαμανάκη εμφανίζεται σταδιακά να μικραίνει τη διαφορά. Το Σεπτέμβρη, θα πολλαπλασιαστεί η δημοσίευση παρόμοιων δημοσκοπήσεων, ενώ θα μπει σύντομα στο χορό και γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων, που, σύμφωνα με δημοσιογραφικούς κύκλους, καθοδηγείται κατ' ευθείαν από τον Τσουκάτο. Η δεύτερη φάση του σχεδίου προβλέπει το βομβαρδισμό των δημοτών με δημοσκοπήσεις, λίγο πριν και μετά τον πρώτο γύρο, που θα δείχνουν ότι η κυβερνητική υποψήφιος προπορεύεται του Δ. Αβραμόπουλου.

Κοντολογίς, όλες οι τεχνικές του πολιτικού μάρκετινγκ έχουν επιστρατευτεί, προκειμένου να ντύσουν με μια "φιλολαϊκή" και "προοδευτική" μάσκα την κοινή υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Ο,τι, όμως, και αν επιστρατευτεί, δεν είναι δυνατόν να καλύψει τον αληθινό ρόλο της. Ρόλο, που δεν περιορίζεται μόνο στην ταύτισή της με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά αποτελεί και πρότυπο πολιτικής υποκρισίας. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η ρήση της στο περιοδικό CRASH ότι: "Ναι, η πολιτική μου διαδρομή είναι γνωστή. Σε εποχές εύκολες, λιγότερο εύκολες ή δύσκολες. Είναι πλεονέκτημά μου και εγγύηση της αξιοπιστίας μου". Και μιλάει για αξιοπιστία, τη στιγμή που είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η πολιτική της δραστηριότητα είναι απόλυτα ταυτισμένη με το εμπόριο ιδεών που ασκεί. Ιδεών, για τις οποίες κάποτε αγωνίστηκε.

* * *

Η προκλητική προβολή της Δαμανάκη δεν είναι παρά η μια πλευρά ενός συνολικότερου σκηνικού που βρίσκεται στα σκαριά. Η σχετικά ανάλογη προβολή του Δ. Αβραμόπουλου δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι ο νυν δήμαρχος, αλλά και στην προσπάθεια των προαναφερόμενων παραγόντων να περάσουν στη συνείδηση των ψηφοφόρων μια πλαστή εικόνα για τις κρίσιμες εκλογές του δήμου.

Με άλλα λόγια, επιδιώκουν να μετατρέψουν τις δημοτικές εκλογές της Αθήνας σε μια μάχη δύο μονομάχων: Του Δ. Αβραμόπουλου και της Μ. Δαμανάκη. Ολα τα σφυριά χτυπάνε στο ίδιο σημείο. Στη δημιουργία αυτού του στημένου σκηνικού. Βεβαίως, με την προώθηση και του ανάλογου "μπαλαντέρ", του Δ. Μπέη.

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, τις εφημερίδες κυρίως, θα δει ότι οι περισσότερες απ' αυτές, πέρα από την καθημερινή αναπαραγωγή του ανούσιου καβγά Αβραμόπουλου - Δαμανάκη, βάζουν γερή πλάτη και στην προβολή (μέσα από ρεπορτάζ, σχόλια) του Δ. Μπέη. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Μια σειρά συγκροτήματα του κεφαλαίου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για μια μαζική μετατόπιση ψήφων προς το υποψήφιο που στηρίζει το ΚΚΕ (Λεων. Αυδή). Προσπαθούν, λοιπόν, να μπλοκάρουν διαρροές προς το συνδυασμό, που αμφισβητεί τους πολιτικούς εκφραστές τους και την πολιτική που τους συμφέρει, προβάλλοντας σαν εναλλακτική λύση στους δύο μονομάχους, τον Δ. Μπέη, έναν εκφραστή της ίδιας πολιτικής που ασκείται για δεκαετίες και στο δήμο και γενικότερα και τον οποίο ντύνουν με το μανδύα του "αντικυβερνητικού".

* * *

Η κατάσταση πανελλαδικά δεν είναι διαφορετική. Αντίθετα. Μαζί με τη δράση όλων αυτών των μηχανισμών χειραγώγησης - κυβερνητικών και μη - υπάρχει και ένας άλλος μοχλός, που χρησιμοποιείται περιφερειακά από τη Ζαλοκώστα. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ). Η κυβέρνηση κατάφερε, τελικά, με το να φρενάρει τη χορήγηση αδειών στο ΕΡΣ, να καταστήσει ομήρους της εκατοντάδες επαρχιακά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Ηδη, πολλά επαρχιακά μέσα υποχρεούνται να δίνουν ...εξετάσεις για την άδεια λειτουργία τους, που θα τους χορηγηθεί, με κριτήριο το κατά πόσο προβάλλουν τους τοπικούς κυβερνητικούς υποψηφίους!

Ομολογουμένως, το σκηνικό στην Αθήνα και πανελλαδικά είναι καλά στημένο. Οι μοχλοί που το στηρίζουν είναι ισχυροί. Ομως, τα εμπόδια δεν είναι αξεπέραστα. Εξαρτάται από τη δράση των κομμουνιστών, όλων αυτών που συσπειρώνονται στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, να ξεσκεπάσουν το στημένο σκηνικό. Να αποκαλύψουν το ρόλο των φανερών και υπόγειων πρωταγωνιστών του. Τον Οκτώβρη, η κυβέρνηση και οι ποικιλώνυμοι βαστάζοι της αντιλαϊκής πολιτικής να πάρουν ένα μεγάλο μάθημα.

Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του Οκτώβρη, τόσο περισσότερο γίνεται εμφανής η προκλητική κάλυψη των κυβερνητικών υποψηφίων δημάρχων από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η στήριξή τους από μια σειρά άλλους παράγοντες, που επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά. Το σκηνικό στην Αθήνα και πανελλαδικά είναι καλά στημένο. Οι μοχλοί που το στηρίζουν είναι ισχυροί. Ομως, τα εμπόδια δεν είναι αξεπέραστα. Εξαρτάται από τη δράση των κομμουνιστών, όλων αυτών που συσπειρώνονται στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, να ξεσκεπάσουν το στημένο σκηνικό

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΕΝΑΣ χρόνος πέρασε από το θάνατο της αξέχαστης κομμουνίστριας, Λούλας Λογαρά, αλλά η μνήμη και οι αγωνιστικές παρακαταθήκες που μας άφησε μένουν και θα μένουν ολοζώντανες, οδηγός στους νέους αγώνες. Η ζωή της Λούλας Λογαρά διακρίθηκε για την απέραντη αφοσίωσή της στα ιδανικά και στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Για την αδιαλλαξία της απέναντι στους ταξικούς αντιπάλους. Εμεινε ανυποχώρητη σε ολόκληρη την πολυκύμαντη ζωή της, την απόλυτα ταυτισμένη με το σκληρό οδοιπορικό του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, μπροστά σε κάθε δυσκολία. Αντιμετώπισε ακλόνητα όλα τα εμπόδια. Είτε σαν μέλος του ΚΚΕ, είτε σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ, έμεινε αλύγιστη (σελίδα 10)

ΤΗΝ έντονη αντίδραση δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μεμονωμένων συνδικαλιστών, όλων των παρατάξεων, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η κατάπτυστη απόφαση της ηγεσίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, να εκδώσει μια αισχρή, συκοφαντική και αντικομμουνιστική ανακοίνωση σε βάρος του γραμματέα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και στελέχους του ΚΚΕ, Χ. Κατσώτη. Αφορμή για το συκοφαντικό ντελίριο της ηγεσίας του Συνδέσμου, στάθηκαν οι καταγγελίες του συνδικαλιστή σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο για την αδράνειά τηςαπέναντι στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Το μένος της ήταν τέτοιο που έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας να πάρει καταστατικά μέτρα εναντίον του γραμματέα της! (σελίδα 29)

ΣΤΟ Τατζικιστάν που δοκίμασε τον εμφύλιο πόλεμο κατά την περίοδο 1992 - 1993 συνεχίζεται η πίεση από μέρους της εσωτερικής και εξωτερικής αντίδρασης για την αλλαγή των ισορροπιών των πολιτικών δυνάμεων, που παλεύουν για τη σοβιετική δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας. Υπό την πίεση αυτών των καταστρεπτικών δυνάμεων, οι σημερινές αρχές της Δημοκρατίας προχωρούν σε μεθοδευμένες ενέργειες για τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, της δράσης του ΚΚ Τατζικιστάν και του κινήματος σοσιαλιστικού προσανατολισμού (σελίδα 37)

ΜΕΞΙΚΟ.Στείρωση στο όνομα της "προόδου". Ακούσιος οικογενειακός προγραμματισμός στις κοινότητες των ιθαγενών στο Μεξικό. Οι νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών στο Μεξικό, είναι σχεδόν άγνωστοι. Ωστόσο, ο εξαναγκασμός σε αντισυλληπτικά μέτρα ή ακόμα και στη στείρωση, καταπατά το μεξικάνικο Σύνταγμα. Στο άρθρο 4 προσδιορίζεται με σαφήνεια το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν εκείνες πόσα παιδιά θα φέρουν στον κόσμο. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια σαφής αναφορά στα δικαιώματα αναπαραγωγής των ιθαγενών γυναικών (σελίδες 38 - 39)

Η Nelly's δεν ήταν απλώς μια περαστική που έζησε και έφυγε. Απαθανάτισε κάθε αντίκρισμά της στον κόσμο και μαζί έγραψε μια άλλη ιστορία, διαφορετική από εκείνη των ιστορικών, δίχως ερμηνείες και συμπεράσματα, αλλά με στιγμές αλήθειας, εκφράσεις, κινήσεις, βλέμματα, συναισθήματα (σελίδα 15)

ΕΝΑΣ χρόνος πέρασε, που η μεγάλη φωνή, εκείνη η φλόγα της ψυχής της Σωτηρίας Μπέλλου, σιώπησε για πάντα. Ομως, είναι βέβαιο ότι εκείνη η φωνή θα δοξολογεί για πάντα τους καημούς, τα όνειρα και τις αγωνίες του τόπου και του λαού μας. Μέσα από όλες τις εκρηκτικές αντιφάσεις που συνθέτουν το μύθο Μπέλλου, μπορεί κανείς - μέσα από μια σύντομη ανάγνωση της ζωής και του έργου της - να διακρίνει τα "τι" και τα "γιατί". Η ζωή της δεν ήταν ένα παραμύθι. Το δικό της παραμύθι δεν άρχισε ποτέ... (σελίδα 19)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ