Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΕΝΑΣ χρόνος πέρασε από το θάνατο της αξέχαστης κομμουνίστριας, Λούλας Λογαρά, αλλά η μνήμη και οι αγωνιστικές παρακαταθήκες που μας άφησε μένουν και θα μένουν ολοζώντανες, οδηγός στους νέους αγώνες. Η ζωή της Λούλας Λογαρά διακρίθηκε για την απέραντη αφοσίωσή της στα ιδανικά και στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Για την αδιαλλαξία της απέναντι στους ταξικούς αντιπάλους. Εμεινε ανυποχώρητη σε ολόκληρη την πολυκύμαντη ζωή της, την απόλυτα ταυτισμένη με το σκληρό οδοιπορικό του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, μπροστά σε κάθε δυσκολία. Αντιμετώπισε ακλόνητα όλα τα εμπόδια. Είτε σαν μέλος του ΚΚΕ, είτε σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ, έμεινε αλύγιστη (σελίδα 10)

ΤΗΝ έντονη αντίδραση δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μεμονωμένων συνδικαλιστών, όλων των παρατάξεων, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η κατάπτυστη απόφαση της ηγεσίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, να εκδώσει μια αισχρή, συκοφαντική και αντικομμουνιστική ανακοίνωση σε βάρος του γραμματέα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και στελέχους του ΚΚΕ, Χ. Κατσώτη. Αφορμή για το συκοφαντικό ντελίριο της ηγεσίας του Συνδέσμου, στάθηκαν οι καταγγελίες του συνδικαλιστή σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο για την αδράνειά τηςαπέναντι στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Το μένος της ήταν τέτοιο που έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας να πάρει καταστατικά μέτρα εναντίον του γραμματέα της! (σελίδα 29)

ΣΤΟ Τατζικιστάν που δοκίμασε τον εμφύλιο πόλεμο κατά την περίοδο 1992 - 1993 συνεχίζεται η πίεση από μέρους της εσωτερικής και εξωτερικής αντίδρασης για την αλλαγή των ισορροπιών των πολιτικών δυνάμεων, που παλεύουν για τη σοβιετική δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας. Υπό την πίεση αυτών των καταστρεπτικών δυνάμεων, οι σημερινές αρχές της Δημοκρατίας προχωρούν σε μεθοδευμένες ενέργειες για τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, της δράσης του ΚΚ Τατζικιστάν και του κινήματος σοσιαλιστικού προσανατολισμού (σελίδα 37)

ΜΕΞΙΚΟ.Στείρωση στο όνομα της "προόδου". Ακούσιος οικογενειακός προγραμματισμός στις κοινότητες των ιθαγενών στο Μεξικό. Οι νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών στο Μεξικό, είναι σχεδόν άγνωστοι. Ωστόσο, ο εξαναγκασμός σε αντισυλληπτικά μέτρα ή ακόμα και στη στείρωση, καταπατά το μεξικάνικο Σύνταγμα. Στο άρθρο 4 προσδιορίζεται με σαφήνεια το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν εκείνες πόσα παιδιά θα φέρουν στον κόσμο. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια σαφής αναφορά στα δικαιώματα αναπαραγωγής των ιθαγενών γυναικών (σελίδες 38 - 39)

Η Nelly's δεν ήταν απλώς μια περαστική που έζησε και έφυγε. Απαθανάτισε κάθε αντίκρισμά της στον κόσμο και μαζί έγραψε μια άλλη ιστορία, διαφορετική από εκείνη των ιστορικών, δίχως ερμηνείες και συμπεράσματα, αλλά με στιγμές αλήθειας, εκφράσεις, κινήσεις, βλέμματα, συναισθήματα (σελίδα 15)

ΕΝΑΣ χρόνος πέρασε, που η μεγάλη φωνή, εκείνη η φλόγα της ψυχής της Σωτηρίας Μπέλλου, σιώπησε για πάντα. Ομως, είναι βέβαιο ότι εκείνη η φωνή θα δοξολογεί για πάντα τους καημούς, τα όνειρα και τις αγωνίες του τόπου και του λαού μας. Μέσα από όλες τις εκρηκτικές αντιφάσεις που συνθέτουν το μύθο Μπέλλου, μπορεί κανείς - μέσα από μια σύντομη ανάγνωση της ζωής και του έργου της - να διακρίνει τα "τι" και τα "γιατί". Η ζωή της δεν ήταν ένα παραμύθι. Το δικό της παραμύθι δεν άρχισε ποτέ... (σελίδα 19)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2003-07-24 00:00:00.0)
«Κήπος μεταμορφώσεων»(2002-05-28 00:00:00.0)
Στείρωση στο όνομα της "προόδου"(1998-08-23 00:00:00.0)
Τίποτε πάνω και πριν από το συμφέρον του Κόμματος(1997-07-27 00:00:00.0)
Ενθετο στο 1ο(1997-07-27 00:00:00.0)
Βαθιά συγκίνηση και θλίψη στην κομμουνιστική οικογένεια(1997-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ